Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPLET U HEP-U

Bajić goni Mravka zbog Buljubašića

hep
Foto: Arhiva VL/Mišo Lišanin
1/2
Autori: V. Mazzocco/VLM, Ivanka Toma, Marko Špoljar
18.09.2009.
u 16:46

Večernji je, podsjetimo, u kolovozu javnosti otkrio da je Buljubašić fiktivno zaposlen u HEP-u, da tamo prima plaću, a da na posao odlazi na Trg žrtava fašizma, u središnjicu HDZ-a. Sam Buljubašić čak nije ni pokušavao sakriti ovaj skandal.

Predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak i četvero njegovih suradnika danas su se i službeno našli na popisu osoba protiv kojih je započet kazneni postupak zbog malverzacija u ovoj državnoj tvrtki.

Premda je posljednjih nekoliko mjeseci izašao na vidjelo gotovo neprekinuti niz zloupotreba u rukovođenju HEP-om i raspolaganju njegovim novcem, Mravak je prijavljen zbog slučaja koji je financijski najlakši, ali ima političku težinu.

Riječ je o fiktivnom zapošljavanju Rade Buljubašića, povratnika iz Australije koji je niz godina bio HDZ-ov koordinator za Australiju. Buljubašić je stranku na vlasti zadužio držanjem na okupu australskih Hrvata i skupljanjem pomoći u vrijeme rata te sudjelovanjem u prvoj stranačkoj pobjedi Ive Sanadera, a oni su mu se odužili stavljanjem na jasle u državnoj tvrtki.

Fiktivno zaposlenje
Večernji je, podsjetimo, u kolovozu javnosti otkrio da je Buljubašić fiktivno zaposlen u HEP-u, da tamo prima plaću, a da na posao odlazi na Trg žrtava fašizma, u središnjicu HDZ-a. Sam Buljubašić čak nije ni pokušavao sakriti ovaj skandal, nego je potvrdio skandalozno otkriće.

Pritom je rekao da se u Hrvatsku vratio na poziv Ive Sanadera, te da mu je stranka i prije povratka obećala stan. Tom je izjavom potvrdio i drugo skandalozno otkriće, a to je da mu je HEP najprije dao u najam stan od 89 četvornih metara u središtu Zagreba, a potom mu je omogućen povlašteni otkup. Zahvaljujući HDZ-u Buljubašić je tako postao vlasnik vrijedne nekretnine plativši je tek polovicu tržišne cijene.

U današnjem priopćenju Ravnateljstvo policije kaže (ne navodeći ni jedno ime) da je Mravak zajedno sa svojim suradnicima počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti u HEP-u.

Petorica osumnjičenih
Policija navodi da su Mravak, te Željko Dorić, savjetnik i bivši direktor HEP - proizvodnje, Antun Crnić, umirovljeni šef općih poslova HEP-a, Mladen Beljo, direktor Toplinarstva Zagreb (kod njega se Buljubašić vodi na platnom spisku), te Aleksandar Bernik, direktor za kotlovsko postrojenje, u od svibnja 2006. do kolovoza ove godine Buljubašiću pribavili značajnu imovinsku korist i to tako što su ga zaposlili i isplaćivali mu mjesečne plaće, a da on pritom nije stvarno radio.

Po policijskom izračunu samo su na Buljubašićevu slučaju HEP oštetili za 671.159 kuna. Vidljivo je da se na slučaju radilo u koordinaciji s tužiteljima, kao i da je utvrđen relativno visok stupanj moguće krivnje. No podnošenje posebnoga policijskog izvješća, što je ovdje slučaj, tek je prvi korak u kaznenom postupku. To znači da slučaj Mravak i Buljubašić može trajati još jako dugo, odnosno da je stvar još daleko od sudske istrage, eventualne optužnice kao i mogućeg suđenja.

Ključne riječi

Komentara 41

KA
katja666
18:42 18.09.2009.

\"Rada Buljubašića\" u Zagrebu, Splitu, Puli ima na hiljade: HDZ im poklonio stan i sinekuru na poslu. Tko može stati tome na kraj ?

OB
-obrisani-
19:14 18.09.2009.

cijela hrvatska je BULJUBAŠIĆLAND

BI
bigboii
17:15 18.09.2009.

Sve ovakve slučajeve treba prijaviti i kazniti one koji zlorabe poziciju na kojoj se nalaze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije