Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predane ponude

Piloti odmah na obuku, 8 Gripena stiže do 1. siječnja 2014.

gripen
Arhiva VL
10.10.2012.
u 18:15

Obuku bi hrvatski piloti obavili u Švedskoj i Mađarskoj, lista offseta uključuje i brodogradnju i interes za jedno brodogradilište

– Švedska država osigurat će vrlo povoljne financijske uvjete, kamatu ispod tržišne i rok otplate na 10 godina, odluči li RH kupiti borbene zrakoplove Gripen.

Peter Goethe i Jerry Lindbergh, direktori FXM-a (državni izvoznik oružja) smatraju da je ponuda fer i povoljna. Ponuda uključuje prodaju osam Gripena (šest jednosjeda i dva dvosjeda), obuka hrvatskih pilota počela bi odmah. Naši bi je piloti obavili u Švedskoj i Mađarskoj, a do 1. siječnja 2014., kada u RH stiže osam novih Gripena C/D, bili bi osposobljeni za osnovna operativna djelovanja. Šveđani demantiraju već prve glasine da ponuda ne sadrži i najavljeni interes za kupnju jednog hrvatskog brodogradilišta.

– To nije točno, ponuda u dijelu o offsetu sadrži jak interes za hrvatsku brodogradnju i vrlo ozbiljan interes za brodogradilište, tvrde Šveđani. No, još javno ne govore o kojemu je brodogradilištu riječ, kao što ne govore po kojoj cijeni nude avione.

Ponude su predane MORH-u, a offset dio Ministarstvu gospodarstva. Predstavnici Gripena i SAAB-a ovaj put očekuju relativno brzi hrvatski odgovor jer ovo je njihova zadnja ponuda.

>>'Ne bacajte više novac na MiG-ove 21, možete si priuštiti gripene'

Ključne riječi

Komentara 137

OR
ordoABchao
18:32 10.10.2012.

8 komada je premalo, treba nam minimalno 12

DR
drugTitoforever
18:34 10.10.2012.

Treba nam jedno 100 komada. Vecina ce ih ionako popadati.

DR
drugTitoforever
18:32 10.10.2012.

Ne dajte hrvatu da sjedne u njega! Svi ce popadat ko kruske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije