Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počast žrtvama

Shimon Peres: Ustaše su sramota

josipović, peres
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
25.07.2010.
u 11:23

Duboko dirnut “bezumnom tragedijom”, napomenuo je kako “nije dovoljno ne zaboraviti nego i poučavati o tragediji koja truje dostojanstvo ubijenih i preživjelih".

Jasenovac je bio drukčiji od ostalih logora. Ubijalo se noževima, čekićima, kamenjem, čuvari su bili brutalniji od onih u njemačkim logorima. Bio je to izraz mržnje i čistog sadizma, i nije važno je li ubijeno 80, 100 tisuća ljudi ili jedan čovjek, kazao je jučer, posljednjeg dana posjeta Hrvatskoj, izraelski predsjednik Shimon Peres ispod spomenika Kameni cvijet, stojeći na mjestu koje ga je, “kao Židova, potreslo do srži”. Izraelski predsjednik Peres i njegov domaćin, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, obišli su Memorijalni muzej te položili vijence, poklonili se te sudjelovali u kadišu, molitvi za umrle, koju su predvodili hrvatski rabini Kotel Da Don i Lucijan Prelević.

Duboko dirnut

– Fašisti, ustaše, nacisti... Što su nam ostavili? Sramotu i uvredu – dodao je Peres, napomenuvši kako je, unatoč svemu, ponosan jer “pokušavamo stvoriti civilizaciju humanosti i poštivanja svih ljudskih života”, jer “postoji samo jedan autoritet koji može oduzeti život, isti onaj koji ga i daje, a to je Bog”. Govoreći o holokaustu, Peres je spomenuo iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, kazavši da negira holokaust kako bi “omogućio legitimitet nastavka ubijanja”.

Duboko dirnut “bezumnom tragedijom”, napomenuo je kako “nije dovoljno ne zaboraviti nego i poučavati o tragediji koja truje dostojanstvo ubijenih i preživjelih”. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović Jasenovac je nazvao mjestom holokausta, mjestom gdje su “zločinačke ustaške vlasti pogubile brojne Srbe, Židove, Rome i Hrvate samo zato što su bili drukčiji i željeli živjeti normalne živote s obiteljima i prijateljima”. Naglasio je da hrvatski narod ima jedan od najjačih antifašističkih pokreta u Europi te kako su antifašisti sačuvali obraz i čast hrvatskog naroda.

Gospodarska suradnja

Nakon obilaska Spomen-područja Jasenovca, Peres se u Zagrebu susreo s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, a naglasak je - uz osudu holokausta - priopćeno je, bio na jačanju gospodarske suradnje, pri čemu je premijerka najavila posjet Izraelu na poziv premijera Benjamina Netanyahua.

– Hrvatska je otvorena izraelskim ulagačima – kazala je premijerka Kosor, istaknuvši da moguću suradnju dviju zemalja vidi u području poljoprivrede te da bi Hrvatskoj bilo dragocjeno izraelsko iskustvo u navodnjavanju. Izraelski predsjednik naglasio je da postoji velika zainteresiranost za izraelske investicije u Hrvatskoj. – Budućnost ovisi o ulaganju u znanost – kazao je Peres te pozvao hrvatsku stranu da se uključi u projekte koji su tijeku.

Izraelski se predsjednik tijekom službena posjeta Hrvatskoj sastao i s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, priopćeno je iz Mesićeva ureda. Bio je to kurtoazni, neformalni i prijateljski sastanak dvojice prijatelja, koji su imali i brojne službene susrete dok je Mesić bio na dužnosti, navodi se u priopćenju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije