Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMONIJAK I UREA

Petrokemija zaustavlja neke pogone: 'To je planski, problema nema'

Kutina: U Petrokemiji otvoren je novi pogon za pakiranje
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
11.03.2022.
u 12:34

Sukladno stanju na tržištu plina i mineralnih gnojiva bit će utvrđen plan proizvodnje za naredno razdoblje, navode

Petrokemija d.d. trenutačno nema problema s osiguranjem ugovorenih količina plina od svojih dobavljača, te ispunjava sve obveze prema kupcima, dobavljačima i zaposlenicima, priopćeno je danas iz kutinske tvrtke.

No, dodali su, kako će „kompanija u narednom razdoblju provoditi niz mjera i aktivnosti kako bi optimizirala proizvodnju, uz istovremeno zadovoljavanje odgovarajućih potreba prioritetnih tržišta.“

Jedini hrvatski proizvođač mineralnih gnojiva ističe kako su stoga planski krenuli u zaustavljanje proizvodnih kapaciteta pogona Amonijak i Urea, uz zadržavanje u normalnom režimu rada ostalih linija mineralnih gnojiva, „a uvjetovano optimizacijom poslovanja i potrebom izvođenja nužnih popravaka koji su odgađani zbog nedostataka rezervnih dijelova u proteklom razdoblju.“

„Poskupljenje plina snažno utječe na sektor proizvodnje mineralnih gnojiva u EU kako s aspekta značajnih povećanja troškova proizvodnje i posljedično smanjenja potražnje pod utjecajem visokih cijena gotovih proizvoda, tako i s aspekta ograničenja ponude pod utjecajem optimizacije poslovanja cijelog niza europskih proizvođača. Sve navedeno očekivano će utjecati na poljoprivredno - prehrambeni ciklus s krajnjim ishodom rasta troškova proizvodnje hrane.“ – napominju u Petrokemiji, koji su vodeći hrvatski potrošač prirodnog plina.

Petrokemija d.d. ističe kako je pravovremeno, prije zaustavljanja proizvodnje, proizvela dovoljne količine mineralnih gnojiva za sve zaprimljene i odobrene narudžbe, te je u tom smislu isporuka neometana i bit će zadovoljena potražnja za ožujak i sezonu poljoprivrednih radova koja je u tijeku.
  
„Petrokemija pri tome potpuno prati naše kupce i partnere s naručenim i odobrenim količinama i ugovorenim cijenama mineralnih gnojiva, neovisno o aktualnim utjecajima.  Sukladno stanju na tržištu plina i mineralnih gnojiva bit će utvrđen plan proizvodnje za naredno razdoblje. Daljnje narudžbe za već proizvedene količine mineralnih gnojiva ugovarat će se nakon 15. ožujka, dok će nova proizvodnja ovisiti o prethodno navedenim utjecajima iz okruženja“ – napominju u Petrokemiji.

>> VIDEO Rusi zauzeli još jedan strateški grad u Ukrajini: 'Ne dajte da nas pobiju, morate shvatiti da Putin neće stati'


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije