Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA EVANGELIZACIJA

Papa upozorava: Duhovna se pustinja proširuje

papa Benedikt XVI.
11.10.2012.
u 13:55

Benedikt XVI. upozorio je da se duhovna pustinja širi, ali kako se ne treba predati pred tom prazninom

Duhovna se pustinja proširuje i zbog toga se treba vratiti Drugom vatikanskom koncilu kako bi se pronašla prava duhovnost, rekao je papa Benedikt XVI. u homiliji tijekom svečane mise na Trgu sv. Petra u povodu 50. obljetnice početka Drugog vatikanskog koncila i otvaranja godine vjere.

Sadašnji je papa kao mladi teolog Joseph Ratzinger sudjelovao na Drugom vatikanskom koncilu i tijekom ovih pet desetljeća, a posebno od kada je na Petrovoj stolici, nastojao je i nastoji ispraviti pogrešno shvaćanje rezultata toga najvećeg sabora Katoličke crkve koji je osuvremenio njezin pristup društvu. Benedikt XVI. upozorio je da se duhovna pustinja širi, ali kako se ne treba predati pred tom prazninom. Nova evangelizacija, što je i tema redovite skupštine biskupske sinode koja je počela 7. listopada i trajat će do 28. listopada, znači ''dovesti Krista u tu pustinju današnjice“, kazao je Benedikt XVI. U dokumentima Drugog vatikanskog koncila može se pronaći pravi duh.

– Više sam puta ponovio da se pravo naslijeđe Drugog vatikanskog koncila nalazi u njegovim dokumentima i samo se s njima možemo skloniti od ekstrema anakronih nostalgija i od jurnjava prema naprijed. U njima je novost kontinuiteta – kazao je Benedikt XVI. i objasnio da „Sabor nije izmislio ništa novo u oblasti vjere, niti je zamijenio ono što je staro, već se pobrinuo da ista vjera nastavi živjeti i u današnjici, da bude živa u svijetu promjena“.

Benedikt XVI. predvodio je misu kojoj je na Trgu sv. Petra bilo više od 400 biskupa iz cijeloga svijeta, među kojima su i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić i drugi. Bili su prisutni i patrijarh Istanbula Bartolomeo I. i čelnik Anglikanske zajednice Rowan Williams. Benedikt XVI. na koncu je dao nadu kazavši kako se iz pustinje, gdje postoji potreba za ljudima vjere, može, na osnovi njihova života, naznačiti put prema Obećanoj zemlji. Vjera otvara milosrdno srce Božje i oslobađa nas od pesimizma. Danas više nego ikada evangelizacija znači svjedočenje novog života, preobraćenoga od Boga, i na taj način naznačuje novi put, kazao je Benedikt XVI.

>>FOTO Papu Benedikta XVI. za propovijedi zameo vjetar

Komentara 12

OB
-obrisani-
14:27 11.10.2012.

zloupotreba vere da vi se obogatilo .U ime vere se ubijalo i pljačkalo I to se dan danas radi. Ali savremen čovek ima mnogo veće znanje pa ne naseda na la laži koje širi ovaj "božji " izaslanik. Ako je je Božji izlasanik šta će mu država vojska i banka

OB
-obrisani-
14:29 11.10.2012.

Stado je još i dobro kakvim li je pastirima povjereno.

LU
luftbrenzer
14:14 11.10.2012.

"Nova evangelizacija......, znači ''dovesti Krista u tu pustinju današnjice“," No krasno. Umjesto da Isusa uvedu kao dragog gosta u topli dom, ispunjenim radošću, kršćanskom dobrotom i ljubavlju, Isusa kane odvući u pustinju, iz koje je jedva pobjegao kad ga jea je onomad Đavo iskušavao Njegovu ustrajnosti Bogu Ocu. Jadno !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije