Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjev Europske komisije

Plenković o Hernadiju:To je kompleksno pravno pitanje...

Plenković
Patrik Macek/PIXSELL
16.12.2016.
u 00:35

Plenković je rekao novinarima kako s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom nije na sastanku Europskog vijeća imao prilike razgovarati o problemima vezanim uz Mol i Inu.

- Riječ je o vrlo kompleksnom pravnom pitanju koje podrazumjeva određene odluke Županijskog suda, ali o tome ne bih govorio sada - odgovorio je premijer Andrej Plenković večeras prilikom odlaska sa summita EU u Bruxellesu na pitanje o podnesku koji je Županijski sud uputio Sudu Europske unije zbog toga što neke države članice EU odbijaju ispuniti europskih uhidbeni nalog koji je Hrvatska izdala za predsjednikom Uprave Mola Zsoltom Hernadijem.

Plenković je rekao novinarima kako s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom nije na sastanku Europskog vijeća imao prilike razgovarati o problemima vezanim uz Mol i Inu.

Na pitanje o tome hoće li njegova Vlada ispuniti zahtjev Europske komisije, koja prijeti tužbom pred Sudom EU protiv Hrvatske ako Hrvatska ne promijeni Zakon o privatizaciji Ine u odredbama koje državi kao manjinskom dioničaru daju psoebna prava, premijer Plenković je izbjegao precizan odgovor.

- Problem je poznat, postoji niz godina, od pristupanja Europskoj uniji, riječ je i o poštovanju pravne stečevine EU, i o postojanju određenih iznimki kad je riječ o zaštiti nacionalnih interesa, ali isto tako i o opskrbi energentima. Prema tome, nastavit ćemo dijalog s Europskom komisijom. Ali na današnjem sastanku nije bilo vremena za tu vrstu razgovora. Predstavnici Hvratske će na diplomatskoj razini voditi daljnji dijalog s Komisijom - rekao je Plenković.

Komentara 11

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
07:13 16.12.2016.

To je vrlo kompleksno pravno domoljubno pitanje jer Mađari su vlasnici naše petrolejske svetinje a mi sanjamo i balkanske bajke ganjamo da nedamo ni milimetra.

Avatar nekakav
nekakav
07:27 16.12.2016.

problem sa inom ima samo dio hrvatskh političara, jer je to divna tema za napadati nekog. al realno, ina je privatna kompanija, koja je privatizirana u skladu sa zakonom. da je nešto sumnjivog, interpol bi dao nama priliku da ulovimomo hernadyja. uostalom, jesmo li mi od prodaje ine, 2003-e, kad ju je račan, tj,. sdp, prodao mađarima, uopće nešto od naših obveza ispoštivali? jesmo li odvojili, tj,. otkupili plinski biznis? nismo. ali smo zato radi socijalnog mira zakonima držali cijenu plina ispod ekonomske, i inu kao poduzeće tjerali u gubitke, koje je sanirala naftnim biznisom. lako je bilo prodavati maglu i dijeliti packe, glumeći socijalnu državu, i ne dati da plin bude skuplji, na ekonomski održivim razinama cijene. al kad su računi ipak pristigli, e onda je kao kriminal, sanader, protuzakonita prodaja udjela u ini mađarima, koji su kao na taj nepošteni način došli do prevelikih upravljačkih prava. dječaci moji, račan je dalo 25% ine i jedni dionicu mađarima, koji su tim prvim ugovorom, stekli upravljačka prava. znači, sva nabava nafte je išla kroz mađare, poslovnu politiku su oni definirali. i znate što, ina je počela nazad rasti, stabilizirala se. čim se otresla domaćih parazita i 100-ak firmi bratiće i stričeva od šefova u ni, koji su se bavili prijevozom derivata do benzinskih postaja. hrvatska je premala za dvije rafinerije, jedna je čak previše. na izvoz ne možemo računati, jer su rafinerijski kapaciteti okolnih zemalja preveliki. čeka nas otrežnjenje. ko i srbe. samo nikako da stigne. pa se koprcamo.

Avatar Dr.Hook
Dr.Hook
07:31 16.12.2016.

Ništa tu nije "kompleksno"..Imaju li Mađari 51% ?..Imaju..Tko im je prodao? Sanader..To ti je,Plenkoviću,kao i u Saboru,kad tvoja većina ne prihvati ni jedan amandman..Zato jer ima VEĆINU..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije