Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Junaci Oluje

Pauk je bio uzor vojnicima, brigada je dobila ime po njegovu nadimku

'matijas5'
Foto: ''
1/4
08.08.2012.
u 12:00

Jedini je poginuo u akciji koja je zaustavila rat u BiH. Pogodio ga je metak s onesposobljenog tenka

Bio je uzor vojnicima jer je bio pravi zapovjednik. Imao je odlike istinskog vođe – bio je hrabar, odlučan, strpljiv, izdržljiv, pošten, razborit, nesebičan, vrlo vješt ratnik i nadasve veliki domoljub. Tako nam legendarnog zamjenika zapovjednika 4. gardijske brigade Andriju Matijaša Pauka, koji je poginuo u operaciji Južni potez 8. listopada 1995. u selu Podrašnica kod Mrkonjić Grada, opisuje Nediljko Grubišić, Paukov suborac i jedan od najbližih suradnika iz 4. gardijske brigade.

– Matijaš je u svakoj akciji bio na čelu. Zbog toga su ga vojnici poštovali. Andrija nikada nije dizao glas, uvijek je bio smiren, staložen, požrtvovan i vjerodostojan – dodaje Nediljko Grubišić iz 4. gardijske brigade.

Andrija Matijaš poginuo je dva mjeseca nakon Oluje, i to u akciji Južni potez koja je prisilila neprijatelja da napokon zaustavi rat u susjednoj BiH i pristane na razgovor o sudbini te zemlje. Matijaš je u toj akciji bio na čelu oklopne bojne i pješaštva 4. gardijske brigade koja je tog 8. listopada 1995. godine brzim prodorom razbila dobro utvrđene neprijateljske položaje i u okruženje dovela njihove oklopne snage. U toj borbi između hrvatskih i neprijateljskih oklopnih snaga, koje su se grčevito pokušavale izvući iz hrvatskog okruženja, od jednog metka sa strojnice onesposobljenog tenka T-84 poginuo je legendarni zapovjednik Andrija Matijaš Pauk.

Iz bolnice pobjegao na prvu crtu

– Iako je to bila dosta teška akcija u kojoj se računalo i s većim ljudskim gubicima, u toj akciji nije poginuo nitko osim legendarnog zapovjednika Andrije Matijaša Pauka – kaže Nediljko Grubišić koji je Pauka upoznao još na južnom bojištu.

Andrija je bio školovan časnik, jedan od najvećih stručnjaka u Hrvatskoj vojsci za oklopna sredstva. Poznavao je moć tenka i mogućnosti koje pružaju u zaštiti pješaštva u napadačkim akcijama. Koliko je Andrija bio neustrašiv čovjek, praktičan ratnik i predan da učini sve kako bi svoje vojnike zaštitio od pogibije, svjedoči i neobičan događaj koji se potkraj listopada 1992. godine zbio na južnom bojištu u akciji Vlaštica.

– Andrija je bio iskusan tenkist. Poznavao je moć tenka i htio je to slikovito pokazati vojnicima u akciji. Kako bi im razbio strah od tenka i uvjerio ih da to nije grobnica za vojnike, nego da je to oružje velike moći, Pauk je za vrijeme akcije vozio pick-up ispred naših tenkova. Tako je mladim tenkistima razbio strah od tog oklopnog vozila kojim su išli u akciju. Andrija je u 4. gardijskoj stvorio tako oklopništvo da ga nije bilo nadaleko i time sigurno spasio mnoge vojnike od sigurne pogibije – napominje Grubišić koji nam je, pripremajući se za razgovor, pedantno na papiru popisao sve akcije u kojima je sudjelovao Matijaš.

Podugačak je taj popis, a iz njega smo izdvojili samo nekoliko izuzetno zanimljivih detalja. Kao zapovjednik na južnom bojištu Andrija Matijaš je sa svojim vojnicima izvidnicima išao duboko iza neprijateljskih linija i tako pripremao akcije. Kažu da je znao noćima pješačiti. Uvijek je bio u pokretu, a to je isto zahtijevao i od ljudi kojima je zapovijedao. Tijekom operacije Maslenica, početkom 1993. godine, Andrija je bio ranjen u jednom žestokom topničkom napadu. Iz bolnice je, kažu njegovi suborci, u trenirci pobjegao na prvu crtu.

Zamijenio generala Krstičevića

Uoči akcije Zima '94., kada su se na Dinari stvarali uvjeti za brzi pad Knina, zapovjednik 4. gardijske brigade general Krstičević bio je ranjen u jednoj izvidničkoj akciji, pa ga je na zapovjednom mjestu zamijenio Andrija Matijaš Pauk.

– Padao je veliki snijeg, bilo je maglovito i dosta hladno, ali Pauk je pokrenuo akciju i tako iznenadio neprijatelja te osigurao da HV zavlada Dinarom – kaže Grubišić.

Matijaš je rođen 1947. godine u Marini pokraj Trogira. Bio je profesionalni vojnik, stručnjak za tenkove i oklopnu borbu, a u slobodno vrijeme bio je izvrstan sportaš u više disciplina. Na početku Domovinskog rata kao dragovoljac se pridružio Hrvatskoj vojsci. Vatreno krštenje u HV-u doživio je na Banovini, a potom dolazi u 4. gardijsku brigadu. U Knin je 5. kolovoza 1995. ušao kao zamjenik zapovjednika čuvene 4. gardijske brigade HV-a. Nažalost, u posljednjoj akciji HV-a Južni potez taj legendarni zapovjednik, po čijemu je nadimku brigada dobila naziv Pauci, junački je poginuo.

Ostale tekstove iz Večernjakova specijala Junaci Oluje pročitajte ovdje.

Komentara 20

BU
bubi400
13:10 08.08.2012.

VJEČNA SLAVA I HVALA MU NA SVEMU HEROJU POČIVAO U MIRU BOŽIJEM...

OB
-obrisani-
13:12 08.08.2012.

bum se vusral od tolike patetike

PP
pp
13:09 08.08.2012.

Hvala legendo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije