Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKROJENA HRVATSKA

Plan za pobjedu: Prvoj jedinici dodana područja sklonija HDZ-u

kosor šeks
Robert Anić/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
06.04.2011.
u 22:03

Svojim čitateljima Večernjak prvi donosi cjelovitu kartu novih izbornih jedinica iz kojih je vidljivo kako se HDZ poslužio izbornim inženjeringom ne bi li što bolje prošao na sljedećim izborima.

Prekrojenu kartu izbornih jedinica prema kojoj, kada se na nju projiciraju izborni rezultati iz 2007. godine, HDZ dobiva dva zastupnika više, dok SDP i HNS gube po jednoga, za sada su prihvatili svi HDZ-ovi koalicijski partneri osim SDSS-a, koji još razmatra nacrt zakona koji je u oporbi, ali i stručnim krugovima već nazvan prvorazrednim izbornim inženjeringom.

V. i X. ostaju iste

Jedino što je ostalo isto kao i u postojećem Zakonu o izbornim jedinicama jest njihov broj. Uz to je netaknuta samo peta izborna jedinca (obuhvaća Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju), a nije intervenirano ni u desetoj (južni dio Splitsko-dalmatinske županije i cijela Dubrovačko-neretvanska).

Prva izborna jedinca, koja je prije bila "najzagrebačkija" i u kojoj je izbore dobivao SDP, i dalje obuhvaća centar Zagreba, ali je dodana Krapinsko-zagorska županija i dio Varaždinske, odnosno biračko tijelo sklonije HDZ-u.

U drugoj izbornoj jedinici osvanula je Međimurska županija, a otpala je Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka. Treća izborna jedinica sada izgleda tako da bi se moglo zaključiti kako se prilikom njezina crtanja pogodovalo HSS-u jer je ispalo Međimurje, Varaždinska i Krapinsko-zagorska jedinica, a dodana je Sisačko-moslavačka i dio Bjelovarsko-bilogorske te istočni dio Zagrebačke.

Zanimljiva je šesta izborna jedinica, budući da je u njoj samo dio Zagreba, i to četvrti Donji grad, Maksimir, Novi Zagreb – Istok, Novi Zagreb – Zapad, Peščenica – Žitnjak, Podsljeme, Trešnjevka – Jug, Trešnjevka – Sjever, Trnje.

U sedmoj izbornoj jedinici sada je Karlovačka županija, Ličko-senjska, sjeveroistočni dio Primorsko-goranske, sjeverni dio Zadarske županije, sjeverni dio Šibensko-kninske, južni dio Grada Zagreba i južni dio Zagrebačke županije. U tu su jedinicu dodani Gračac, Civljane, Kijevo i Knin. Ova matematika pokazuje kako su iz devete izborne jedinice, u kojoj HDZ ima čvrsto biračko tijelo, izuzeta neka mjesta i prebačena u jedince u kojoj je ta stranka bila slabija.

Sve bi moglo pasti u vodu

Osma izborna jedinica sastavljena je od Istarske županije i zapadnog dijela Primorsko-goranske, ali je ostala bez kvarnerskih otoka. Devetu izbornu jedinicu čine južni dio Zadarske županije, južni dio Šibensko-kninske i sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske županije. Desetu izbornu jedinicu čine južni dio Splitsko-dalmatinske županije i cijela Dubrovačko-neretvanska.

Valja napomenuti da je pri izradi novog Zakona o izbornim jedinicama Ministarstvo uprave imalo na umu novi Ustavni zakon o nacionalnim manjinama. To je važno zato što taj zakon manjinama koje su zastupljene s manje od 1,5 posto u ukupnom broju stanovnika daje dvostruko pravo glasa. Upravo ta činjenica povećava broj birača po pojedinim izbornim jedinicama.

Velike su šanse da Ustavni sud taj zakon ukine i odredi da se izbori održe po starom zakonodavstvu, pa nije isključeno da bi i nove jedinice mogle pasti u vodu.

>>Pogledajte detaljnu kartu novih izbornih jedinica

Ključne riječi

Komentara 102

OB
-obrisani-
00:13 07.04.2011.

btj.,opet masovna selidba...ovim kretenima nikad dosta

SV
svarun
00:11 07.04.2011.

naravno da je \'rvatska banana drzava! kad nam je vode majmuni izabrani od istih tkavih...

OB
-obrisani-
00:35 07.04.2011.

malo prije su moj tekst izbacili jer navodno sadrzi neprimijerene rijeci ,cim se dirnes zokija i njegovih pijetlova i kokosiju ili ne daj boze partizana i njihovih zlocina i diktature to je dovoljno da bude neprimijereno .pitam se za cega su Hrvatski bojevnici pali ,kad je cenzura ostala ista .mislim da su isti ljudi ostali na tim polozaju .Bog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije