Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizorska kuća KPMG spašava bjelovarski trgovački lanac od stečaja

Pevec na bubnju: banke i vjerovnici komadaju tvrtku, upitna i imovina

Pevec
Goran Stanzl
02.10.2009.
u 18:44

Pevec je prva velika tvrtka u Hrvatskoj koja je prešla u ruke kreditora, a to će imati različite posljedice za sudionike toga restrukturiranja.

Spašavanje trgovačkog lanca Pevec od stečaja, koji nije u interesu kreditora, privodi se kraju, barem u postavljanju programa tvrtke koja će se zvati Novi Pevec. Kako doznajemo iz bankarskih krugova, oni su za Pevec angažirali uglednu revizorsku kuću KPMG koja je napravila projekt restrukturiranja, a na čelo Peveca za generalnog menadžera dovode vjerojatno Damira Firšta.

Bijeg od agonije

Firšt je šest godina bio na čelu uprave Metroa Cash and Carry Hrvatska i zajedno s KPMG-om trebao bi očistiti Pevec od svih nepotrebnih poslova kojih se u toj kompaniji nataložilo.

Pevecova agonija poklopila se s početkom krize, a on je svoje obveze prema bankama počeo polovično servisirati – uplatio bi onoliko koliko bi mogao taj mjesec. Bankarima je odmah bilo jasno da Pevec neće daleko dogurati ako se tako nastavi, pa su uzeli stvar u svoje ruke jer je tvrtka imala još dovoljno imovine i biznisa da se spasi barem jedan njezin dio, a to je trgovina. Pevec bankama i dobavljačima duguje oko 1,9 milijardi kuna. Od toga 1,5 milijardi duguje bankama, Hypo banci koja je financirala transport, te Erste i RBA koje su kreditirale trgovinu.

Izdvajanje transporta s voznim parkom od više od 500 kamiona neizbježno je. Hypo banci odgovara da vozači uzmu kamione na leasing kako bi disperzirala rizik na stotine novih dužnika, a s Pevecom bi ugovorili posao za nekoliko godina. To znači da bi Hypo banka prenijela dugove Peveca na kupce kamiona.

Pevec je prva velika tvrtka u Hrvatskoj koja je prešla u ruke kreditora, a to će imati različite posljedice za sudionike toga restrukturiranja. Hypo banka će vjerojatno s puno manje rizika nastaviti vraćati uloženi novac u vozni park Peveca. RBA i Erste banka svoj kapital u Pevecu pokrile su nekretninama koje se i u sadašnjim lošim tržišnim uvjetima mogu unovčiti.

Tu su još i velike zalihe robe, a i trgovački biznis može funkcionirati pod novom upravom. Kada se namire banke, Zdravku Pevecu u takvom raspletu događaja ne ostaje gotovo ništa.

Obitelj kooperativna

Tu su i dobavljači s više od 300 milijuna kuna potraživanja i pitanje je hoće li se Pevec morati odricati i osobne imovine, ako je u kritičnim trenucima posegnuo i za takvom vrstom jamstva.

U bankama kažu da su Pevec, njegova supruga Višnja i sin, a oni su bili članovi uprave, vrlo kooperativni. Zdravko Pevec u kompaniji više ne donosi odluke, kreditori njegov status opisuju kao nešto između savjetnika i glasnogovornika. Danas se, prema nekim medijskim najavama, očekivao susret Zdravka Peveca s novinarima kako bi objasnio shemu restrukturiranja i svoje viđenje izlaza iz krize. No, većini medija poziv za to nije došao. Čeka se, čini se, ustoličenje Firšta.

Ključne riječi

Komentara 21

IN
insekticid
22:32 02.10.2009.

teško je biti poduzetnik. sad će mnoga fukara lakše spavati. bogec, moj bogec, hvala ti kaj nisam poduzetnik. najbolje je biti rob! uf, kak sam mogel nadrapati!

OB
-obrisani-
07:44 03.10.2009.

Ovo je tek pocetak. Slijedi niz stecaja u gradjevinskim firmama. Cak i do 80% ce u stecaj. Ovo su rezultati SULUDE Tudjmanove politike \"200 Hrvatskih HDZ \"clanova ce voditi Hrvatsku a ono ispade sve coban do cobana. Sada placamo cijenuu te sulude GLUPOSTI

OB
-obrisani-
20:43 02.10.2009.

A zašto se šuti koliko duguje Todorić? Pevec je za njega pikzibner.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije