Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Patrijarh Kiril smatra da je spolna orijentacija osobna stvar pojedinca

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve protiv diskriminacije homoseksualaca

kiril
AFP/Pixsell
27.12.2009.
u 16:18

Patrijarh Kiril na susretu s Jaglandom, generalnim sekretarom organizacije za ljudska prava Vijeća Europe, iznenadio založivši se protiv diskriminacije istospolne ljubavi

Patrijarh Kiril, relativno novi, reformatorski orijentirani poglavar Ruske pravoslavne crkve, proteklog tjedna mnoge je iznenadio založivši se protiv diskriminacije homoseksualaca. 

– Prihvaćamo čovjekovu slobodu izbora, uključujući i spolnu orijentaciju. To je osobna stvar pojedinca – izjavio je Kiril tijekom moskovskog susreta s Thorbjorno Jaglandom, generalnim sekretarom organizacije za ljudska prava Vijeća Europe.

Homoseksualnost je u Rusiji dekriminalizirana još 1993. godine, no i danas se tu državu smatra jednom od najhomofobičnijih u Europi. Represiju nad homoseksualcima provodili su i provode neki od najistaknutijih ruskih političara poput Jurija Lužkova. Moskovski gradonačelnik ne jednom je dao pendrecima rastjerivati gej aktiviste, nazvavši njihove programe sotonističkima. I strukture samog RPC-a često su optuživane za širenje nesnošljivosti i poticanje pseudopatriotskih nasilničkih udruga. Kirilov prethodnik, lani preminuli Aleksej II, homoseksualnost je nazivao bolešću uspoređujući ju s kleptomanijom.

Novi patrijarh ipak je naglasio kako religiozne tradicije gotovo svih naroda svjedoče da se homoseksualnost smatra grijehom.  No Kiril se protivi kažnjavanju tog 'grijeha'.     

  – Zato smo istupali i istupat ćemo protiv svakog obespravljivanja osoba netradicionalne spolne orjentacije – tvrdi  Kiril. Pa ipak, drži kako istospolne zajednice ne bi trebalo smatrati jednakima heteroseksualnim brakovima.

Ključne riječi

Komentara 15

NI
nikator
19:45 27.12.2009.

to on govori iz osobnog iskustva

OR
orisis
20:47 27.12.2009.

baby ,Zemlja je prenapuchena ,a nema pravednog raspodjela bogatstva.Uputstva za neumjereno razmnozhavanje danas su postala zlochinachka...

OB
-obrisani-
19:06 27.12.2009.

Ono je veoma jasno osudjeno u Bibliji i u Kuranu.. B-a-b-y-l-o-n je napisao/la: - Kao da su ti te knjige pisali neki strucni i pametni znastveni medicinari pa se pozivas na njih. !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije