Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITNA ODLUKA SUDA

Dokazi koji su putem SKY-a prikupljeni protiv hrvatskog kraka narko hobotnice Darka Šarića, zakonit su dokaz

Zagreb: Privođenje na Optužno vijeće osumnjičenih za trgovinu drogom pod pratnjom specijalne policije
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/6
27.03.2024.
u 14:46

Ekipa na sud redovito dolazi pod jakim mjerama osiguranja koje uključuju pripadnike Specijalne policije i transport u tzv. Gurki, vozilu Specijalne policij

Obrane su tvrdile da je takav način prikupljana dokaza nezakonit, jer se, kako tvrde, u stvari radi o masovnom nadzoru. Bilo im je sporno kako su prikupljeni podaci, tko je izdao sudske naloge za njihovo prikupljene, tko je hakirao aplikaciju, gdje je server, kako i zašto su razmjenjivani podaci.... S druge strane USKOK je tvrdio da je riječ o zakonitom dokazima, prikupljenim na zakonit način, primjenom pravila međunarodne suradnje i međunarodnih istražnih naloga. A prijepor se vodio oko visoko kriptirane aplikacije SKY, koja je baš zbog svoje visoke enkriptiranosti vrlo polurana među kriminalnim i terorističkim organizacijama diljem svijeta.

U Hrvatskoj je na temelju i dokaza koji su prikupljeni putem SKY-a, do sada podignuto nekoliko optužnica, uglavnom protiv ozbiljnih zločinačkih udruženja specijaliziranih za krijumčarenje ogromnih količina kokina koji se kupovao direktno do južnoameričkih kartela. Jedna od takvih organizacija, barem po USKOK-u je i ona koju  predvode Petar Ćosić i Manuel Vulić, i koja je po policiji hrvatski krak narko hobotnice Darka Šarića. USKOK ih tereti za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su prokrijumčarili najmanje 609 kilograma kokaina, ali i za naručivanje likvidacije Milana Milovca, nekadašnje Šarićeve desne ruke u Ekvadoru.

Njihove obrane su tražile da se dokazi prikupljeni putem SKY aplikacije izdvoje is spisa kao nezakonit dokaz, a nakon nekoliko sjednica optužnog vijeća koje su održane tijekom prošle i ove godine, sud je sada odlučio - dokazi prikupljeni putem SKY-a su zakonit dokaz. Ta odluka nije konačna, jer obrana ima pravo žalbe, a o toj žalbi će odlučivati Visoki kazneni sud (VKS). Pa će biti zanimljivo vidjeti kakav će pravni stav zauzeti, jer je riječ o zanimljivom i bitnom pravnom pitanju oko kojeg se prijepori vode diljem EU, pa i svijeta. SKY aplikacija je, za mnoge s druge strane zakona, bila "siguran" kanal komunikacije baš zbog svoje visoke enkripcije, koja je, kako se smatrala neprobojna. I baš zbog toga kriminalci i teroristi nisu se libili u toj komunikaciji otvoreno pričati i dogovarati svoje "poslove što je uključivalo i dogovore oko trgovine drogom, planiranja napada, likvidacija...

FOTOGALERIJA Specijelci naoružani do zuba i blindirano vozilo: Na sud dovedeni Ćosić, Vulić i drugi

Zagreb: Privođenje na Optužno vijeće osumnjičenih za trgovinu drogom pod pratnjom specijalne policije
1/40

Kada su je sigurnosne službe hakirale, policijama i tužiteljstvima diljem svijeta u krilo je palo pravo dokazno blago. Koliko svjedoče podaci Europola iz lipnja lani u kojima se navodilo da je zahvaljujući dokazima koji su prikupljeni putem SKY-a uhićeno 6558 osoba koje su bile pripadnici raznih svjetskih mafijaških organizacija, kartela, bajkerskih bandi... Jedan dio tih uhićenih osoba, među kojima je bilo i 197 kriminalnih kapitalaca, do lipnja lani je osuđeno na ukupno 7134 godine zatvora, a bila im je zamrznuta i imovina vrijedna 900 milijuna eura, te im je oduzeto i 739, 7 milijuna eura u gotovini. Na bankovnim računima zaplijenjeno je oko 154 milijuna eura, a što se tiče pokretnina i nekretnina, oduzeto je bilo 971 vozilo, 270 kuća  83 broda, 40 aviona... Zaplijenjeno je i 103, 5 tona kokaina, 163,4 tone marihuane, 3,3 tone heroina...    

S obzirom na te brojke, koje su se vjerojatno i povećale, nije čudo što obrane i tužiteljstva "ratuju" oko (ne)zakonitosti dokaza prikupljenih SKY-om. Ne samo u Hrvatskoj već diljem EU. U nekim zemljama sudovi tako prikupljene dokaze prihvaćaju kao zakonite, u drugima su postupci zastali dok svoje o toj problematici ne kaže Europski sud pravde ili Europski sud za ljudska prava, dok su u trećima  takvi dokazi odbijeni kao nezakoniti.  U priči oko Ćosića i ostalih, za sada je pobjedu izborio USKOK. No hoće li to tako i ostati znat će se nakon odluke VKS-a. Inače, jedna optužnica u kojoj su dokazi prikupljeni putem SKY-a u Hrvatskoj je već pravomoćna i u tom slučaju neki su okrivljenici priznali krivnju te su se nagodili s USKOK-om, dok je u odnosu na druge počelo suđenje. Međutim, koliko se moglo čuti, obrane tamo nisu problematizirale zakonitost dokaza prikupljenih putem SKY-a, pa je teško reći je li taj slučaj možebitni putokaz VKS-u, prilikom odlučivanja o žalbama u slučaju Ćosić. 

VEZANI ČLANCI:

 

USKOK Ćosića  i još sedam osoba tereti da su iz Južne Amerike prokrijumčarili najmanje 600 kilograma kokaina, ali i da su bili upleteni u likvidaciju Milana Milovca, Šarićeve desne ruke u Ekvadoru. Osim Ćosića, još su optuženi Manuel Vulić, koji je  jedno vrijeme bio među najtraženijim europskim bjeguncima dok  nije lani izručen iz Kolumbije, Ante Vrcan, Marko Carević, Dragan Krička, Oliver Čokara, Anđelko Oršulić i Goran Vuk. Optužnica protiv Ćosića i ostalih podignuta je u travnju 2023., a zločinačka grupa svojim "poslovima" se bavila, tvrdi USKOK, od studenog 2019. do travnja 2022. Kao glavnog u toj priči USKOK je označio Ćosića koji se povezao s Milovcem i Vulićem, te su onda organizirali ostatak skupine. Milovac je bio zadužen za nabavu kokaina u Južnoj Americi, prije svega u Ekvadoru, u kojem je živio.

Droga je ubacivana u brodove kontejnere te se skrivena u bananama ili nečem drugom transportirala do luka u Rijeci ili Pločama, odakle je vađena i dalje transportirana u zemlje EU. Kilogram kokaina prodavan je po cijeni i do 30.000 eura, a dio kriminalne skupine optužen je i za krijumčarenje oružja. Nešto od droge nađeno je u luci Ploče, a u tom djelu priče bio je optužen i Čokara. Priznao je krivnju te je po nagodbi s USKOK-om osuđen na šest i pol godina zatvora i novčanu kaznu od milijun i pol kuna. 
USKOK inače smatra da su Ćosić i Vulić bili glavni operativci Darka Šarića u Hrvatskoj, a i Šarić je također optužen u ovoj priči, ali u Srbiji. Darko Šarić je svojevremeno bio razlog zašto je američka DEA  2009. pokrenula akciju Balkanski ratnik  koja je ostavila krvavi trag po zemljama bivše Jugoslavije i šire, odnijevši 30-ak života.

VIDEO: Milanović se svađao s braniteljem oko imena Banovina

Svojevremeno ga se teretilo da je od južnoameričkih kartela osobno naručio, kupio i platio 2,2 tone kokaina, zbog čega je bio osuđivan u Srbiji, ali su presude ukinute. Jedno  je vrijeme bio u kućnom pritvoru, no ponovo je uhićen i pritvoren 2022. , kada i Ćosić i  njegova ekipa u Hrvatskoj. Ispostavilo se da je  vodio trgovinu drogom i iz kućnog pritvora, ali i da je naručio likvidaciju nekih svjedoka u postupcima koji se protiv njega vode u Srbiji. 

U tom kontekstu je zanimljiva priča oko Milovca koji je slovio kao Šarićeva desna ruka dugi niz godina. Živio je u Ekvadoru, a prema optužnici se operativno umiješao u nabavku kokaina koji je iz Južne i Srednje Amerike brodskim kontejnerima, skriven u svemu i svačemu išao za Europu. To se nije svidjelo Ćosiću i Vuliću, a ni Šariću, pa je dogovoren plan Milovčeve likvidacije. USKOK ih tereti  da su preko SKY-a angažirali za sada nepoznate osobe da prate Milovčevo kretanje po Ekvadoru te da ga na koncu u likvidiraju. Za to su, prema tvrdnjama istražitelja  angažirane dvije osobe čiji su nadimci Cronos i Corleone. Oni su Milovca pratili dok se vozio, bio u teretani te se o tome izvještavali Vulića.

Milovac je 13. studenog 2020. izrešetan u Ekvadoru, a na njega su pucale dvije nepoznate osobe s motocikla. Bio je teško ranjen, te je prevezen u bolnicu. Vulić se tereti da je nakon toga naredio da ga se likvidira u bolnici, a Ćosić se tereti da je ta dodatnu likvidaciju ponudio još 50.000 u nepoznatoj valuti. Osim toga, likvidatorima su bili  spremni platiti i po 20.000 za  likvidaciju policajaca koji su  Milovca čuvali u bolnici. Sve je to iskomunicirano preko SKY-a, a za navedene likvidacije su angažirana dva Kolumbijca. No do novog pokušaja likvidacije nije došlo jer je jedan od ubojica prije toga uhićen. Milovac je u međuvremenu otpušten iz bolnice,  no  stanje mu se pogoršalo pa je  preminuo 11. siječnja 2021..

FOTO Znate li koja je rijeka najhladnija na svijetu? Teče i kroz Hrvatsku

Zagreb: Privođenje na Optužno vijeće osumnjičenih za trgovinu drogom pod pratnjom specijalne policije
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije