Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
briga za crkvu?

Papa upozorio da su svećenici koji sumnjaju u celibat sebični

\'Pope Benedict XVI waves from behind the protective window of his papamobile as he arrives for his weekly general audience on March 7, 2012 at St Peter\'s square at the Vatican.  AFP PHOTO / VINCENZO
AFP/Pixsell
05.04.2012.
u 12:14

Njihova nastojanja sebični su pokušaji kojima žele udovoljiti svojim željama i idejama, poručio je Benedikt XVI.

Papa Benedikt XVI. opomenuo je svećenike koji su u pitanje doveli crkveno učenje o celibatu i ređenju žena. Vrlo eksplicitno, što inače i nije slučaj, papa je kazao da su svećenici koji dovode u pitanje crkvena učenja sebični zbog neposluha njemu kao autoritetu Katoličke crkve.

Svoje upozorenje papa je izrekao u homiliji u povodu Velikog četvrtka tijekom kojeg se svećenici prisjećaju obećanja koje su dali kada su zaređeni.

– Pokušaji disidenata koji tvrde da su motivirani brigom za Crkvu zapravo su očajnički pokušaji da učine nešto čime bi promijenili Crkvu u skladu sa svojim vlastitim željama i idejama – kazao je papa. Potvrdio je i da je stanje u Crkvi često dramatično te citirao riječi svog prethodnika Ivana Pavla II. koji je naglašavao kako za zaređivanje žena "Crkva od Isusa nije dobila nikakvu dozvolu".

Još 2006. skupina austrijskih svećenika počela je s takozvanom Pfaffer inicijativom kojom su pozvali na neposluh prema svećeničkom celibatu i otvaranje klera ženama kako bi se riješio problem malog broja svećenika.

Iako papa nije spominjao ime države u kojoj su se svećenici pobunili, već je samo rekao "u jednoj zemlji", jasno je bilo da se radi o Austriji u kojoj se svećenik Helmut Schueller (59) župe St. Stephan u mjestu Probstdorf, koji je bio i predsjednikom Caritasa i glavnim vikarom bečkog nadbiskupa kardinala Christopha Schönborna, pozvao na "neposlušnost". Poziv je potpisalo 300 austrijskih svećenika i u njemu se traži mogućnost zaređivanja žena, davanja pričesti rastavljenim ponovno oženjenim parovima, ukidanje celibata i otvaranje prema laicima.

Navodno je u Austriji 400 potpisnika, što je 10 posto austrijskog klera. Prema nekim istraživanjima čak 72 posto austrijskih svećenika sa "simpatijom" gleda na "poziv na neposlušnost", a istomišljenika ima i u Njemačkoj, Irskoj i Belgiji.

Ključne riječi

Komentara 121

OB
-obrisani-
13:05 05.04.2012.

Bolje bi bilo da se DAJLE odrekao. Ja jesam katolik vijernik ali nisam slijepac...Isus nije svecenicima zabranio zenidbu,to nije ucinio niti Sv.PavaoCijaje onda crkva??? Papina ili Isusova? To su najvece gluposti koje netko moze uciniti...Ako ces se zeniti onda nene mozes biti dio crkve,jer je crkva njihovo privatno vlasnistvo....

CR
crnaguja1950
13:16 05.04.2012.

najjače mi je što su tu najglasniji oni koji ne vjeruju i antikristi te dežurni pljuvači crkve pogotovo u hrvata.a što vas briga sa unutarnjim stvarima crkve?kao da ja komentiram kada se vama promjeni vođa...npr kad ode Dorino a dođe Juričić i slični.

M3
Miške 3
13:04 05.04.2012.

Teško je biti papa, poslije Ivana Pavla II.Ovaj je Bavarac, a ništa nije nučio iz povijesti krščanstva i svoje zemlje: celibat nije od Krista, već od Trjijentinskog koncila( tek 500 g., Luther je između ostalog ukinuo celibat. On sa 84 g. prosuđuje krivo.Celibat je protiv prirode, nemoralan. Skrivali su pedofiliju ,a propovijedaju celibat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije