Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Park Geun-hye

Kći bivšeg diktatora prva žena na čelu Južne Koreje

Park Geun-hye, Moon Jae-in
Reuters/Pixsell
19.12.2012.
u 10:41

Pobjedu je proglasila nakon što je izborno povjerenstvo objavilo da nakon prebrojavanja 84 posto glasačkih listića, ona dobila 50,1 posto glasova, a njen protivnik Moon Jae-in 48,9 posto

Park Geun-hye postala je prva žena koja će biti predsjednica Južne Koreje. Kći je bivšeg diktatora i lidera vladajuće stranke Saenuri Park Chung-heeja. Pobjedu je proglasila nakon što je izborno povjerenstvo objavilo da je nakon prebrojavanja 84 posto glasačkih listića dobila 50,1 posto glasova, a njezin protivnik Moon Jae-in 48,9 posto.

Kako je izborno povjerenstvo priopćilo da prebrojavanje ostalih 16 posto listića može donijeti promjenu manju od 0,8 posto glasova, Moon Jae-in priznao je poraz, a njegova protivnica proglasila pobjedu na ovim izborima na kojima su gospodarske i socijalne teme bile u središtu pozornosti.

Jedna je od zanimljivost i to da je odziv birača bio golem, a ljudi su od otvaranja birališta pa sve do njihova zatvaranje na glasanje čekali u dugim redovima.

Park Geun-hye u rujnu se naciji ispričala zbog svega što je za svoje vladavine činio njezin otac koji je izgradio južnokorejsko gospodarstvo usporedo vodeći žestoku kampanju protiv disidenata, od kojih je jedan bio i Moon Jae-in, koji je poslije postao odvjetnik za ljudska prava.

Oboje su imali slične programe i obećavali da će povećati socijalna prava te pregovarati sa Sjevernom Korejom.

>>Južna Koreja obilježila 62-godišnjicu rata sa Sjevernom

Komentara 1

K1
k1milica
10:07 20.12.2012.

americka demokracija ... kci diktatora postavljenog (i skolovanog u usa) a onog drugog je rus doveo u lisicinama.....usa je ogroman kapital upucala u j koreju....treba to cuvat....i zemlja je tehnoloski ispred bilo koje u EU ( autoceste s 10 traka nisam vidio u eu)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije