Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnje

Plan sindikata: Prvo veliki štrajk, a potom rušenje Vlade?

sindikati
Patrik Macek/PIXSELL
06.03.2013.
u 22:34

Hodogram koji su imali na stolu predviđa akcije kao što su svesindikalni sabor, masovne prosvjede na ulicama i štrajkove te maksimalistički cilj rušenja vlade.

Masovni prosvjedi, štrajkovi i u konačnici rušenje vlade – dosad najžešće prijetnje iz sindikalnih redova stavljene su na papir mogućeg hodograma akcija sindikata državnih i javnih službi, koji su se u utorak okupili i razgovarali o opcijama kojima će odgovoriti na smanjenje plaća od tri posto.

– Cilj nam je osporiti Vladinu odluku o smanjenju koeficijenta za plaće u državnim i javnim službama od tri posto. Izgledno je da ćemo pozvati građane da izraze nezadovoljstvo sadašnjim načinom vladanja, da za početak ne podrže ovu vlast prvo na lokalnim izborima – kaže jedan od predstavnika sindikata.

Maksimalistički cilj rušenja vlade

Prosvjetna vertikala sindikata okupljenih u Matici hrvatskih sindikata Vilima Ribića, još je prošlog tjedna najavila štrajk u školama, prvo krajem travnja ili početkom svibnja, a potom i krajem školske godine. Uz njih su na sastanku prisustvovali i čelnici sindikata policije, carinika, porezne uprave, državnih službenika i namještenika te medicinara i kulture.

Hodogram koji su imali na stolu predviđa akcije kao što su svesindikalni sabor, masovne prosvjede na ulicama i štrajkove te kao minimalistički cilj vraćanje tri posto na plaće, za koliko im je umanjen koeficijent, te maksimalistički cilj rušenja vlade.

Dio sudionika tog sastanka ne krije ogorčenost vladinim potezima i spremnost na generalni štrajk javnih i državnih službi te u konačnici i na bugarski scenarij, a dio ih tvrdi da sastanak nije uopće imao tako radikalno ozračje.

"Nismo ništa potpisali niti se dogovorili"

– Podržavamo sve akcije koje ćemo zajednički dogovoriti, bili to neredi, referendum o ustavnim promjenama, generalni štrajk ili nešto drugo, ali generalni je cilj osporiti odluku o smanjenju od tri posto koje je vlada donijela bez konzultacija sa socijalnim partnerima. Vladu ne mogu rušiti sindikati, to mogu samo građani – kaže jedan od sindikalaca, dodajući da će odlukama prethoditi još barem četiri do pet sastanaka.

– Neke će reakcije na smanjenje plaća svakako biti, ali što, to tek treba dogovoriti, kao i tajming. Nismo ništa potpisali niti se dogovorili, riječ je o popisu prijedloga, a opet ćemo se sastati sljedećeg tjedna kako bismo razgovarali o mogućim koracima – kaže Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Anica Prašnjak iz sindikata medicinskih sestara i tehničara tvrdi da na sastanku nije čula nikakve prijetnje ni rušilačke namjere, već da je riječ tek o zaštiti dostojanstva zaposlenih u državnim i javnim službama i o prvosvibanjskom svesindikalnom prosvjedu te da je rečeno kako prvi prijedlog hodograma treba revidirati.

>>'Ne kažu da je MMF Vladi predložio ublažavanje fiskalnog pravila'

>>Sever: Želimo masovne prosvjede s umirovljenicima, studentima...

Komentara 145

TH
than
22:48 06.03.2013.

Nesto cisto sumnjam da ce biti ista od ovoga. Narodi naveliko strajkaju, a mi lijepo gledamo kako kadroviraju i uhljebljuju. Generalno ova vlada je nesposobna i to je jedina cinjenica. Nije niti toliki problem sto pada BDP i ostalo, vec sto apsolutno nista ne rade za dobrobit drustva (jedino za stranacke podanike) - osim sto preljevaju iz supljeg u prazno.

PN
premda_nije
22:49 06.03.2013.

Od jadne vlade još su jadniji hrvatski sindikati. Ne znam tko bi se poveo za njima korumpiranim karijeristima...

OB
-obrisani-
22:47 06.03.2013.

Postovani! Plan sindikata: Prvo veliki štrajk, a potom rušenje Vlade! * Nazalost svaki dan nesposobnih valadajucih je dan previse. To je kao da tesko bolesnom pacijentu ne dajete ono sto treba da bi ozdravio , ali se nadate u njegovojegovo ozdravljenje. Lijep pozdrav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije