Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši šef HSP-a i HOS-a

Paraga: Merčep se nije pojavio na mjestu proboja za Vukovar, za mene je to ratni zločin

Tomislav Merčep,Dobroslav Paraga
Foto: Danijel Kasap/PIXSELL
1/6
20.03.2014.
u 16:14

Meni i mnogim ljudima, enigma je zašto je postrojba u rangu japanskih kamikaza pet dana praktički bila zatočena u vojarni iako je mogla izvršiti proboj prema Vukovaru, kazao je Dobroslav Paraga

–  Tomislav  Merčep bio je zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a – kazao je, među ostalim, Dobroslav Paraga, svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Merčepu. Tužiteljstvo tereti Merčepa da kao zapovjednik te postrojbe nije spriječio njezine pojedine pripadnike da odvode, muče i ubijaju civile srpske nacionalnosti.

Merčep je u dosadašnjem tijeku suđenja tvrdio da on nije bio zapovjednik te postrojbe već savjetnik u MUP-u. No  Paraga, koji je 1991. bio predsjednik HSP-a i zapovjednik HOS-a, kazao je kako je  Merčepa upoznao u bolnici Rebro u drugoj polovici listopada 1991.

– Meni je tada prišao jedan čovjek iz Merčepova osiguranja te mi je rekao da je u bolnici njegov zapovjednik Tomislav Merčep. Nekoliko tjedna nakon tog susreta u bolnici s Merčepom sam dogovarao zajedničko djelovanje radi proboja obruča oko Vukovara. Nakon toga su pripadnici HOS-a, temeljem Merčepova odobrenja od MUP-a, dobili opremu – kazao je Paraga. Pojasnio je zatim da se Merčepova postrojba nije pojavila na dogovorenom mjestu s kojeg je trebalo krenuti te da su poslije doznali kako ih je Merčep odveo u crvenu vojarnu u Osijeku gdje su čekali pad Vukovara.

–  Meni i mnogim ljudima enigma je zašto je postrojba u rangu japanskih kamikaza pet dana praktički bila zatočena u vojarni iako je mogla izvršiti proboj prema Vukovaru i izvući ranjenike i civile. Za mene je to ratni zločin, a zbog tog slučaja je i Martin Špegelj, u to vrijeme glavni inspektor HV-a, od Merčepa tražio objašnjene. A glavni stožer Merčepu i pričuvnoj postrojbi MUP-a zabranio je djelovanje na području operativnih zona Osijek i Bjelovar – kazao je Paraga.

Merčepa je pak zanimalo kako se on Paragi predstavio u bolnici, na što mu je ovaj odgovorio: – Imenom i prezimenom, no iz razgovora sam zaključio da zapovijedate tom postrojbom. Govoreći o onom što se događalo u Pakračkoj Poljani, Paraga je kazao da on o tome nema neposrednih saznajna, no rekao je da su mu se nakon što je u siječnju 1992. zajedno s drugima osnovao Hrvatski odbor za ljudska prava, javljali članovi obitelji onih koji su oteti u zapadnoj Slavoniji.

– Poslije su se pojavile informacije da su te zločine činili pripadnici pričuvne postrojbe  MUP-a kojima je zapovijedao Tomislav Merčep – kazao je Paraga. Na sljedećoj raspravi u svibnju bit će saslušan umirovljeni general Martin Špegelj, koji bi trebao svjedočiti tko je zapovijedao postrojbom formiranom radi proboja Vukovara.

Komentara 28

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
17:24 20.03.2014.

Prvi put u srpskoj Skupštini nema predstavnika Hrvata,zašto?Možda zna Pupovac,Milanović,Josipović...,Vojvodina bez Hrvata?!Nešto ovdje nadaleko zaudara.

CA
canajrasim
17:21 20.03.2014.

Meni i mnogim ljudima, enigma je zašto je postrojba u rangu japanskih kamikaza pet dana praktički bila zatočena u vojarni iako je mogla izvršiti proboj prema Vukovaru, kazao je Dobroslav Paraga >>>> Paraga je Z agent ,pravi se lud. Da. Da. Najprije odlučeno da idemo u proboj na potezu Marinci – Bogdanovci i sve je bilo spremno. Sjedio sam kod Tuđmana u uredu kad je zazvonio telefon. Zvao ga je Hans Dietrich Genscher, jedini hrvatski inozemni prijatelj u tom trenutku. Nakon nekoliko uvodnih riječi Tuđman razgovor stavlja na telefonski zvučnik i ja slušam što Genscher kaže Tuđmanu noć uoči već donesene odluke da idemo u proboj u Vukovar. Genscher kaže Tuđmanu: "Predsjedniče Tuđman, imam informaciju da se spremate na proboj u Vukovar i želim vas upozoriti na dvije stvari. Najprije, naše procjene u Njemačkoj su takve da ćete u tom proboju izgubiti iznimno puno vojnika. Naše procjene govore da imate snage izvršiti proboj do Vukovara, ali ćete imati iznimno velike gubitke. No, koridor koji ćete uspostaviti, s obzirom na vojni odgovor koji će uslijediti, prema našim procjenama nećete moći održati dulje od 48 sati, a vojnički, vi ćete to razumjeti, to vam ne znači ništa. Naime, 48 sati neće vam biti dovoljno niti da ubacite ozbiljnije svježe snage, odnosno da zamijenite vojsku, niti da izvučete ranjenike.

RI
Rizlman
18:01 20.03.2014.

Ovaj Paraga još od 1995. godine nije se prestao nuditi raznim tužiteljstvima, od haškog so hrvatskog, kako bi svjedočio protiv hrvatskih branitelja. On je kao i Mesić, njegova je funkcija svjedočenje protiv hrvatskih branitelja i to uglavnom lažno svjedočenje. Moglili bi on iMesić osnovati jedan klub krivokletnika, dobro bi im došao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije