Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Sanaderu

Pavošević: Darku Milinoviću svaki mjesec isplaćivala sam 10.000 kn

Fimi Media, suđenje (1)
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/5
24.04.2012.
u 07:41

Branka Pavošević: S Brankom Bačićem uništila sam bilježnicu s isplatama

Nakon što je zatomila prvotni šok što je iz statusa svjedokinje "promovirana" u optuženicu, HDZ-ova je računovotkinja Branka Pavošević do u detalje je USKOK-u ispričala kako se trošio "crni" novac HDZ-a od 2003. godine do ljeta 2009. kada je Sanader dao ostavku, a što smo čuli u čitanju njezinih iskaza u nastavku suđenja za Fimi mediju. Pavošević se danas, naime, branila šutnjom, jednim dijelom nemirna, drugim pomirena sa sudbinom.

Prvi priljev novca osigurao je sam Sanader u studenom 2003. godine, u vrijeme predizborne kampanje. Poslije joj je rekao da će novac dobivati od Mačeka i tadašnjeg tajnika stranke Vukelića te da ga neće spremati na račun stranke nego će sve biti na crno.

– Meni je to bio šok jer sam godinama radila u Fini. Naredba mi je bila neugodna, no jednostavno sam poslušala naredbu predsjednika stranke. Više o tome nisam razgovarala sa Sanaderom, postupala sam kako mi je naložio. I Maček mi je rekao da je Ivo Sanader naložio da se sredstva ne evidentiraju u blagajni stranke. Maček je u to vrijeme bio šef kampanje i operativno je vodio sve poslove koje su dogovarali Jadranka Kosor, Luka Bebić, Sanader i Šeks.

Maček bi dao mig, ona je izvršavala.

Drugi dio novca počeo se slijevati nakon dogovora s Fimi medijom. Pavošević je Barišića poznavala kao rizničara stranke koji je dolazio svaki ponedjeljak na sjednice Predsjedništva i bio je izrazito komunikativan. Za sebe bi često kazao: "Kad govorite sa mnom, to vam je kao da govorite sa Sanaderom". Iz te je pak "vreće", u koju je Barišić mjesečno "sipao" oko 60 tisuća kuna samo za "tekuće troškove", isplaćivala naknade. Npr. zaposlenicima Vlade kojima je "plaća bila mala". Dobivali su od 1500 do 3000 kuna. Neki su ipak prošli bolje. Bianca Matković mjesečno bi svoj račun podebljala za 8000 kuna. Plaćalo se "iz onih sredstava o kojima nitko ne treba ništa znati". Znao je i Jarnjak, sudeći po navodima računovotkinje da je stalno nadopisivao listu imena za naknade. Jednom je i on donio novac za crnu blagajnu.

– Znala sam da to nije u redu, ali poslušala sam jer sam bila u strahu za svoj posao – objasnila je USKOK-u.

Na listi se tako našao i Darko Milinović. Njegov je džeparac iznosio 10.000 kuna mjesečno.

>>Milinović opet demantira: Nisam dobivao naknadu od 10.000 kuna

– Direktno mi je to rekao Ivo Sanader u Vladi RH, negdje 2008. Sjećam se da sam tada bila samo dvije minute u njegovu uredu, a Sanader mi je rekao: "Ubuduće plaćaj Darku Milinoviću 10.000 kuna". Rekao mi je da će se novac isplaćivati iz novca koji mi daje Barišić – kazala je računovotkinja.  Ponekad bi Milinović novac pokupio odjednom, za više mjeseci. Nazvao bi i rekao: "Branka, imaš li ono za mene?", objasnila je dodajući da je Milinović potpisivao isplatnice koje je vodila radi osobne evidencije. Po isteku mjeseca sve bi uništavala. Kasnije je shvatila da bi je netko mogao prozivati da je novac zadržala za sebe pa je neke isplatnice odlučila zadržati kao osiguranje.

– U jednom trenutku uhvatio me strah da ću ja biti kriva pa sam odlučila sačuvati jedan dio dokumentacije, odnosno isplatnice kako bi se vidjelo da novac nisam zadržavala na sebe. Tako sam htjela dokazati da sam radila po nalogu I. Sanadera, M. Barišića te glavnih tajnika Vukelića i Jarnjaka, navela je Pavošević.

Znakovito je da su i prozvana B. Matković i D. Milinović u vrijeme kad iskazi bili izašli u javnost demantirali da su bili na platnoj listi. Milinović je tada rekao da je njegov jedini doticaj s blagajnom HDZ-a, i to legalnom, bio kada je preuzimao novac kojim je HDZ donirao za gradnju crkve sv. Jakova u Bilaju .

 Što se tiče zahvalnica koje su se davale donatorima, Pavošević je rekla da joj je ta priča bila neugodna i sramotna.

– Teško sam se nosila s tim jer sam potpisivala za novac koji nikad nije došao u stranku. Rekla sam Sanaderu da Barišić od mene traži da potpisujem iako nema novca, no Sanader mi je samo rekao da činim kako mi Barišić kaže.

Novac od donacija uglavnom se trošio za financiranje kampanja pa se spominje i predsjednička kampanja J. Kosor 2005. godine, a buduća se premijerka našla na listi za plaćanje kad je trebalo podmiriti 22 tisuće kuna duga za avionsku kartu za Francusku. Novac je plaćen na ruke Ivanu Mišetiću, šefu Croatia Airlinesa, koji je kartu kupio unaprijed pa ju je trebalo refundirati.

Iako je Pavošević navela da ju je šokirala količina novca koju je znala brojiti kod Barišića u prostorijama Carine, nije se tome protivila. Obično su to bile svote od milijun do dva milijuna kuna. S neugodom se prisjetila jednog takvog brojenja koje je Barišić stalno požurivao. Radilo se o svoti od 2 milijuna eura koje je trebalo žurno izbrojiti. Zapamtila je taj dan jer su oni ujutro brojili novac, a navečer je smaknut Ivo Pukanić.

Pavošević je dalje kazala da je nakon Sanaderova odlaska Branko Bačić postao glavni tajnik. Rekla mu je o svojim zaduženjima u vezi s isplatama naknada i pokazala mu bilježnicu s isplatama tijekom 2009. godine. On je o svemu obavijestio J. Kosor.

–  Donijela sam bilježnicu koju sam imala, vezano za isplate u 2009. Kad sam se vratila u njegov ured, uništili smo tu bilježnicu. Bačić mi je rekao da napravim popis osoba kojima sam vršila isplate i da mu to treba za J. Kosor.

Pavošević je, podsjetimo, priznala krivnju za punjenje crnih fondova stranke kao i bivši rizničar HDZ-a i šef Carine Mladen Barišić te Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije. Ivo Sanader,  Ratko Maček,  HDZ i ostali optuženici u USKOK-ovoj optužnici za izvlačenje 70 milijuna kuna iz državnih tvrtki sudu su pak kazali da se ne osjećaju krivima.

Tijek suđenja možete pratiti ovdje:

9.30 sati Počinje današnja rasprava.

Branka Pavošević: Branit ću se šutnjom.

Sutkinja Ivana Čalić: Onda ćemo čitati vaš iskaz i pregledavati snimke iz USKOK-a.

Pregledava se snimka od 14. srpnja 2011. godine. Branku Pavošević na snimci ispituje Tamara Laptoš, zamjenica ravnatelja USKOK-a. Pavošević je na snimci vidno potresena.

9.37 sati  Po uputi odvjetnika, s obzirom na psihofizičko stanje, Pavošević je odbila odgovarati na pitanja i kratko iznijela očitovanje: U vezi sa svim što mi se stavlja na teret ne osjećam se krivom niti se smatram krivom. Ja sam se zimi uredno odazvala i odgovorila sam vam sve što ste pitali. Jednostavno sam u šoku, ja sam od građanina i svjedoka došla... šokirana sam, revoltirana da sam od svjedoka došla do optuženika.

9.45 sati  Čita se iskaz od 21. srpnja 2011. godine.

Pavošević: U to vrijeme HDZ je bio u dugovima, s nepodmirenim računima. Trebali smo srediti račune. U studenom 2003. godine Ivo Sanader osobno mi je predao novac, veću količinu deviza svih vrsta, oko milijun kuna. Predao mi je novac u središnjici HDZ-a. Novac je bio  u poklon-vrećici, rekao je da su novac prikupili u ograncima HDZ-a u inozemstvu.

– Platila sam račune HRT-u , a u to vrijeme bila je predizborna kampanja. Trebalo je platiti spot. Maček je bio zadužen za financiranje kampanje. Za njega se govorilo da je bog i batina – nastavlja Pavošević. Maček mi je donosio određene količine novca, nije govorio otkuda. U to vrijeme stalno su se odvijali sastanci, Jadranka Kosor, Luka Bebić, Sanader, Šeks... tamo se dogovaralo o kampanji, dogovarali su se poslovi koje je odrađivao Maček.

Pavošević: On mi je naložio, ja sam plaćala. Ivo Sanader rekao mi je da novac koji dobijem od Mačeka i Vukelića ne spremam na račune stranke nego će sve biti na crno. Meni je to bio šok jer sam godinama radila u Fini. Naredba mi je bila neugodna, no jednostavno sam poslušala naredbu predsjednika stranke. Više o tome nisam razgovarala sa Sanaderom, postupala sam kako mi je naložio. I Maček mi je rekao da je Ivo Sanader naložio da se sredstva ne evidentiraju u blagajni stranke.
Ne znam koliko mi je Ratko Maček davao novca. Novac se trošio za pjevače, plakate i drugo. Maček bi mi dao novac, a onda bi najavio da će doći osobe i ja bih im isplatila koliko je rekao. Davala sam isplatnice i potpisivala i oni su potpisivali, sve kako bih se osigurala da sam novac proslijedila.

9.51 sati Pavošević nastavlja: Dio sam uništila kako je završila godina, a dio imam u bilješkama, to ću vam predati. Dobavljačima Lukić iz Dubrave, Draženu Žanku koji je plaćao pjevačima, njima je išlo od 200 do 300 eura, davala sam to Asji Bebić koja je davala pjevačima. Po nalogu Ratka Mačeka u javnosti se prikazalo da je stranka potrošila puno manje.

10.00 sati Branka Pavošević predala je niz dokumenata o isplatama.

Masol je ispostavio ponudu iz 2003. godine,  25.110 kuna, to je plaćeno. Plaćeno je i 45.000 kuna A. Paru, prepoznajem potpis Vukelića koji je tada bio glavni tajnik stranke.
Na 11 stranica popis je estradnih umjetnika u kampanji. I koliko su plaćeni. Marketing od 3000 eura potpisao je Vukelić.

Svu dokumentaciju predala je tajnica stranke dok su čistile Vukelićev ured kad je prešao u ministarstvo. To je predala da se vidi da su se i prije njezina dolaska vršila plaćanja. Isplatnice koje je ona izvršavala, npr. Bianci Matković imaju potpis i Biance Matković i Branke Pavošević.

– Potpisivala sam kako bih dokazala da sam predavala novac. Putni nalozi plaćali su se sa žiro-računa stranke. Dobivala sam dopise koliko isplaćivati na plaće. Sve s potpisom tajnika Vukelića.  Vukelić je sve dogovorio s Ivom Sanaderom jer se u stranci ništa nije moglo poduzimati bez njega. Mislim na sve segmente rada u stranci.
U kampanji 2005. osobno sam primila iznose na ime donacija koje sam koristila za plaćanja po nalogu Ratka Mačeka. Iz tvrtke Pan papir plaćeno je oko 1,3 milijuna kuna u dva navrata. Maček je rekao da će se novac utrošiti na kampanju, objašnjava Pavošević.

Pavošević nastavlja: Od Zvonka Zubaka 10.000 eura je plaćeno, od Longina iz Hrvatskih šuma 30-40.000 eura. Uvijek su mi najavili da će netko doći. Na uplatnice su se potpisivali i donatori, nisam ih sačuvala, uništila sam ih nakon kampanje. I u ovim sam slučajevima Vukelića i Mačeka obavijestila i trošila novac prema njihovim uputama.

– Od Petra Đukana iz IGH primila sam nešto više od milijun kuna. Bio je prisutan i Mario Zubović. Novac predan u vrećici, zajedno smo ga brojili. Đukan je dodao novac kroz vrata i otišao iz HDZ-a. Zubović je bio uključen u kampanju i s Mačekom je dogovarao poslove plaćanja. O novcu sam izvijestila Ratka Mačeka i isplatila u gotovini osobama kojima mi je rekao. Maček i Vukelić rekli su da to ne stavljam na račune stranke. To im je naložio Sanader. Ništa se u stranci nije moglo učiniti bez izričite naredbe Ive Sanadera kao predsjednika stranke, kazala je Pavošević.

10.09 sati Pavošević: Iz 2005. imam devet listova papira s popisima troškova koje sam dobila od Vukelićeve tajnice. Na jednom je njegov potpis. Na dva lista pišu podaci osoba koje su dobile naknadu za rad u kampanji, među njima sam i ja. Popise je držala kod sebe Bianca Matković i ona je izvršila te naknade, pa i meni. Ne znam na koji je način Matković dogovorila iznose naknada, ali prema ustrojstvu stranke, to je mogla samo uza znanje vrha stranke. Prema procjeni, oko 9,7 milijuna kuna primila je 2005. godine. Riječ je o predsjedničkoj kampanji J. Kosor.

10.14 sati   Pavošević nastavlja: Asja Bebić bila je zadužena za isplatu novca estradnjacima u 1. izbornoj jedinici. Maček mi je govorio koliko i kome.
Masolu je otišlo najviše, oko 5 milijuna kuna. Ta je tvrtka najviše radila za HDZ, a Maček je predlagao Ivi Sanaderu uvijek tu tvrtku. Uime Masola u HDZ je dolazio Soldo kojem sam uglavnom plaćala i on je potpisivao isplatnice. U to vrijeme Jarnjak je zamijenio Vukelića. Predao mi je neotvoreni paket. Na njemu je bila isplatnica. Rekao mi je: "Ovo je donio XY, neću držati novac kod sebe, spremite to u kasu". Bila je riječ o oko 2 milijuna kuna. Sanader mi je dao uputu da paket predam Barišiću i to sam učinila.

– Čini mi se da je Barišić u to vrijeme bio rizničar, često je kontaktirao sa Sanaderom i Jarnjakom, dolazio na sjednice Predsjedništva. Bio je jako komunikativan.
Odnosi Ratka Mačeka i Mladena Barišića bili su natjecateljski. Maček je u poslove uveo društvo Masol, a Barišić Fimi mediju. U kafić je dovodio Nevenku Jurak i govorio kako je Fimi medija jeftinija i kvalitetnija tvrtka. Nakon nekog vremena Jarnjak mi je rekao da sve što trebam jest obratiti se Barišiću i da će on to preko Fimi medije nabaviti. U početku to su bile vizitke i čestitke za Novu godinu. Početkom 2006. rekao mi je da catering dogovorim s Nevenkom Jurak. Ona je održala prezentaciju o cateringu i rekla da njezina prijateljica Jasna Šimunović iz Domjenka ima odličnu tvrtku. Jarnjak je o svemu znao, kazala je Pavošević.

10.17 sati  Pavošević: Ni jedan račun za pozivnice i čestitke nije došao u HDZ i to mi je bilo čudno, ali nisam bila u poziciji za pitanja jer su mi Barišić i Jarnjak tako naložili.

Čita se iskaz od  23. srpnja 2011.

Pavošević: Catering je uvela Bianca Matković, naručivalo se po potrebi, a ne svaki ponedjeljak. To je dogovoreno sa Sanaderom. Tada smo naručivali od Ane Lisak i HDZ je plaćao. Nakon što je to preuzela Fimi medija, hrana je dolazila svaki ponedjeljak, a svaki ponedjeljak naručivalo se i 80 ruža od cvjećara.
Ivo Sanader jednom me pozvao u Vladu. Rekao mi je da ću ubuduće isplaćivati 8000 kuna mjesečno Bianci Matković, a njezinim tajnicama 1500 kuna mjesečno.
Iz onih sredstava o kojima nitko ne treba ništa znati, rekao mi je tada Sanader.  Znala sam da to nije u redu, ali poslušala sam jer sam bila u strahu za svoj posao.

10. 23 sati Jarnjak je govorio nova imena kojima se treba platiti, a prema dogovoru sa Sanaderom. Mjesečno mi je Barišić davao oko 60.000 kuna. Svaki sam mjesec isplaćivala novac i sačinjavala isplatnice. Uobičajeno sam ih uništavala na kraju mjeseca nakon isplate. U to vrijeme davala sam B. Matković 8000 kuna, Ratku Mačeku 2000 kuna, Miri Kovačiću 2000, Katarini Marković 1500, svi su radili u Vladi. Moj je dojam bio da je to zato što im je plaća bila mala.
Pored ovih iz Vlade, plaćala sam naknadu i za mladež HDZ-a, no oni su zaista obavljali posao za stranku, ali nisu bili zaposleni u stranci.
Martina Banić dobivala je 2000 kuna, Marija Cik 3000 kuna, Krešo Regan 1800 kuna.

Pavošević: Jasen Mesić i Mario Zubović ponekad bi se založili za neke pa sam im na traženje povećala isplate. Jarnjak je naložio da 6000 kuna mjesečno predajem osobi koja se zove Kovačić ili nešto tako. To mu je naložio Sanader. I Darku Milinoviću isplaćivala sam 10.000 kuna mjesečno, direktno mi je to rekao Ivo Sanader u Vladi RH, negdje 2008.  Sjećam se da sam tada bila samo dvije minute u njegovu uredu, a Sanader mi je rekao: "Ubuduće plaćaj Darku Milinoviću 10.000 kuna". Rekao mi je da će se novac isplaćivati iz novca koji mi daje Barišić.

10.32 sati Pavošević nastavlja: Darko Milinović se potpisivao. Nije svaki mjesec, ponekad bi odjednom pokupio novac. Nazvao bi i rekao: "Branka, imaš li ono za mene?" Imam i isplatnice B. Matković, na 16.000 kuna i još jednu.  U veljači 2009. isplatila sam 10.000 Ireni Ahel to mi je Jarnjak naložio po dogovoru s Ivom Sanaderom.

U tom razdoblju dobila sam nalog da Ivanu Lučiću, portiru koji je išao u mirovinu, isplatim još novca iako je dobio otpremninu od 8000 kuna. Iz novca koji je donosio Barišić plaćala sam i vozače. USKOK-u sam predala isplatnice za karte za Francusku na ime Jadranke Kosor koje su stajale oko 22.000 kuna. Novac sam dala  Mišetiću iz Croatia Airlinesa. On je sam podmirio taj trošak pa je trebalo refundirati. Bilo je dosta takvih isplata, ne mogu se sjetiti svih detalja.
Što se tiče donacija, Barišić mi je jednom doveo Mihu Zrnića Marinovića kojem sam načinila zahvalnice za donacije i predala mu, no novac od donacija za stranku nikad nisam dobila.

Pavošević: Meni je sve to sa zahvalnicama bila neugodna i sramotna situacija. Teško sam se nosila s tim jer sam potpisivala za novac koji nikad nije došao u stranku. Rekla sam Sanaderu da Barišić od mene traži da potpisujem iako nema novca, no Sanader mi je samo rekao da činim kako mi Barišić kaže.
Svaki put kad smo brojili novac u Carini, bilo je oko 1-2 milijuna kuna. Mene je šokirala količina novca. Jednom je Barišić rekao da hitno moramo prebrojiti novac jer mora izaći iz Carine, bilo je oko 2 milijuna eura.

– Novčanice su bile u raznim apoenima.Tamo je tada bila i Sanja Crnković. Taj dan kad smo brojili eure, poslijepodne se dogodilo ubojstvo Ive Pukanića. Taj dan mi je ostao u sjećanju kao izrazito neugodan dan. I Jarnjaka sam obavještavala da idem u Carinu. On je znao što mi tamo radimo iako mu ja nisam rekla – kazala je Pavošević.

10.40 sati  Pavošević dalje govori kako ne zna na što se sve trošio novac pa se prisjeća: Plaćeno je uređenje središnjice stranke u Bjelovaru, za koje je bio zadužen Gordan Jandroković,  i kafića u Zagrebu.

Pavošević:  Bila sam na sastanku u sobi Mladenom Barišićem. Sjećam se da se Mravak tresao kao šiba. Tom prilikom  Barišić je rekao Mravku: "Ti moraš donijeti novac."
Mravak: Ne mogu dok mi Bago ne da.

Za  Mladena Barišića rekla je da je često govorio:  – Kad razgovarate sa mnom, kao da razgovarate sa Sanaderom.

Pavošević je dalje kazala da je nakon Sanaderova odlaska Branko Bačić postao glavni tajnik. Rekla mu je o svojim zaduženjima u vezi s isplatama naknada i pokazala mu bilježnicu s isplatama tijekom 2009. godine.

– Bačić ništa nije komentirao. Nije mi djelovao iznenađeno, no razgovor smo  završili bez dogovora. Kasnije mi je rekao da je s Kosor razgovarao s o tome i da je rekla da odmah prestanem s tim isplatama. Došla sam zatim na sastanak u ured gdje su me pitali imam  li još kakve dokumente. Bačić je pitao imam li evidencije iz prošlih godina, rekla sam da sam sve uništila. Donijela sam bilježnicu koju sam imala, vezano za isplate u 2009. Kad sam se vratila u njegov ured, uništili smo tu bilježnicu.

10.46 sati Pavošević: Bačić mi je rekao da napravim popis osoba kojima sam vršila isplate i da mu to treba za J. Kosor. Sanader,  prije negoli je otišao s mjesta premijera, pozvao me u ured i predao mi oko 100.000 kuna i zatražio da mu to promijenim u devize. 

– Iako sam u ljeto 2008. smijenjena s mjesta šefice računovodstva, nastavila sam primati novac od M. Barišića.

10.50 sati Potvrdila je da je stranka platila carinu i ostala davanja za prvi BMW, no za drugi je kazala da nema saznanja o kupnji tog vozila jer u to vrijeme više nije bila šefica računovodstva.
 
Pavošević: Sve ženske osobe u stranci, osim čistačica, dobivale su odjeću. Prisjećam se dva takva slučaja. Odjeća je kupljena u Galeriji Heruc za ukupno 40.000 kuna. Svaka osoba mogla je kupiti dva komada odjeće.

– U jednom trenutku uhvatio me strah da ću ja biti kriva pa sam odlučila sačuvati jedan dio dokumentacije, odnosno isplatnice kako bi se vidjelo da novac nisam zadržavala na sebe. Tako sam htjela dokazati da sam radila po nalogu I. Sanadera, M. Barišića te glavnih tajnika Vukelića i Jarnjaka, navela je Pavošević. 

– Nelagodno se osjećam, strah me da ove činjenice ne izađu u javnost i da moja obitelj ne bi imala neugodnosti – kazala je USKOK-u lani u srpnju.

10.51 sati Sutkinja Ivana Čalić: Za danas prekidam čitanje iskaza. Nastavit ćemo na sljedećoj raspravi 7. svibnja.

Komentara 350

AM
amadeus2
12:09 24.04.2012.

Ako je gđa. Pavošević slijepo slušala naredbe za isplatu novca kako sada možemo biti sigurni da ne sluša nečije naredbe kome je isplaćivala novac i to baš u vrijeme kada se Milinović kandidira za predsjednika starnke

PI
PIDOČA
12:17 24.04.2012.

čitam... zaključak je; sanader je Car, isti josip broz tito, pljunuti, moj dida(punac) mene ne šljivi ni 1%a on svom nesuđenom zetu omogućuje život princa iz saudijske arabije,

MI
mihan
10:57 24.04.2012.

Neka se zna cemu sluze sitnozubi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije