Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u posjetu Hrvatskoj

Patrijarh Irinej stigao u Zagreb, sutra s kardinalom Bozanićem

patrijarh Irenej (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
07.06.2012.
u 14:44

Formalni povod dolaska patrijarha Irineja u Zagreb otvaranje je nove zgrade pravoslavne gimnazije "Konkatakuzine Katarine Branković" i posvećenja hrama sv. Save u sklopu gimnazije i njezina pastoralnog centra

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (Gavrilović) nije bio još ni zakoračio za zagrebački asfalt, a njegov je posjet bio najavljivan kao povijesni. Danas se taj dan doista i zbio, kada je patrijarh Irinej stigao u Zagreb u 11 sati i kada ga je u pravoslavnoj bogomolji Sv. Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba dočekalo nekoliko stotina vjernika predvođenih domaćinom mitropolitiom zagrebačko-ljubljanskim i cijele Italije Jovanom (Pavlovićem), a hrvatska će povijest zabilježiti da je prvi puta poglavar Srpske pravoslavne crkve došao s cijelim Svetim arhijerejskim sinodom, tj. pandanom civilnoj vladi.

Formalni povod dolaska patrijarha Irineja u Zagreb otvaranje je nove zgrade pravoslavne gimnazije "Konkatakuzine Katarine Branković" i posvećenja hrama sv. Save u sklopu gimnazije i njezina pastoralnog centra, a ključni će biti susreti patrijarha s predsjednikom i premijerom Hrvatske te napose s kardinalom Josipom Bozanićem i biskupima Stalnoga vijeća HBK, kako bi se dao zamah katoličko-pravoslavnom dijalogu, koji je zamro zbog srpske agresije i rata na Hrvatsku.

Obraćajući se vjernicima na liturgiji po dolasku patrijarh Irinej im je poručio da svoju vjeru "čuvaju i da je žive, ali ne samo jezikom i umom, nego i životom", a za otvaranje nove školske zgrade rekao je kako se radi o početku brige za mlade "kako bi se riječ Božja prenosila preko škola, da oni koji ulaze u život i obrazuju se mogu kulturno i duhovno živjeti svoj život na ovim prostorima".

- Radujemo se vašem dolasku i molimo se Bogu da vaš posjet bude ne samo od povijesnog značaja, nego da to bude posjet mira i ljubavi, da svjedočimo evanđelje Gospodina našega Isusa Krista. Neka Bog blagoslovi ono što radimo na dobro naše Crkve i našeg naroda i da tako kršćanskim životom unosimo mir i Božju volju među ljude - rekao je mitropolit Jovan (Pavlović) pozdravljajući prvog čovjeka SPC.

Inače, ovo je drugi posjet patrijarha Irineja Zagrebu, kojega je posjetio u jesen 2011. isključivo u sklopu posjeta Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj, premda se susreo i s učenicima gimnazije "Katarina Branković". Prije njega, Zagreb je posjetio 1999. njegov prethodnik patrijarh Pavle, koji se, nakon ratnih zbivanja u kojima su svećenici i episkopi SPC napustili Hrvatsku, susreo i s ondašnjim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Komentara 129

OB
-obrisani-
14:59 07.06.2012.

Patrijarh Irinej stigao u Zagreb da balkanci uz Boga i domoljublje pomoču crkvenih vrhova na summitu procjene ko je u zadnjem ratu više klao i silovao i ko sada na haškom sudu ima više nevinih vitezova u liku robijaša..

Avatar Daniel ZG
Daniel ZG
15:03 07.06.2012.

jel ponio svetu lopatu?

UK
Ugo Kajvez
14:52 07.06.2012.

Volio bih da mi jedna i druga crkva odgovori koje je vjere Bog ? ............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije