Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fortenova

Plenković: Mirovinski fondovi morat će puno toga objasniti

Bjelovar: Andrej Plenković na obilježavanju Nacionalnog dana Mladeži HDZ-a
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
08.11.2022.
u 17:22

Podsjetio je da je vlada je omogućila iznimku od sankcijskog režima kako bi mirovinski fondovi do 31. listopada mogli kupiti od Sberbanka njegov udio.

Premijer Andrej Plenković u utorak je ponovio da je vlada omogućila razuman rok mirovinskim fondovima za otkup Sberbankova udjela u Fortenovi, ali da se to nije dogodilo zbog odustanka AZ fonda te da će mirovinci, a pogotovo AZ fond, trebati puno toga objasniti.

"Puno toga trebaju objasniti i mirovinski fondovi, osobito AZ fond, gdje je sve što se na kraju dogodilo bilo potpuno suprotno od onoga što su predstavnici tog fonda govorili i kompaniji i predstavnicima hrvatskih vlasti" rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara na marginama klimatskog skupa COP27 u Egiptu. 

Podsjetio je da je vlada je omogućila iznimku od sankcijskog režima kako bi mirovinski fondovi do 31. listopada mogli kupiti od Sberbanka njegov udio.

"Plan su imali mirovinski fondovi i predstavili su nam, djelovao je razuman i logičan, ali izjalovio se zbog inicijalnog protivljenja jednog od suvlasnika jednog od tih fondova. To se nije realiziralo i sad imamo situaciju koja je bila van našega utjecaja, pa i znanja", rekao je Plenković.

Ustvrdio je da je situacija u Ukrajini ubrzala želju Sberbanka da iziđe iz Fortenove. Rekao je i da nema posebnih novih saznanja o transakciji kojom je Sberbankov udio prodan arapskom investitoru te da se čekaju izvješća nadležnih tijela koja prikupljaju informacije.

"Čekamo da nas izvijeste, a najvažnije je da kompanija funkcionira normalno", rekao je Plenković.

Dodao je da kupac nije tražio odobrenje nadležnih hrvatskih i nizozemskih vlasti, a sve ostalo "za sada nije poznato".

Upitan sprema li se "lex Fortenova", odgovorio je niječno, uz dodatak da je eter pun loših i nerazumnih teza.

Komentara 17

CA
cavecanem
18:05 08.11.2022.

Nek objasne zašto gube novac koji dobar dio nas daje. Bas me briga za fortanovu.

LU
Luks
18:42 08.11.2022.

Plenki dugujes ti nama mnoga objasnjenja najprije ono za sto ti je vise od pola vlade u Remetincu

DJ
Dodaj Juri
21:25 10.11.2022.

Pisi kuci propalo (citaj: pokradeno) Mirovinski fondovi su operusani isto kao Agrokor, INA i sve ostalo. Kleptomanija nema kraja. Nova pljacka je iza vugla, ovaj put uvodjenjem eura ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije