Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potraga za djevojkom

Istražitelji u Sarajevu ispitali Paravinju. Antonija nije pronađena

paravinja, potraga (1)
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
01.07.2011.
u 09:19

Tužiteljstvo BiH uputilo je prijedlog za određivanje ekstradicijskog pritvora.

Potraga za nestalom Antonijom Bilić prekinuta je u petak u 16.30 sati. I ovaj put bez rezultata. Iz policije su rekli da njezino tijelo nije pronađeno. Oko 17 sati prekinuta je i pretraga terena oko jezera Sv. Rok i, neslužbeno doznajemo, ništa nije pronađeno.

Ispitali Paravinju

Hrvatski istražitelji ispitali su danas u Sarajevu Dragana Paravinju kojega se u Hrvatskoj sumnjiči za pokušaj silovanja i teško ubojstvo 17-godišnje Antonije Bilić. Miljan Brkić iz Ravnateljstva policije rekao je za Dnevnik.hr da je  Paravinja bio komunikativan. Dnevnik.hr također javlja da su ronioci zaronili u džep s naplavinama kod mjesta gdje su jučer pronađene gaćice. A nedaleko od tog mjesta, u jednom od rukavaca kraj mosta Brljan, pas tragač navodno je namirisao ljudski trag.

Prema pisanju portala 24sata, Tužiteljstvo BiH, na osnovu zahtjeva koji su dostvili pravosudni organi Republike Hrvatske, uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje ekstradicijskog pritvora Draganu Paravinji. U priopćenju Tužiteljstva piše i kako se izručenje traži na temelju zahtjeva Državnog odvjetništva i Županijskog suda u Šibeniku, koji Paravinju sumnjiče za dva kaznena djela silovanja i kazneno djelo teškog ubojstva maloljetnice. Miljan Brkić oko 16 sati rekao je da o detaljima današnjeg razgovora ne može govoriti javno.

– U ovoj fazi nismo u prilici da Paravinji ponudimo mogućnost poligrafskog ispitivanja, a bilo je raznoraznih konstrukcija u medijima zašto to nije učinjeno – rekao je Brkić, prenose 24 sata. – Ako se u naknadnom policijskom ispitivanju, i ako bude u Hrvatskoj, pokaže potreba za poligrafsko ispitivanje, budite sigurni da će to biti izvršeno, ali uz pretpostavku da dobrovoljno pristane na to. Ali poligrafsko ispitivanje nije dokaz, za razliku od ovog fiksiranog iskaza u kojem je priznao ubojstvo Antonije Bilić – zaključio je Brkić. Dodao je kako će po povratku u Hrvatsku MUP morati analizirati podatke koje je dobio iz razgovora.

Obitelj vjeruje da je Antonija živa

Premda je Paravinja već po uhićenju tamošnjoj policiji priznao da je djevojku zadavio, a kasnije njezino tijelo bacio u rijeku Krku, istražitelji su mu pokazali fotografije lokacija kako bi otkrili gdje je zaista bacio Antonijino tijelo. Izuzev vlasi pronađenih u kabini kamiona koji je vozio Paravinja, materijalnih dokaza njegovih iskaza zasad nema. Jučer je pak pronađeno donje rublje kod mosta na Brljanskom jezeru koje je poslano na forenzičku analizu. S obzirom na činjenicu da se područje potrage svakim danom sve više širi, jasno je kako ni policijski istražitelji više nisu usredotočeni isključivo na područje koje je Paravinja naveo u svojem, po mnogima, dvojbenom iskazu.

I obitelj nestale djevojke sumnja da je Paravinja govorio istinu. Vjeruju da je njihova kćer i sestra još uvijek živa te su, kako bi potrazi dali novi zamah, osmislili i na YouTube postavili spot o Antonijinu nestanku.

U pretrazi pomažu i speleoronioci i stručnjaci za brze vode

Na Brljansko jezero jutros su pristigla tri instruktora HGSS-a s međunarodnom licencijom za pretrage na brzim i divljim vodama koji su na kanuima razmatrali moguće struje koje su u danima nestanka djevojke Antonije Bilić vladale na tom području, s obzirom na to da je tada vodostaj rijeke Krke bio i dva i pol metra viši nego ovih dana, kako je rečeno.

Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, kazao je da danas njegovi kolege pretražuju područje Brljana, jezera Štikada kod Gračaca, područje uz cestu od Prezida prema Gračacu te kod Brloške Dubrave u blizini Male Kapele. Važan je podatak i da u potrazi danas na navedenim lokacijama sudjeluje čak 15 pasa tragača od kojih je, podsjetimo, jedan jučer otkrio komad donjeg rublja koji je odnesen na forenzičko ispitivanje.

– Sutra će pristići i naši speleoronioci koji će pretraživati brojne džepove, labirinte i podvodne spilje i tokove, te tzv. zračne džepove kojih ima mnogo na ovom području – najavio je Vinko Prizmić. Pročelnik HGSS-a za sutra je najavio još opsežniju pretragu s pedesetak spasilaca, a koji će obilaziti ciljane lokacije koje se smatra najsumnjivijima.

Potraga na jezeru u Svetom Roku

Oko 13 sati na jezero u mjestu Sveti Rok stigla su četiri kombija puna specijalaca i još četiri kombija s policijom. Novinarima je pristup jezeru blokiran i vjerojatno neće biti dozvoljen tijekom cijele pretrage. Na prilaznoj cesti stoji marica s četiri policajca, a propuštaju se jedino osobe koje tamo žive uz provjeru osobne iskaznice.Na teren su kasnije stigli i ronioci, njih dvadesetak. Pretražuju jezero.

U pretrazi u kojoj i dalje sudjeluju pripadnici slovenske vojske i specijalne policije, kao i pripadnici Oružanih snaga RH, sudjeluje više od 160 osoba, najvećim dijelom pripadnici interventne, specijalne i kriminalističke policije iz PU šibensko-kninske i drugih policijskih uprava. U pretrazi, kao i svakog dana, sudjeluju i pripadnici Gorske službe spašavanja sa psima, izvijestili su iz MUP-a. Dodali su da se nastavlja sa svim ostalim aktivnostima, odnosno s detaljnom kriminalističko-analitičkom analizom svih do sada raspoloživih podataka i obavijesti. Kako doznajemo, pregledat će se cijela trasa koju je Paravinja prešao kamionom.

Komentara 64

FL
flok
19:32 01.07.2011.

Mala se mora pronaći pod bilo koju cijenu - nije to mačka nego dite ove zemlje - a zemlja mora štititi svoju dicu

OB
-obrisani-
01:46 02.07.2011.

Kaže Brkić da je Paravinja bio komunikativan? Haaahaha, ali što očekivati od osobe koja nema ni minute staža u kriminalističkoj policiji? Jesu mu i slike pokazivali kako su najavili?

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
07:37 02.07.2011.

Nema tijela -nema optužbe. Nije taj Paranoja ni toliko lud,ima neke hrvatske pameti u njegovoj glavi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije