Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strogo kažnjavanje U NJEMAČKOJ

Ne znaju kako više izaći na kraj pa uvode drastične kazne, bačeni opušak koštat će 250 eura

Press conference on Berlin Tourism 2023 and 2024
Foto: Monika Skolimowska/DPA
1/4
02.03.2024.
u 17:55

U Berlinu je sve veći porast ilegalnog odlaganja otpada stoga po najnovijem prijedlogu političara će porasti i kazne

U Berlinu se planira značajno pooštravanje kazni za nelegalno odlaganje otpada, prema najnovijem prijedlogu političara CDU-a i SPD-a. Ovaj plan, koji je već dostupan njemačkim medijima, bit će predmet rasprave u Zastupničkom domu.

U bliskoj budućnosti, bacanje opušaka, plastičnih vrećica ili jednokratnih čaša na ulicama moglo bi biti znatno skuplje za građane, s kaznama koje bi mogle doseći 250 eura umjesto dosadašnjih 55 eura, piše Fenix magazin. Prema zastupniku CDU-a koji je sudjelovao u stvaranju novog sustava kazni, ove promjene su nužne jer ilegalno odlaganje otpada troši milijune eura poreznih obveznika.

Procjenjuje se da će troškovi Berlinske gradske čistoće (BSR) samo u 2023. godini iznositi oko 12 milijuna eura. Istaknuto je kako će privatne osobe, pogotovo poljoprivrednici, također osjetiti teret ovih troškova.

POVEZANI ČLANCI:

Glasnogovornik komunalnog poduzeća primjećuje da građani nemarno bacaju otpad na pločnike ili nelegalno ostavljaju velike komade smeća na ulicama, što ozbiljno ugrožava čistoću grada. Kazna za ilegalno odloženu vreću za smeće će doseći kaznu od čak 500 eura. Iz koalicije poručuju da će uskoro odvoz nelegalnog glomaznog otpada biti značajno skuplji - umjesto dosadašnjih 150 eura, iznos će biti povećan na 4.000 eura, dok će za više od jednog kubika otpada cijena porasti na 8.000 eura.

Kazna za ilegalno odlaganje rabljenih guma također će se značajno povećati - umjesto dosadašnjih 800 eura, kazna će biti 3.500 eura po gumi. Također, vlasnici pasa koji ne uklone izmet svojih ljubimaca morat će platiti kaznu od 80 eura, umjesto dosadašnjih 55 eura. 

Politčari ne samo da planiraju povećati kazne za postojeće prekršaje, već smatraju da bi trebalo uvesti i nove. Prema njihovom prijedlogu, građani Berlina mogli bi biti kažnjeni s 500 eura po vreći smeća koju nelegalno odlože. Za ilegalno odlaganje građevinskog otpada težine do 100 kilograma predviđena je kazna od 25.000 eura. Otpad koji sadrži opasne materijale poput azbesta i bitumena, također do 100 kilograma, mogao bi rezultirati kaznom od 65.000 eura. Ponovljeni prekršaji bit će strože kažnjeni prema novom zakonu.

POVEZANI ČLANCI:

Prema informacijama od stručnjaka, visoke novčane kazne mogle bi smanjiti motivaciju za ilegalno odlaganje otpada. Prihodi od kazni bit će iskorišteni za poboljšanje nadzora nad poznatim lokacijama za ilegalno odlaganje otpada, što uključuje nabavu specijaliziranih kamera. U planu je također zapošljavanje dodatnih radnika koji će nadzirati i kontrolirati postupke odlaganja otpada u budućnosti.

VIDEO Pokazna vježba i formiranje Hitne helikopterske službe na Firulama

Komentara 1

RA
Raptor
09:07 03.03.2024.

To je već poznato u svijetu i djelotvorno. U Singapuru se još od 80-tih godina prošlog stoljeća pušenje na nedozvoljenom mjestu kažnavalo s 200, a bačeni opušak s 500 dolara. A kod nas, kao što znamo, kamionima se dovozi otoad u šume, parkove, na ilegalna odlagališta. Poslikaju ih kamere, zna se i registracija i vlasnici vozila, što znači da se lako može ući u trag i vlasnicima otpada, ali to nije dovoljno institucijama da to zaustave. Pohlepa i korupcija na djelu u svim segmentima društva. Istina je da se razvijamo i idemo naprijed, ali presporo. Drugi idu brže, a za te druge smo prije 30 godina mi bili Zapad. Službeni je podatak da je siva ekonomija u Hrvatskoj oko 30% BDP-a. A za svako bolesnije dijete moraju se održavati humanitarne akcije da bi se moglo liječiti. Institucije su isključive, sustav vrednota degeneričan. Jer profit je na prvom mjestu, i vrijedi slogan "vrijediš koliko imaš", a da se pri tom ne uzima u obzir kako si to što imaš stekao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije