Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP i HDZ zajedno

Picula i Stier zajednički za bolji položaj Hrvata u BiH

Tonino Picula
Foto: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
1/3
05.09.2013.
u 21:39

Takvim pitanjima Hrvati sudjeluju u formiranju stavova institucija Europske unije

Dvojica hrvatskih europarlamentaraca, SDP-ovac Tonino Picula i HDZ-ovac Davor Stier, postavili su zajedničko pitanje povjereniku EK-a za proširenje Stefanu Füleu u vezi s aktualnim procesima u BiH, izvijestili su priopćenjem njihovi uredi.

BiH mora mijenjati Ustav

Mogućnost postavljanja pitanja otvara im se kao članovima vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, a njima utječu na formiranje stavova europskih institucija. Hrvatski dvojac zanimali su stavovi povjerenika o institucionalnoj ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini te kakva će stajališta iznijeti na sastanku koji bi trebao održati s političkim liderima BiH 1. listopada u Bruxellesu. Piculu i Stiera zanimaju i Füleovi stavovi o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, po kojoj se moraju ukinuti diskriminatorne odredbe da samo Srbi, Bošnjaci i Hrvati mogu biti kandidati za članove Predsjedništva BiH, već se to mora omogućiti i pripadnicima drugih nacionalnosti. Zbog te presude, koja će biti jedna od glavnih tema sastanka 1. listopada, u BiH već dulje vrijeme traju rasprave političkih stranaka, morat će se ići u promjene Ustava, a bez provedbe te odluke BiH neće napredovati na putu k članstvu u Europskoj uniji.

Picula je na konferenciji za medije naglasio da Hrvatska snažno podržava europsku budućnost BiH, ali da je ta budućnost talac zastarjelog i nedjelotvornog daytonskog poretka.

– I dok se ne uspostave institucionalne okolnosti za punu ravnopravnost građana kao i konstitutivnih naroda u BiH, ona neće moći ravnopravno konkurirati za članstvo u EU – rekao je Picula.

Podrška Füleu

Iako u Hrvatskoj njihove dvije stranke ratuju oko mnogih pitanja i među njima padaju teške riječi, potez dvojice europarlamentaraca ne predstavlja soliranje, već su djelovali u dogovoru s matičnim strankama u Hrvatskoj, neslužbeno doznajemo. Osim što su svojim pitanjem željeli dati podršku Füleu u naporima za rješavanje aktualnih problema u BiH, također su željeli naglasiti da se iz Hrvatske šalju iste poruke kad je u pitanju politika prema BiH, bez obzira dolaze li one od vladajućih ili od oporbe.

– Željeli smo pokazati i da tu nisu u pitanju stranački interesi nego temeljne vrijednosti iz kojih proizlazi sigurnost Hrvatske, jer ona ovisi o sigurnosti BiH – rekao nam je Stier i dodao kako ovaj potez predstavlja politiku koju je predsjednik HDZ-a Karamarko najavio nedavno u Mostaru kada je rekao da će se pitanjem sudbine Hrvata u BiH baviti i europarlamentarci.

Stier je dodao kako europske BiH nema bez Hrvata.

– Rješavanje pitanja jednakopravnosti hrvatskog naroda od presudne je važnosti za europski put BiH, put koji Hrvatska snažno podržava – dodao je Stier i zaključio da je pitanje Hrvata u BiH dugo bilo zanemarivano, ali da to više ne smije biti tako

>>'Možemo li očekivati pomoć u rješavanju problema s minama?'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije