Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kastelan dobio 6 god

Pijan i izbezumljen smaknuo muškarca koji ga je napadao

'zagorje - 19. 12. 2011., Zlatar, Hrvatska - Teo Kastelan na sudenju za ubojstvo i pokusaj ubojstva pri Stalnoj sluzbi Zlatar zupanijskog suda Zagreb (jedno od prijsnjih rocista)'
'Sabina Pusec/VLM'
18.02.2012.
u 09:00

Kastelan je poslije zločina stigao do Zaprešića gdje ga je uhvatila policija.

Ivan Tišljar iz Velikog Trgovišća i Mladen Matula iz Zagreba oko 22 sata u kafiću Capar u Velikom Trgovišću pili su "škropce" tog četvrtka, 19. svibnja prošle godine. Nakon obilaženja nekoliko lokala i dosta popijenih pića, u kafić Capar je malo poslije stigao i 24-godišnji Teo Kastelan, koji je tog kobnog dana uzeo pištolj koji je našao na tavanu i čuvao kao uspomenu na pokojnog djeda. To je popodne pucao kod potoka blizu svoje kuće. Između Tišljara (58) i Kastelana započela je prepirka.

Drugog lakše ranio

Tišljar je navodno napadao i vrijeđao Kastelana, rekao mu da u tom lokalu više ne pije. Kastelan mu je odgovorio da tko je on da mu to zabrani te upitao: "Hoćeš da te ubijem?". Tišljar je odgovorio "Kaj pričaš, koga buš ti ubil?"

Uslijedili su hici. Prema Kastelanovoj obrani, dva su hica bila ispaljena kao upozorenje, no iduća dva završila su u Tišljarovu prsnom košu. Ivan Tišljar preminuo je na rukama konobarici Biserki Večerić, a kada je prema Kastelanu krenuo Matula kako bi mu oduzeo pištolj, Kastelan je pucao i u njega i srećom ga lakše ozlijedio.

Izbezumljeni Kastelan sjeo je na motor i pobjegao. Ne sjeća se kuda je vozio, padao je s motora, a kada se probudio pokraj ceste, nije se točno sjećao što se dogodilo.

Psihijatrijsko liječenje

Autostopom je stigao u Zaprešić, gdje se htio predati policiji kada mu je prišao policajac i uhitio ga. Za ubojstvo u prekoračenju granica nužne obrane i ubojstvo u pokušaju Teo Kastelan pri Stalnoj službi Zlatar zagrebačkog Županijskog suda osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina. Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Tomislava Juriše prihvatilo je u ovom slučaju da je riječ o prekoračenju nužne obrane te uz zatvorsku kaznu odredilo Kastelanu obavezno psihijatrijsko liječenje te liječenje ovisnosti o alkoholu i opojnim drogama.

Naime, Teo Kastelan od djetinjstva pati od depresije, liječi se antidepresivima, ima problema s alkoholom, a prema nalazu sudskog vještaka bio je smanjeno ubrojiv na granici lakšeg i srednjeg stupnja. Donošenje presude u ovom slučaju bio je vrlo težak zadatak, jer očevici nisu dali kompletne informacije o tome što se dogodilo, no prema riječima konobarice došlo je do naguravanja kada je Tišljar prišao Kastelanu, a upozoravajuće hice potvrdio je i vještak balističar. Vijeće nije potpuno prihvatilo Kastelanovu obranu.

– Očito je da je nakon tih hitaca uslijedilo daljnje nasrtanje Tišljara na Kastelana, što pokazuju materijalni tragovi, Kastelan se povlačio, a on je nastavio ići za njim. Zbog alkoholiziranost i Tišljar i Matula napali su naoružanog čovjeka – rekao je sudac.

Komentara 11

AN
Antiša
09:50 18.02.2012.

Danas ne možeš ući u kafić i popiti piće a da te ne napadne neka pijana izfrustrirana budala. Svaka čast Teu. Mislim da je uradio pravu stvar i da bi to trebalo uvesti kao pravilo. U mojih 50 i neštoo godina obašao sam i srpske i muslimanske i ciganske i hrvatske gostione ali nikada nisam došao u sukob niti s kim. Posljednjih deset godina sa strahom ulazim u bilo koji kafić kako se to danas zove. Strah me je za život.

TO
Toni50
11:44 18.02.2012.

Nečiji život u hrvatskoj ne vrijedi ni pišljiva boba a od nekoga 40 godina sve ovisi o zna se !

MB
mali_bekrija
09:37 18.02.2012.

Šest godina za ubojstvo i pokušaj ubojstva ? Zvuči kao nagrada a ne kazna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije