Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE USTAVA

Pat-pozicija: Glasovanje dijaspore opet izazvalo podjelu u Saboru

vladimir seks
Jurica Galoić/Pixsell
20.04.2010.
u 16:15

Vladimir Šeks je uvjeren da bi Ustav mogao biti izmijenjen već na sljedećoj sjednici Sabora.

Došli smo u pat-poziciju iz koje ne možemo dalje. Ne vidim načina kako određene prijepore riješiti drugačije nego u Saboru, na sjednici, raspravom, glasovanjem, predlaganjem amandmana. Tim je riječima Vladimir Šeks obrazložio svoj prijedlog, a koji je saborski Odbor za ustav i prihvatio, da se Ustav mijenja samo u onim dijelovima oko kojih su se i vladajući i oporba usuglasili, dakle, dijelovima koji se tiču završetka pregovora i ulazak Hrvatske u EU, nezastarijevanje kriminalnih dijela počinjenih za privatizacije i ratnog profiterstva te uvođenje nacionalnih manjina u Preambulu Ustava.

Dio koji se tiče pitanja glasovanja hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Lijepoj Našoj, ili dijaspore, a koji je krivac za pat-poziciju, neće biti dio promjena. Takvom prijedlogu oporba se žustro usprotivila.

- Vrijeme je da se počne gledati interes ove zemlje i građana koji u njoj žive i plaćaju za nju. Njihovu volju ne smije preokrenuti nitko i niti na bilo koji način. Promjena glasovanja dijaspore je temeljna obveza i HNS od toga neće odustati. Neka to bude potpuno jasno - poručila je Vesna Pusić.

Cilj promjene Ustava, dodala je, treba biti europeizacija države i i njezinih temeljnih akata, a ne švercanje u EU s glancom odozgo, a lošim rješenjima ispod njega.

- Stav HNS-a je da ljudi iz dijaspore uopće ne bi trebali glasovati, ali pristali smo na kompromis i odustali od temeljnih uvjerenja smatrajući da glasovanje treba biti ograničeno na diplomatska i konzularna predstavništva. Isto tako treba ograničiti broj zastupnika koji dijaspora može izabrati u Sabor - poručila je Pusić.

Za SDP-ovca Josipa Leku promjene Ustava u najavljenom opsegu događaju se samo da se omogući ulazak Hrvatske u EU, a ne da se uredi sustav za građane Hrvatske koji će vrijediti kada uđemo u Uniju.

- Treba li pristati na takav diktat. Naravno da ne. EU ne potiče da donesemo ustav u svibnju ili lipnju, ali zato potiče da on bude donesen na demokratski način - rekao je Leko.

Međutim, najavama oporbenjaka da neće pristati na sužene ustavne promjene Šeks ne vjeruje i tvrdi kako je riječ o "blefu SDP-a" koji su izveli i kod ratifikacije sporazuma sa Slovenijom kao i onda kada su pričali kako neće glasovati za ulazak u NATO bez provedbe referenduma.

- To je njihova znamenita konstruktivna suzdržanost, tako će biti i ovoga puta - zaključio je Šeks koji je uvjeren da bi Ustav mogao biti izmijenjen već na sljedećoj sjednici Sabora.

Komentara 31

SZ
--Sve za HR
17:41 21.04.2010.

Danas točno znamo poimence sve Srbe, koji svojom Domovinom smatraju Srbiju umjesto Hrvatske. Svima takvima treba oduzeti državljanstvo i pravo glasa a dodjeliti im status gosta tako dugo dok poštuju hrvatske zakone Svako nepoštivanje hrvatskih zakona treba biti sankcionirano sasa protjerivanjem za sva vremena iz RH

SZ
--Sve za HR
18:31 21.04.2010.

Hrvatski ustav ako već želimo promjene treba promjeniti tako da se oduzme pravo glasa Crvenim Kmerovima, koji su usput i direktni nasljednici KPJ, kako bi se konačno sankcionirala diktatura proletarijata koju su 45 godina sprovodili ne dozvoljavajući demokraciju i višestranačje

MA
marko53
17:40 20.04.2010.

Zar nije lakše promijeniti program.Ako imate dobar program nije vas briga tko je glasač.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije