Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stara Drenčina pokraj Siska

Peteročlana obitelj se uselila u novoizgrađenu kuću koju je napravila općina Tisno

Peteročlana obitelj se uselila u novoizgrađenu kuću koju je napravila općina Tisno
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/9
28.12.2022.
u 15:03

Obitelj je živjela u starijoj kući koja je odmah dobila crvenu naljepnicu. Odmah nakon potresa, kao i mnogi građani Hrvatske, reagirali su i stanovnici Tisnoga te je općina odlučila obnoviti jednu kuću na potresom stradalom području.

Peteročlana obitelji Telebar-Blagajić u Staroj Drenčini 14, pokraj Siska, Novu godinu će dočekati u svojoj novoj kući, nakon što su zadnje dvije proveli u mobilnoj kućici. Kuća im je uništena u razornom potresu s kraja 2020. Naime, ovih dana oprema im se novoizgrađena kuća čiju su gradnju financirali stanovnici i vikendaši Općine Tisno svojim donacijama te sredstvima iz općinskog proračuna. U kući je već postavljena ovogodišnja božićna jelka, a obitelj je presretna.

„Izgradnja kuće je trajala godinu dana i zahvalna sam svima koji su omogućili da imamo novi dom. Ove dvije godine je bilo teško, jako teško. U toj kućici dok je zima je hladno, za vrućina je nesnosno biti unutra, no snalazili smo se svakako i sad je tome kraj. Sad idemo u svoj dom“ – rekla je Mirjana Blagaić.

Obitelj je živjela u starijoj kući koja je odmah dobila crvenu naljepnicu. Odmah nakon potresa, kao i mnogi građani Hrvatske, reagirali su i stanovnici Tisnoga te je općina odlučila obnoviti jednu kuću na potresom stradalom području. Nakon kontakta tadašnjeg načelnika Ivana Karina sa sisačkom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček odluka je pala na ovu peteročlanu obitelj. Skupilo se od donacija gotovo 380.000 kuna, tvrtke su donirale svoje usluge, a općina pokrila razliku do konačnog troška od nešto ispod milijun kuna.

„Zahvala ide brojnim donatorima s područja naše općine, prvenstveno ljudima koji tamo žive, ali i koji se tamo odmaraju, brojnim tvrtkama koji su donirali svoja sredstva i usluge, a i zaposlenicima općine. Satisfakcija je sviju nas da se kuća predaje, da je namještaj unutra i da će od 2023. ova obitelj imati potpuno novu kuću“ – rekao je bivši načelnik Tisnoga Ivan Karin.

I novi načelnik Općine Kristijan Jareb zadovoljan je što će obitelj napustiti mobilnu kućicu.

„Došao je i taj dan, da je kuća sada tu, uređena, izgrađena. Mnogi su bili uključeni, i zaposlenici općine su pratili gradnju, tu su bili i mnogi donatori, stručni nadzor je bio volonterski, projektna dokumentacija također. Jedna tvrtka je donirala kompletno rušenje stare kuće i odvoz materijala. Skupili smo preko 370.000 donacija u novcu koji su nas i obvezali da taj projekt izguramo do kraja i evo sad je gotovo. Htjeli smo da obitelj ne provede još jednu zimu u ovom privremenom smještaju i uspjeli smo da Novu godinu dočekaju u svom novom domu. Nadam se da će se boljim tempom nastaviti obnova i u državnoj obnovi“ – rekao je Jareb.

Sisačka gradonačelnica istaknula je kako je ovo treća kuća obnovljena na području Siska nakon potresa. Jednu je obnovila država u Selima za obitelj Kucko, jednu je izgradio nedavno Grad Vrbovec zajedno sa okolnim općinama u gradskoj četvrti Galdovo i ovo je treća.

„Zahvaljujem i starom i novom načelniku i predsjedniku Gradskog vijeća na ovome jer bez njihove međusobne suradnje i koordinacije ne bi se tako lako donosile odluke. Ova kuća dokazuje da je za obnovu jedino potrebna dobra volja, koordinacija i odluka da nešto obnovite. Novac definitivno nije u pitanju niti kada se radi o sredstvima iz EU fondova ili donatorskim sredstvima. Nakon potresa me Ivan kontaktirao, odlučili smo se za kuću s crvenom oznakom i višečlanom obitelji i brzo odabrali ovu lokaciju. U veljači 2021. smo došli ovdje i brzo se krenulo i projektirati i uklanjati i graditi. Godinu dana gradnje je brzo prošlo i drago mi je d je barem ova obitelj sada doživjela ovaj sretni kraj priče nakon potresa“ – rekla je sisačka gradonačelnica. 

VIDEO Siščanin Blaž Anđelić sam živi u zgradi koja je teško stradala u potresu: Nemam grijanje i vodu. policija je dolazila nekoliko puta...

Komentara 4

DU
Deleted user
15:16 28.12.2022.

"Jedna tvrtka je donirala kompletno rušenje stare kuće i odvoz materijala."....Zašto nije spomenut naziv te tvrtke? I ostalih darovatelja ? Ali zato su navedeni svi načelnici ,donačelnici, bivši načelnici i gradonačelnica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije