Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.10.2016. u 09:05

Plenković je “prelomio” i namjerava na drugi krug konzultacija k predsjednici u ponedjeljak 10. listopada doći s dovoljno potpisa

U iduća dva, najkasnije tri dana Božo Petrov morat će se izjasniti prihvaća li ponudu Andreja Plenkovića o uvjetima pod kojima HDZ planira formirati zajedničku Vladu s Mostom. Ponuda koju je Plenković dao krajem prošlog tjedna mostovcima neće se više mijenjati i konačna je. 
Prema informacijama iz uskog Plenkovićeva kruga, on je “prelomio” stvar i namjerava na drugi krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, dakle u ponedjeljak 10. listopada doći s dovoljno potpisa zastupnika kako bi mu predsjednica dala status mandatara nove hrvatske Vlade.

Šef HDZ-a, kažu, i dalje želi Vladu oformiti u savezništvu s Mostom i uz potporu zastupnika manjina (bez njihova ulaska u Vladu) i vjeruje da je to održivi europski model vlasti. No, neće više popuštati u pregovorima s Mostom “izvan razumnih granica” i neće se dati ucjenjivati. 
 U vrhu HDZ-a, čini se, smatraju da se to beskrajno popuštanje i pregovaranje već pokazalo lošim pri izboru premijera i nekih ministara aktualne Vlade, pa ne žele gledati reprizu. Plenković je do najave da će dvojbe riješiti rasijecanjem gordijskog čvora došao nakon što su protekla tri tjedna od održavanja parlamentarnih izbora, a prve konzultacije kod predsjednice prošle bez donošenja potpisa. Kako je odmah nakon izborne pobjede kazao građanima da se neće ponavljati muke s izbora u studenome, kad je trakavica oko formiranja Vlade trajala 100 dana, očito smatra da su tri tjedna pregovaranja dovoljna.

Plenković je već ponavljao da je HDZ uvjerljivi relativni pobjednik izbora i da želi junior-partnera, dakle da se, narodski rečeno, ipak zna tko je mlađi, a tko šef. Kako se može saznati, HDZ je sada odredio krajnje granice tog junior-partnerstva i one za Most iznose: 1+5, dakle mjesto prvog potpredsjednika vlade i pet ministarstava, što svakako jest vrlo pristojna ponuda. 
Pokažu li se te informacije točnima, možemo zaključiti da je došao trenutak istine i za HDZ i za Most. 
I za Andreja Plenkovića, koji na tome može i u praksi pokazati da je drukčiji od Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića, koji su pregovarajući s Petrovom bili spremni prihvatiti sve njegove uvjete i ucjene. 
Čak i onu krajnju – da se sami izbrišu s premijerske funkcije. Ovakva situacija je nešto potpuno novo i za Petrova. Do sada je imao iskustva s atmosferom u kojoj on diktira i uvjete i rokove, a sada se, realno, našao pred ultimatumom koji mu je dan. Jer taj Plenkovićev tajming i jest ultimatum. Mostu je sada ostalo da u samo nekoliko preostalih dana do kraja “izmjeri” sve što mu je HDZ ponudio i izračuna pluseve i minuse.

Plenković se, međutim, nije izložio velikom riziku. Istina, lakše i logičnije bi mu bilo da u partnerstvo oko Vlade uđe s jednim političkim igračem, koji mu k tomu i svjetonazorski više paše, nego da se izloži stvaranju partnerstva s nekolicinom alternativnih političkih igrača i isto toliko politika. 
Odgovori li Petrov na Plenkovićev tajming negativno, Plenkoviću ostaje pola tjedna da do drugog kruga konzultacija kod predsjednice dogovori nova partnerstva. Koja, naravno, nose neke zamke. Jer ako neki drže da je Most nepouzdan partner, kakav je trenutačno HSS Kreše Beljaka, a koji će morati doći u kombinaciju odustane li se od Mosta? Koliko je pouzdan HNS, u kojemu su već sada podijeljeni u stavu čak i o eventualnom partnerstvu s HDZ-om?

No, karta je bačena i svi igrači u zadnji krug ulaze s onim što imaju u špilu. Plenkoviću je ipak lakše jer će se on u bilo kojoj kombinaciji na Pantovčak uputiti s dovoljnim brojem potpisa.  

>> Igre moći u sastavljanju Vlade – hoće li HDZ i Most izbjeći ‘cik-cak’ model  

>> Plenković: Nema nikakvog prekida, pregovori HDZ-a i Mosta se normalno odvijaju

Komentara 2

Avatar TAJSAM
TAJSAM
15:23 03.10.2016.

Daj Petrovu ili nekome mali prst ostao si bez ruke a dalje hoče i upravljati sa tvojim životom. Klasika a što i misliti o tom čovjeku koji hoče Hrvatsku po svome naumu a ne zanima ga što ima petnaestak posto udjela. Nikako se ne može pomiriti da nema isti udjel u vlasti sa HDZ-om ali hoče fifti-fifti odnos u vlasti. Svakako mislim da bi Petrova trebalo isključiti iz daljnjeg razgovora i probati sa drugim razumnijim ljudima napraviti vladu a Petrova ostaviti da razmišlja o svojim postupcima i ucjenama. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije