Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI MEDIJI

Plavo-bijeli orden, crni fondovi i „masna“ provizija Hypa Sanaderu

Stoiber Sanader
Vanja Zubčić
18.12.2010.
u 23:47

Tjednik Profil piše o osovini četvorke Sanader –Stoiber – Haider – Martinz, koja je udarila temelje prodaji Hypo banke Bayerische Landesbank

„Politički vrh Hrvatske odučio se za Hypo Alpe Adria, je jer uz pomoć te banke stavio u promet više od milijardu dolara na stranu izdvojenog hrvatskog novca ….koji je uvijek iznova dotjecao u Republiku Hrvatsku, Italiju, Lihtenštajn, Švicarsku kao i u druge zemlje…S tom bankom moguće je gotovo svima surađivati, koji stoje … u vezi s organiziranim kriminalom“, stoji u izvještaju hrvatske tajne službe SOA, kojeg se je domogao i prenio austrijski tjednik Profil u svom najnovijem izdanju.

U tekstu pod naslovom „Plavo-bijeli orden, crne blagajne“ i podnaslovom „Veliko drhtanje od očitovanja uhićenog bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera: Koju su ulogu igrali austrijski i bavarski konzervativci u prodaji Hypo Alpe Adria 2007.? tjednik piše o osovini četvorke Sanader –Stoiber – Haider – Martinz, koja je udarila temelje prodaji Hypo banke Bayerische Landesbank, unatoč protivljenju guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog.

„2007., nije bila baš bilo koja godina. Austrija, Bavarska i Hrvatska su se zbližile – politički i gospodarski. Između njih Hypo-Alpe Adria banka s najboljim poslovnim vezama na hrvatskom području“, piše Profil i ističe kako je upravo te godine Edmund Stoiber odlikovao tadašnjeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera i austrijskog kancelara Wolfganga Schüssela najvišim bavarskim odličjem („Bayerische Verdienstorden“).

Dobar je dio teksta posvećen poslovanju Hypa u Hrvatskoj, s kojom se u vezu dovodi i Sanader, a sve se potkrepljuje ulomcima iz izvješća SOA-e od 8. studenog 2007. godine:

„Iza banke Hypo Alpe Adria stoji desna frakcija HDZ-a i njeni uski interesi“.

Tjednik dodaje kako djelatnici SOA-e u izvješću tvrde kako Sanader „štiti interese te banke“, a spominje se i „lobiranje za BayernLB“.

„Ono što se odnosi na Sanadera, su u međuvremenu više dokumentiranih slučajeva, u kojima su ili on osobno ili njemu bliske osobe profitirale u poslovanju s koruškom bankom. Između njih biznismen i bivši savjetnik Robert Ježić i bivši zamjenik hrvatskog ministra obrane Vladimir Zagorec. Oboje sjede danas u zatvoru u Zagrebu“, navodi Profil i dodaje kako je Sanader bio povezan ne samo sa Stoiberovim CSU-om nego i s političarima iz austrijske Pučke stranke: Aloisom Mockom, Franzom Fischlerom, Ursulom Plassnik, Herwigom van Staarom i Wolfgangom Schüsselom, koji mu je „osobni prijatelj“.

Austrijski gospodarski mjesečnik „Trend“ pod naslovom „Tajna služba otkriva pikantne bliske odnose“ i podnaslovom „Hypo Alpe Adria donijela uhićenom bivšem premijeru Hrvatske, Ivi Sanaderu, masne provizije“ piše, pozivajući se na navode u izvješću tajne hrvatske obavještajne službe SOA kako je uhićeni bivši hrvatski premijer napravio od Hypo Alpe Adria grupe „najvećeg vjerovnika Hrvatske“.

Trend to potkrepljuje citatom dopredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Krešimira Starčevića otisnutog na 57. stranici povjerljivog izvješća SOa-e „ da su Sanader i Granić zaduživanjem u inozemstvu doveli državu u položaj, da se od Hypo Alpe Adria banke napravi jednog od najvećih inozemnih vjerovnika“.

Mjesečnik konstatira da je Sanaderovo ime spominjano već 2007. godine uz aferu Hypo banke u kojoj je on, kako piše, igrao glavnu ulogu.Navodi kako je Sanader od kredita Miroslavu Kulteu „teškog“ 4. milijuna DEM, Sanader dobio 800 tisuća DEM provizije za posredovanje.

Isti izvor navodi da u izvješću SOA-e stoji da je Hypo Alpe Adria banka od samog početka bila uslužni pogon za političke, medijske i poslovne tajkune-oligarhe.

„S tom bankom mogli su svi poslovati, koji su bili povezani s organiziranim kriminalom ili Pašalićevom skupinom“, zaključuje Profil i dodaje kako je Pašalić, prema izvješću tajne službe, publicirao priču da je „Sanader početkom 1990-tih bio umiješan u aferu pranja novca unutar bankovnih struktura Hypo Alpe Adria banke“.

Ključne riječi

Komentara 44

Avatar tomi2009
tomi2009
08:52 19.12.2010.

pokrenimo peticiju za zabranu rada zločinačke organicacije iliti HDZ-a

HA
Harpoon
09:50 19.12.2010.

Taština,pohlepa i bahatost smrada iz Dugobaba su jako slični svemirskom prostranstvu, jer ne poznaju granice niti u vremenu niti prostoru.

Avatar alien79
alien79
01:33 19.12.2010.

e da nam nije ovih titinih i hdz-ovih govana bilo bi nama bolje, sve je to 5kolona mame im ga.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije