Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAPINA

Petstotinjak djece gradilo dvorce, učili o grbovima, lovili...

Tjedan kajkavske kulture
MATIJA TOPOLOVEC/PIXSELL
13.09.2013.
u 12:30

Muzeji Hrvatskog zagorja predočili su djeci različita povijesna razdoblja, a prvi puta bio je prikazan i film “Zagorje je jedno” Marija Kroga

Krapina je jučer bila u znaku najmlađih. Tradicionalno u Tjednu kajkavske kulture, Muzeji Hrvatskog zagorja pripremaju poseban program za njih, a domaćin je Muzej krapinskih neandertalaca. Edukativno - zabavni program odvija se u šumovitom okruženju nalazišta Hušnjakovo, a raznovrsne interaktivne radionice približavaju najmlađima različita razdoblja Hrvatskoga zagorja.

 Terenska nastava

 Muzej Staro selo Kumrovec za najmlađe je pripremio radionice pod nazivom “Vještine i igre naših starih“, inspirirane pučkim tradicijskim igrama. U radionici „Heraldika“ koju je priredio Muzej seljačkih buna iz Gornje Stubice, djeca su naučila kako izraditi grb i objasniti njegove sastavnice. Taktilnu radionicu u kojoj su dodirom doživjeli skulpturu, prezentirali su iz Galerije Antuna Augustinčića iz Klanjca. Muzej krapinskih neandertalaca priredio je dvije radionice “Lov na Hušnjakovu“, te „Fosili kao znakovi“, a iz Dvora Veliki Tabor pak radionicu „Mali graditelji starih gradova“.

 - Dolazak na festivalski dan bila je prilika i za posjet Muzeju krapinskih neandertalaca i terensku nastavu što su iskoristili svi učenici OŠ Radoboj - rekla je Vlasta Krklec, voditeljica Muzeja. Osim mališana iz krapinskih dječjih vrtića i škola, na Hušnjakovo su bili i učenici OŠ Đurmanec. Po prvi puta prikazan je i film ”Zagorje je jedno“ redatelja Marija Kroga. Radi se o dokumentarnom filmu o tradiciji i običajima Zagorja.

 Gradonačelnik s djecom

 Priređen je i glazbeno - scenski performans kojeg su izveli “Baubači” pod vodstvom glumca Zorana Kelave, te uz glazbenu pratnju Krapinčana.

 Bez Krapinskih mažoretkinja nije prošlo ni ovo događanje, a podržava ga i Grad Krapina pa je gradonačelnik Zoran Gregurović otvorio Dječji dan te se s djecom i voditeljicom Vlastom Krklec provozao vlakićem, što su najmlađi oduševljeno i prihvatili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije