Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama

Pedeset dana do izbora HDZ gubi većinu u Saboru?

svečana sjednica sabora (1)
Robert Anić/PIXSELL
12.10.2011.
u 11:30

Zatraži li oporba glasovanje o povjerenju i Vlada ga ne dobije, izbori bi mogli biti 15 dana ranije, tvrdi dr. Mirjana Kasapović.

Svega deset dana prije raspuštanja Sabora Vlada nema većinu i, da se danas u Saboru provede glasovanje o povjerenju Vladi, teško da bi uspjela dobiti potrebnu podršku 77 zastupnika.

Bojkot SDSS-a

"Poslušnost" im je zbog slanja Zakona o ništetnosti u proceduru, doznajemo od izvora u HDZ-u, otkazao SDSS. U isto vrijeme na glasovanju ne mogu računati na zastupnicu Biancu Matković jer je tek rodila, a u Sabor zbog zdravstvenih razloga nije lako dolaziti ni zastupnicima Marku Turiću i Branku Vukeliću. Kada se tomu pribroji i glas nezavisnog zastupnika Ive Sanadera koji je u pritvoru te glasovi nezavisnih Ivana Čehoka i Zlatka Horvata, dobije se ukupno devet ruku manje nego na početku mandata iliti potpora od svega 74 zastupnika. I iako za većinu zakonskih prijedloga na dnevnom redu treba tek obična većina, odnosno većina prisutnih zastupnika uz zadovoljava nje kvoruma, neki se zakonski prijedlozi poput Zakona o pučkom pravobranitelju ipak neće moći izglasati. Isto je tako nemoguće u ovakvoj situaciji očekivati da će se izabrati članovi novog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, na što je apelirala i sama šefica stranke Jadranka Kosor s mini stranačkog sabora u Velikoj Gorici.

– Jako nam je teško skupiti i sve svoje ljude u Saboru, a sada uza sve to SDSS-ovci prijete potpunim bojkotom rada Sabora. Lako za glasovanje, ali problem će biti rad u nekim odborima gdje nam je SDSS-ov glas presudan. Mnogo će toga ovisiti i o nezavisnima Čehoku i Horvatu i o tome hoće li ili neće doći u Sabor – tvrdi jedan zastupnik HDZ-a.

Politologinja Mirjana Kasapović uvjerena je da bi se ovakva situacija mogla iskoristiti za pomicanje datuma izbora na 15 dana ranije.

– Smatram da bi oporba trebala tražiti glasovanje o povjerenju Vladi i, ako ga Vlada ne dobije, Sabor bi se mogao raspustiti ranije. Nije kasno jer je dragocjen svaki dan u kojem ova vlada ne bi bila na vlasti – kaže profesorica Kasapović. Dodaje i kako je potez SDSS-a da opstruira rad Sabora deset dana prije njegova raspuštanja licemjeran jer su sve ovo vrijeme održavali Vladu na životu.

Raspad koji nije važan

– Zato se iskreno nadam da će izbori donijeti potpunu smjenu vlasi i da ni jedna stranka koja u toj vlasti sada sudjeluje neće biti dio nove vlade. Pa ni HSLS koji je također jedan dobar dio bio dio vlasti – smatra prof. Kasapović. Politički analitičar Žarko Puhovski ima drukčije mišljenje te smatra da nema nikakva smisla slati zahtjev za interpelaciju "pet do dvanaest".

– Time se ne bi mnogo dobilo. Možda bi se moglo ranije raspustiti Sabor i možda ranije održati izbori, ali oporba, uvjeren sam, to neće učiniti – kaže Puhovski. Jer bi time, dodaje, samo pokazala kako se previše žuri doći na vlast, što bi izazvalo više negativan nego pozitivan odjek kod građana, a doveli bi predsjednika Ivu Josipovića u vrlo neugodan položaj. Istina je, dodaje, da se Vlada praktično raspala, ali u trenutku u kojem to više nije važno.

– Mislim da činjenicu da HDZ ima devet ruku manje nitko neće sada htjeti iskoristiti jer su se svi oni "naštimali" na 4. prosinca. Osim toga, sve i da podnesu zahtjev za interpelaciju, pitanje je kada bi on točno došao na dnevni red. Sigurno ne bi prvi dan, nego bi se čekao krajnji rok, a to je osam dana od podnošenja – kaže Puhovski, koji je uvjeren da je politika SDSS-a da bojkotira rad Sabora samo taktika kojom se pripremaju za prelazak na drugu stranu. Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac poručio je kratko kako je njegova stranka odlučila glasovati protiv Zakona o ništetnosti, a kako će glasovati o ostalim zakonima, dodaje, nisu raspravljali.

Komentara 46

SO
Somelier
11:41 12.10.2011.

\" Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac poručio je kratko kako je njegova stranka odlučila glasovati protiv Zakona o ništetnosti,\" Treba vidjeti koje zakonske mjere se mogu poduzeti protiv Pupovca pošto on u Hrvatskoj sprovodi srbijansku politiku, umjesto da vodi politiku srpskee manjine u Hrvatskoj.

SM
samo-malo
11:42 12.10.2011.

Svatko si umišlja kako njemu paše, Bože dragi prof. i još ne zna da oporba treba imati 77 ruku da izglasa pad vlade.

TO
Toni50
11:49 12.10.2011.

Pedeset dana do izbora HDZ gubi većinu u Saboru? Da ima pravde za sve nebi li dijeli sudbinu Sanadera ? Koliko je meni poznato nije samo kažnjen bio i procesuiran Alka Pone kao vođa mafije !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije