Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAD NA DALJINU

PITANJE DANA Trebaju li osobe koje rade od doma biti manje plaćene?

Rad od kuće tijekom pandemije koronavirusa
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
01.03.2024.
u 11:20

Ideja o manjem plaćanju radnika na daljinu nije nova, no rasprava ne posustaje

Radnici koji rade na daljinu mogli bi se suočiti s nižim plaćama u pojedinim europskim tvrtkama. Takva radna mjesta sve više nestaju te se zamjenjuju hibridnim načinom rada. Brojne tvrtke, uključujući tehnološke divove diljem svijeta, nalažu zaposlenicima da se vrate u ured, unatoč tome što su mnogi smatrali da se nakon pandemije koronavirusa trend trajno promijenio. 

Nedavna studija, koju je provela platforma za upravljanje potrošnjom Pleo, sugerira da gotovo jedno od pet europskih malih i srednjih poduzeća razmatra smanjenje plaća zaposlenicima na daljinu. Mala i srednja poduzeća, inače, predstavljaju 99 posto svih poduzeća u Europskoj uniji. 

Thorbjorn Fink, operativni direktor tvrtke Pleo, rekao je za Euronews Business da će tvrtke “biti usredotočene na uštede troškova tijekom 2024. godine”. Iako nije sigurno odakle će uštede doći, dodaje kako oko 20 posto njih spominje smanjenje plaća radnika na daljinu kao jedan od načina. S druge strane, ima i onih koji zagovaraju rad na daljinu kako bi smanjili troškove ureda. 

VEZANI ČLANCI:

Ideja o manjem plaćanju radnika na daljinu nije nova, no rasprava ne posustaje. Jedna tvrtka tvrdi da izostanak putovanja i sloboda radnika da živi gdje god želi može rezultirati jeftinijim računima. Drugi kažu da su radnici na daljinu jednako produktivni kao i njihovi kolege u uredu, da čak smanjuju troškove za poslodavce te kako bi, zbog toga, njihov rad trebao biti jednako plaćen.

Nizozemska multinacionalna konzultantska tvrtka za ljudske resurse Randstad izjavila je za Euronews Business da je vrlo važno jednako postupati sa svim zaposlenicima, bez obzira na njihovu lokaciju.

Komentara 1

CH
cherrorist
19:46 04.03.2024.

Trebali bi biti plaćeni više, jer ne samo da zbog rada od kuće imaju povećane režije, nego i tvrtka štedi na tim istim troškovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije