Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeftina radna snaga

Pentagon obučava štakore za pronalazak eksploziva i mina

štakor
VL
01.08.2012.
u 19:22

Štakori mogu nanjušiti eksplozivne naprave, a američka vojska odlučila ih je iskoristiti kako bi smanjili troškove vojske te zaštitili vojnike

Štakori koji se drže kao kućni ljubimci, a mogu nanjušiti eksplozive, postat će dio američke vojske. Naime, Pentagon provodi istraživanje kako bi naučio štakore da otkriju mine i eksplozivne naprave i sve to s ciljem spašavanja ljudskih života, ali i smanjivanja troškova vojske.

Znanstvenici američkog vojnog istraživačkog laboratorija, koji podržava vojna akademija West Point, te inženjeri Centra za eksplozive proučavaju psihologiju štakora kako bi ih mogli podučavati, objavljeno je na army.mil, službenoj stranici američke vojske.

Znanstvenici rade u suradnji s tvrtkom Barron Associates koja je dobila natječaj da proizvede jeftin i pouzdan program treninga za štakore koji mogu detektirati eksploziv u neprijateljskom okruženju.

– Očekuje se da ćemo ovim programom riješiti potrebu vojske za sigurnijim i jeftinijim uklanjanjem mina – rekao je William Gressick, znanstveni inženjer Barron Associatesa.

Osim što su pametni i imaju njuh za eksplozive kao i psi, štakori su bolji jer mogu doći na nepristupačna mjesta, lakše ih je prevesti te troše puno manje hrane, piše portal.

– Program će, osim toga, pokazati da životinje možemo koristiti za pronalazak, ne samo mina, već i ljudi zarobljenih u ruševinama od potresa – kaže Micheline Strand, šef istraživačkog tima. Dodaje kako je obuka pasa vrlo skupa te "ako mogu smanjiti troškove obuke životinja, tada će moći obučavati više životinja koje će štititi vojnike".

Komentara 1

AN
Antidominium
08:36 02.08.2012.

Braća hoće iskoristiti braću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije