Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u posjetu Libanonu

Papu Benedikta XVI. pozdravio Hezbollah

papa (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/4
14.09.2012.
u 13:02

Papa se odlučio na ovo putovanje iako su ga obavještajci savjetovali da ne ide. Papu je dočekao Michel Sleiman, jedini kršćanin šef države u arapskom svijetu

Papa Benedikt XVI. stigao je u petak, nešto prije 14 sati, u beirutsku zračnu luku u trodnevni posjet Libanonu kako bi uputio poruku mira dok se nad tom zemljom nadvija sjena građanskog rata iz susjedne Sirije, a Sjevernu Afriku i Bliski istok potresaju nasilni islamistički prosvjedi protiv SAD-a. Iako su zapadni obavještajci sugerirali papi da odgodi putovanje zbog opasnosti od atentata, papa, iako mu je 85 godina, nije želio odustati od tog putovanja. To mu je možda najteže putovanje u pontifikatu zbog tragedije koju prolaze brojni kršćani na Bliskom istoku i jačanja radikalnog islama.

Crni šišmiši

U zračnoj luci uz najviše državničke počasti, uključujući i 21 topovski plotun, papu su dočekali visoki državni dužnosnici, svi vjerski poglavari u Libanonu, uključujući i alavite, te nekoliko tisuća vjernika koji su uz libanonske zastave mahali i parolama s natpisima “Papa, volimo te”, “Donesi nam mir”.

– Hvala vam što ste došli. Uvjereni smo da će vaš posjet Libanonu svima na Bliskom istoku donijeti mir i stabilnost. Čast će mi biti uz vaš potpis staviti i svoj na apostolsku pobudnicu za Bliski istok – riječi su koje je u znak dobrodošlice papi Benediktu XVI. kazao libanonski predsjednik Michel Sleiman, jedini arapski šef države koji je kršćanin.

U svom govoru u beirutskoj zračnoj luci papa Benedikt XVI., među ostalim, kazao je kako je došao objaviti apostolsku ekshortaciju, završni dokument s Biskupske sinode održane u listopadu 2010. i posvećene položaju kršćana na Bliskom istoku te kako je suživot u Libanonu, u kojem je 35 posto kršćana i 65 posto muslimana, “poruka” cijeloj regiji. Osudio je fundamentalizam i iskrivljenje vjere te apelirao na sve zemlje da odmah prestanu slati oružje u Siriju. Nakon govora dobrodošlice papa je krenuo prema bazilici svetog Pavla u Harissi. Iako mjere sigurnosti u Beirutu nisu upadljivo pojačane, za papinu sigurnost pobrinulo se otprilike 5000 pripadnika libanonske vojske i snaga sigurnosti te nekoliko stotina Hezbollahovih tajnih agenata od kojih je dio ubačen među vjernike. Agente Hezbollaha u elegantnim crnim odjelima, ozbiljna držanja moralo se primijetiti uz trasu od aerodroma do bazilike svetog Pavla. Oni svakom ulijevaju strah pa ih s razlogom nazivaju – crni šišmiši. Prvi je put šijitski pokret Hezbollah izrazio dobrodošlicu Svetom Ocu pozdravljajući ga plakatima uz autocestu na kojima je papina fotografija i natpis na arapskom i francuskom jeziku “Hezbollah pozdravlja papu u domovini suživota”. Taj proiranski pokret, koji Izrael i SAD smatraju terorističkom skupinom, postavio je i plakate s tekstom samo na arapskom i drukčijom porukom “Pozdravljamo vas u domovini otpora”.

Govori na francuskom

Tijekom ovoga trodnevnog pohoda papu Benedikta XVI. ugostit će Apostolska nuncijatura u Harissi, smještena na brežuljku 30 kilometara udaljenom od Beiruta.

Papa će posjetiti četiri libanonska patrijarhata, susrest će se s predstavnicima kršćanskih nekatoličkih vjeroispovijesti, kao i s predstavnicima četiriju muslimanskih zajednica – šijita, sunita, druza i alavita.

Predviđeno je šest govora na francuskom jeziku, te kratko obraćanje prigodom predaje apostolske pobudnice, ali se s posebno velikim nestrpljenjem očekuju riječi pape Benedikta XVI. koje će uputiti u subotu poslijepodne na susretu s predstavnicima političkoga, vjerskoga i kulturnoga života.

>> Strah od atentata: Papu će u Bejrutu osiguravati Hezbollah

Komentara 19

CH
Charles
14:36 14.09.2012.

U, super! Poslije njegove molitve odmah će mir! Garant!

ZT
Zagor Te-Nay
15:19 14.09.2012.

Mogao bi moliti i za mir u Africi - upravo gori njemačka ambasada u Sudanu.

KR
kraljzvonimir
13:29 14.09.2012.

Dobro je dok se upavani div zvani kršćanstvo ne probudi...da im se vrati 10% od onoga koliko su oni militantni počeo bi 3 svjetski rat...Kod nas u Europi glavni Imam u Milanu zagovara otvoreni rat i muslimansku Europu i nikom nista a ovi zbog banalnog filma svijet naopacke oce okrenit...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije