Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'HDZ poštuje antifašizam'

Plenković komentirao događaje u Srbu i odgovorio treba li sankcionirati ustaška obilježja

andrej plenković
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
27.07.2016.
u 17:00

Kada je riječ o predizbornom programu HDZ-a, Plenković je rekao da idu na pojednostavljivanje i rasterećenje poreznog sustava

Nakon susreta s predstavnicima diplomatskog zbora predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu medijima. Rekao je da će o listama odlučivati tijekom idućeg tjedna te da traju konzultacije s potencijalnim partnerima.

– Željeli smo u izravnoj komunikaciji predstaviti osnovne smjernice političkog djelovanja uoči izvanrednih parlamentarnih izbora, prenijeti glavne poruke koje se odnose na naše prioritete, a to je vratiti vjerodostojnost stranci koja je članica Europske pučke stranke, čvrsto pozicionirati HDZ na desnom centru i dati doprinos europskoj matici. Drugo, rekli smo da želimo biti stranka koja će pridonijeti stabilnosti. Također smo rekli da želimo iskazati segment pravne sigurnosti što znači učinkovito pravosuđe, učinkovitu javnu upravu i borbu protiv korupcije – rekao je Plenković.

Plenković je govorio i o tome je li HDZ posložio izborne liste. – Kada je riječ o listama, mi smo uputili dopis županijskim organizacijama, gradskoj organizaciji HDZ-a Zagreba, zajednicama i koordinacijama u iseljeništvu. Rekli smo im da se vodi računa o kvoti žena. O listama ćemo odlučivati tijekom idućeg tjedna – kazao je, javlja N1.

HDZ poštuje antifašizam, budući da je on spomenut i u Ustavu

Plenković je rekao da nije bilo riječi ni o događanjima u Srbu, gdje se danas obilježavao početak antifašističkog ustanka u Drugom svjetskom ratu.

– Ne, na sastanku nije bilo riječi o tome. HDZ i država obilježava Dan antifašističke borbe 22. travnja. Današnji dan je za vrijeme komunizma bio taj dan kada se to obilježavalo. On je nerijetko korišten za manipulaciju pa i iskorištavanje kompleksa hrvatskome narodu. HDZ poštuje antifašizam, budući da je on spomenut i u Ustavu. Mi smo u ovoj izbornoj kampanji usredotočeni da djelujemo na stabilnost i ujedinjenje svih opcija. Želimo raditi na zatvaranju otvorenih pitanja sa Srbijom i tu se želim osvrnuti na neprimjerenu notu koju je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo našem veleposlaniku. Tu želim decidiran odgovor kojim se takva nota ocjenjuje neprihvatljiva od strane Ministarstva vanjskih poslova i to smo već dogovorili s ministrom Kovačem – kazao je. 

Budući da je u Srbu bilo mnogo ustaških obilježja, upitan je treba li to sankcionirati. – Sukladno zakonu, mi osuđujemo takva obilježja i sve totalitarne režime – naveo je.

Plenković je komentirao i ankete o rejtingu stranaka. – Dobro da ste spomenuli istraživanja. Vidjeli ste istraživanja koja su izašla prije dva dana. U odnosu na kraj lipnja potpora nam je skočila na 33 posto. To znači jedna od tri osobe. Ostvarili smo vjerodostojnost HDZ-a. Oni koji nemaju dovoljno snage da idu samostalno, idu u koalicijama. Mi ćemo ostvariti suradnju s pojedinim partnerima – kazao je. 

Traju konzultacije s potencijalnim partnerima

Kada je riječ o predizbornom programu HDZ-a, navodi da idu na "pojednostavljivanje poreznog sustava i rasterećenje poreznog sustava. O tome ćemo sada imati prezentaciju. A program ćemo predstaviti do kraja idućeg tjedna". Rekao je i da su reakcije veleposlanika na njihov program bile pozitivne.

O udruživanju Franka, Živog zida i trojice bivših  navodi samo: – Svi se mogu udruživati. Kada je riječ o pregovorima s potencijalnim partnerima HDZ-a, Ružom Tomašić, Dragom Prgometom i Milanom Kujundžićem, navodi da još uvijek traju neke konzultacije i da će se sve o tome znati na vrijeme.

Ključne riječi

Komentara 144

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
17:27 27.07.2016.

" mi osuđujemo sve totaltarne režime " kazao je ... ne shvaćam zašto se i komunistički simboli jednako ne kažnjavaju kao i ustaški, pa zabranjeni su u EU članicama ?

KL
klokun
18:16 27.07.2016.

U Srbu je počeo genocid nad Hrvatima 1941 godine spaljeno je desetke sela u kojima su zivjeli Hrvati i svi su ubijeni koji nisu uspjeli pobjeci od srpskih okupatora, fašista i do danas se nikada nitko nije vratio. Srbi slave pocetak pokolja nad Hrvatima koji je trajao do 1995 godine i tada smo ih pirazili zauvjek.

GO
goran2hr
17:19 27.07.2016.

Nije on komentirao ništa konkretno. Zapravo, izbjegao je odgovoriti što se to slavi u Srbu i da li je štovatelj antifašizma Plenković, za ili protiv toga. Valjda to svojom šutnjom ipak odobrava, a i koalicija sa SDSS-om nije za odbaciti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije