Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Britanci platit ćete'

Parlament odlučio: Očišćen put za Brexit

British Prime Minister Theresa May and German Chancellor Angela Merkel visit Saint John's Co-Cathedral during a break in the European Union leaders summit in Valletta, Malta, February 3, 2017.     REUTERS/Yves Herman  TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: Reuters
1/3
08.02.2017.
u 22:00

Financial Times procjenjuje da bi "izlazni račun" iz Europske unije za Veliku Britanju mogao biti težak oko 60 milijardi eura

Velika Britanija će, i nakon što formalno izađe iz Europske unije, morati nastaviti još nekoliko godina plaćati obveze koje proizlaze iz članstva u godinama dok je bila članica, a glasnogovornik Europske komisije pokušao je to objasniti britanskoj javnosti jednom paralelom koja bi mogla biti bliska Britancima kao ljubiteljima kulture piva i pubova.

Nakon tri dana rasprave i 140 stranica predloženih amandmana, 650 zastupnika je odobrilo zakon o Brexitu u prvom čitanju, sa 494 glasa za i 122 protiv. Time je premijerka May dobila zeleno svjetlo donjeg doma parlamenta da idućeg mjeseca pokrene proces razdruživanja, sedam mjeseci nakon britanskog referenduma. May nije željela da parlament raspravlja o ovom zakonu, ali ju je na to prisilio Vrhovni sud. Nakon što ga prihvatio donji dom, zakon će ići na očitovanje u Dom lordova.

Preuzete obveze do 2020.

– Treba svima biti jasno da je tijekom članstva Ujedinjeno Kraljevstvo preuzimalo, a vjerojatno će još i nastaviti preuzimati određene financijske obveze. I te obveze moraju biti do kraja ispunjene. To je kao kad idete u pub s 27 prijatelja. Naručite rundu piva za sve i ne možete samo tako otići. I dalje morate platiti za rundu koju ste naručili – rekao je glasnogovornik EK Margaritis Schinas.

Proračun EU planira se u sedmogodišnjim “financijskim perspektivama”, trenutačno je to 2013.-2020., pa već iz te činjenice proizlaze obveze Velike Britanije da nastavi plaćati preuzete obveze barem do kraja ovog desetljeća. Britanci moraju pokriti i dio obveza na ime isplate mirovina eurobirokratima. Financial Times procjenjuje da bi “izlazni račun” za Veliku Britaniju mogao biti težak oko 60 milijardi eura.

Škotska za ostanak u EU

Pregovori o tome koliki će točno to biti iznos počet će jednom kad London aktivira članak 50. Lisabonskog ugovora, koji propisuje dvogodišnju proceduru pregovora o izlasku neke članice. Britanski parlament bio je spreman sinoć odobriti tzv. zakon o Brexitu, odnosno o pokretanju te procedure, no premijerka Theresa May nije mogla prikupiti potrebnu većinu bez ustupka zastupnicima: morala im je, naime, obećati da će ponovo imati priliku glasati o izlasku iz EU jednom kad pregovori o izlasku budu pri kraju, odnosno kad se ispregovara točno kako će taj izlazak izgledati i kakve će nove odnose Velika

Britanija kao bivša članica imati s EU. Bez takvog obećanja, 20-ak zastupnika premijerkine Konzervativne stranke i još nekoliko oporbenih laburista prijetilo je da neće glasati za ovaj zakon.

Škotski parlament u utorak je s 90 glasova protiv i 34 za odbio zakon o pokretanju procedure Brexita, no taj ishod glasanja nije pravno obvezujući za premijerku May. Kad ju je škotski zastupnik u britanskom parlamentu jučer pitao o interesu Škotske da ostane u EU, premijerka May mu je odbrusila: – Neće biti neovisne Škotske u Europskoj uniji.

>> Merkel protjerivanje odbijenih azilanata postavila za nacionalni prioritet

Komentara 36

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
02:09 09.02.2017.

EU ce se promjeniti ili raspasti. Oni izlaze na vrijeme.

Avatar Olujni
Olujni
23:50 08.02.2017.

Škotska će sigurno izaći iz V.Britanije, oni već spremaju novi referendum, i kao što i nas nije zanimalo mišljenje Srbije pri našem otcjepljenju iz YU tako će i Škotima biti svejedno što Englezi misle o tome! Ali bi izaći iz VB mogla i Sj. Irska jer je i Sj.Irska kao i Škotska glasala za ostanak u EU! VB bi se izlaskom iz EU lako mogla raspasti na tri države!

CR
crocro
23:18 08.02.2017.

Nema te sile koja može zaustaviti Škotsku da se ne odcijepi od Engleza, na što ima pravo. U prvim ispunjenim uvjetima Škotska će izglasovati referendum o odcjepljenju. U sadašnjim uvjetima Velika Britanija će platiti previsoku cijenu svojeg soliranja, a na kraju neće imati povlašteni status i partnerske odnose onakve kakve Tereza zamišlja, jer kada bi zadržali isti povlašteni status kao i kada je bila članica EU. onda sama EU ne bi imala smisla i druge članice bi se pobunile. Dakle, cijena izlaska iz EU je visoka. Pogledajte samo koliko Hrvatska povlači sredstava iz fondova EU za raznolike aktivnosti u Hrvatskoj. Od kuda bi se u suprotnom novac iznalazio. Od članstva u EU daleko su veće koristi nego šteta. Koliko bi samo procedura izlaska iz EU trajala i koliko bi Hrvatsku koštala, ako će Britance koštati preko 60 milijardi eura, Hrvatska ne bi prošla ispod 5-6 milijardi eura. Sve bi se pipe zatvorile. Tek će te sada vidjeti kada se sutra u jutro Britanci probude i protrljaju oči i počnu se orijentirati gdje se nalaze i što im je za činiti. Do sada je bilo sve na pričama a sada se to počinje događati. Vidite da se počinju naglo i izravno okretati prema Americi kao najvažnijem savezniku. Da je kojim slučajem sada umjesto Trampa Obama, Britanci ne bi imali takvo gostoprimstvo. A krajnje je pitanje kako će se i ovo razvijati u novim okolnostima koje se stalno mijenjaju. Europa sada traba ostati najjača i najjedinstvenija nego ikada do sada. To bi bila jedina dobra perspektiva i sigurnost za sve njezine članice. Oni koji izazivaju raspad EU, nisu svjesni posljedica. Naročito male državice bile bi na vjetrometini svakakvih interesa velikih sila. Uvjeren sam da će bez obzira što Tereza govori i Škotrsku "tjera u kut", da će oni vrlo brzo pokrenuti proces referenduma za odcjepljenje. Ako se to dogodi, onda će se dogoditi i muke po Englezima, koji će također u nekim novim okolnostima i nekim novim vođama, na koljenima tražiti da se vrate u zajednicu Europskih država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije