Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recite nam u anketi

PITANJE DANA Gotovo 50 gradova i općina odustalo od vatrometa: Podržavate li tu odluku?

Izbor najboljih fotografija 2019., studeni
Igor Kralj/PIXSELL
28.12.2023.
u 10:50

Stav Prijatelja životinja dijeli sve veći broj ljudi, ali i gradova i općina. U udruzi navode da je gotovo 50 gradova i općina odustalo od organizacije vatrometa

Službeno, uporaba pirotehnike dopuštena je od 27. prosinca, no poneki pucanj čuo se i prije. Upozorili su na to i Prijatelji životinja koji podsjećaju na to da su redenici i petarde zabranjeni cijele godine te se kazne kreću od 660 do 1990 eura. U udruzi se već godinama bore protiv svih vrsta pirotehnike. I ove godine mole sve da ne koriste nikakvu pirotehniku.

"Time će dati pozitivan primjer djeci koja korištenjem pirotehnike ostaju bez prstiju i očiju, a ujedno će spasiti divlje, domaće i kućne životinje od straha i pogibelji te zaštititi okoliš. Pozitivno je ipak to da je pucnjave manje, a zabilježeno je i kažnjavanje uporabe i posjedovanja pirotehnike", napominju. 

Njihov stav, čini se, dijeli sve veći broj ljudi, ali i gradova i općina. U udruzi navode da je gotovo 50 gradova i općina odustalo od organizacije vatrometa. "Tako su dali dobar primjer svojim građanima pokazujući da se itekako može slaviti bez eksplozija", zaključuju. 

Inače, i ove godine MUP provodi akciju Mir i dobro. Cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda zbog nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme. MUP je pozvao na odgovornost roditelja, da upoznaju djecu s opasnostima pirotehnike, jer ozljede mogu ostaviti ozbiljne posljedice. Ističe se kako treba pratiti upute na pakiranjima pirotehničkih sredstava pri njihovu korištenju.
 

Ključne riječi

Komentara 12

CE
CenzuriranUskoro
11:09 28.12.2023.

Može popis gradova koji će održati vatromet da tamo dočekam kako spada 2024. u nadi da ne može gore i da svoje novce ostavim tamo.

DE
Dembelli
13:04 28.12.2023.

ZA vatromet! ukidanje petardi OK, ali ukidanje vatrometa je sramota jer to je jedna od rijetkih prilika kada su se ljudi okupljali i oduševljeno gledali! ukinuti vatromet da se džukele ne nerviraju je sramota i podilaženje manjini koja kućne ljubimce drži na pijedestalu kao bogove!

AL
albatros
13:05 28.12.2023.

dosta je terorizma ljubitelja cucaka! dajte nam vatromet da bar 10 minuta u godini uživamo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije