Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podnesene prijave

Pliva uništava pitku vodu za 120.000 stanovnika?

potok
Arhiva VL
04.01.2012.
u 23:03

Pliva odugovlači ugraditi odgovarajući pročistač otpadnih voda, a planira i proširiti pogon kemijske industrije, tvrde iz udruga Eko Zaprešić i Ekoturistika

Četiri kilometra uzvodno od vodocrpilišta "Šibice", u blizini Zaprešića, s kojeg se opskrbljuje otprilike 120.000 stanovnika Zagrebačke i Zagorsko-krapinske županije, nalaze se postrojenja kemijske industrije Plive, Hospire i Kvasca. Udruge Eko Zaprešić i Ekoturistika upozoravaju na nedopušteno ispuštanje otpadnih voda u potok Gorjak, koji je podzemnim vodama povezan s vodocrpilištem, a na sam Badnjak zbog toga su protiv Plive podnijeli prijavu policiji i vodnoj inspekciji.

– "Šibice" spadaju u III. zonu sanitarne zaštite pitke vode na kojem je zabranjeno građenje i proširenje kemijske industrije. No, Pliva je dobila dozvolu za proširenje jer je Županijska skupština odgodila donošenje prostornog plana, a i ministar Pankretić je promijenio pravilnik – rekla je Vlasta Petrović iz udruge. Iz Plive tvrde kako ispuštaju isključivo oborinske i rashladne vode, a postupci procjene utjecaja na okoliš, u investiciji vrijednoj 100 milijuna eura, provode se prema naputku dobivenom od Ministarstva zaštite okoliša.

Ključne riječi

Komentara 29

LU
lutomirski
14:46 05.01.2012.

strasno,za tako nesto treba 5 godina zatvora i ostetu dok se sve ne ocisti..

TH
thekurcula
23:14 04.01.2012.

Mene čudi da Plivu već nije pozvao Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i tražio od njih da promene ime. Kao što znamo Pliva je (Državni zavod) za Proizvodnju Lijekova I VAkcina. Međutim vakcina je srpska reč a hrvatska jee cjepivo pa PLIVA po hitno da promeni ime u PLICJE.

GI
giglibigli
08:28 05.01.2012.

samo dvije udruge podnijele prijavu? što je s ostalima? i tih udruga se namnožilo vjerojatno ima neki razlog koji mi ne znamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije