Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nekuhano mlijeko

Parazitska bakterija iz hrane napada malu djecu

'mlijeko'
''
13.09.2012.
u 09:58

Od kamiplobakterioze najčešće obolijevaju djeca do pet godina te mladi od 15 do 29 godina

Infekcija koju izaziva parazitska kampilobakterija pojavila se na osječkom području, piše Glas Slavonije. Do pojave bolesti dolazi zbog konzumiranja termički neobrađene hrane.

– Kampilobakterija je parazit koji iz crijeva životinje može doći u krv i tako dospjeti u sva tkiva koja čovjek iskorištava kao hranu. Na taj način dolazi i u mliječne žlijezde pa ih životinja izlučuje i mlijekom te je zaraza osobito moguća ako se konzumira nekuhano i nepasterizirano mlijeko – otkriva zamjenik ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Karlo Kožul koji napominje da je riječ o bakteriji koja ne ostavlja trajne posljedice za organizam, a pojavljuje se u ljetno doba kao i većina infekcija.

Od kampilobakterioze najčešće obolijevaju djeca do pet godina te mladi od 15 do 29 godina, a obično se javlja u pojedinačnim slučajevima ili manjim obiteljskim epidemijama. Simptomi su zaraze povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, grčevi i proljev, a obično traje od tri do šest dana.

Dr. Kožul napominje da je, kao i kod većina zaraza hranom ovog tipa, prevencija važna mjera pa je potrebno konzumirati kuhano ili pasterizirano mlijeko, hranu dobro termički obraditi kuhanjem ili pečenjem, konzumirati je neposredno nakon pripreme te spriječiti miješanje sirove i termički obrađene hrane u kuhinji.

Komentara 1

MA
makka76
13:05 13.09.2012.

dadadada i sad bi hrvatski proizvodjači mlijeka trebali svoje mlijeko izlijevati u raznorazne grabe, jer je kao opasno po život, a ljudi kupovati samo sterilizirano i pasterizirano, (koje je tri puta skuplje nego litra obične vode, a kvalitetom isto kaoo i voda, i sigurno opasnije po zdravlje nego npr svježe kozje mlijeko) još jedna od strahota koju bi trebali prožvakati http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/04/istine-i-lazi-o-mlijeku.html

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije