Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPULARNI GASTAL

Pliva prekida proizvodnju popularnog lijeka

Lijekovi protiv bolova
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
18.06.2023.
u 23:06

Žgaravica je najčešće prouzročena neredovitom prehranom, te pretjeranom konzumacijom alkohola, nikotina, kave, jako začinjene hrane, ili određenim lijekovima

Farmaceutska kompanija Pliva prestaje s proizvodnjom popularnih lijekova protiv žgaravice. U pitanju su Gastal lijekovi koji su bili dostupni u tri okusa - klasični pepermint, spearmint i višnja.

Pliva je najavila trajni prekid opskrbe tržišta spearmint okusom u lipnju te višnjom u srpnju, dok će se klasični Gastal i dalje proizvoditi, piše Danica.

Radi se o jednom od najpopularnijih lijekova za ublažavanje povećane kiselosti želučanog soka, koja je najčešće prouzročena neredovitom prehranom, te pretjeranom konzumacijom alkohola, nikotina, kave, jako začinjene hrane, ili određenim lijekovima.

Prije nekoliko godina s hrvatskog su tržišta već povučeni Belupovi i Plivini lijekovi za žgaravicu Gastrobel i Peptoran zbog sumnje da sadrže tvar koja može biti štetna za ljudsko zdravlje. Tada je otkriveno da neki lijekovi koji upotrebljavaju djelatnu tvar ranitidin sadrže nečistu tvar koja zagađuje okoliš i izaziva tumore kod laboratorijskih životinja, a vjerojatno je kancerogena i za ljude.

VIDEO Muškarac tvrdi: Ključ sretnog braka je redovito varanje žene

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije