Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak u osamu

Papa tjedan dana na duhovnim vježbama

papa (1)
Reuters/PIXSELL
17.02.2013.
u 20:47

Poslije nedjeljnog obraćanja sa svoga prozora na Trgu sv. Petra, papa Benedikt XVI. povukao se, zajedno sa svojim suradnicima, na duhovne vježbe koje traju do subote ujutro pod vodstvom predsjednika Papinskog vijeća za kulturu.

VATIKAN – Poslije nedjeljnog obraćanja sa svoga prozora na Trgu sv. Petra, papa Benedikt XVI. povukao se, zajedno sa svojim suradnicima, na duhovne vježbe koje traju do subote ujutro pod vodstvom kardinala Gianfranca Ravasija, predsjednika Papinskog vijeća za kulturu.

Povlačenja u duhovne vježbe, u osamu, da bi se bili sami s Bogom i pred njime promišljali o prijeđenom putu i o onomu što bi se ubuduće moglo unaprijediti, bila su predviđena, kao svake godine tijekom korizme.

"Moram priznati da se divim Papi"

U propovijedi na Pepelnicu, Papa je istaknuo kako podjele u crkvenom tijelu izobličuju lice Crkve, te je pozvao da se kroz korizmu intenzivnije živi crkveno zajedništvo, nadvladavajući individualizme i suparništvo. Kardinal Ravasi, čije se ime spominje kao mogućeg novog papu, kaže kako Papine riječi valja prihvatiti kao opomenu, u prvom redu i naročito crkvenoj zajednici. Iznenadio se papinim odreknućem.

- Moram priznati da se divim Papi jer je očitovao veličinu Petrova poslanja priznavši da mu njegovo fizičko stanje otežava obnašanje službe. Papa je u nekom smislu učinio bogoslovni čin: razvidno je očitovao što je papinska služba kad je rekao da više nema snage za nju - kazao je Rabasi.

Benedikt XVI. je prilikom najave ostavljanja Petrove stolice kazao kako to čini radi dobra Crkve. Ravasi objašnjava značenje služenja, odnosno kako "u korijenu latinske riječ ministerium 'minus', odnosno biti u službi nečemu, znači biti manji, a ne gospodar. Neka osoba zapovjednički nastrojena koja je na vlasti, može vlast shvaćati isključivim svojim posjedom. A ako je vlast služenje onda uzima u obzir i 'minus', odnosno povlačenje i prepuštanje službe drugome koji je u cijelosti može ispunjavati".

Od nedjelje u 18 sati do subote ujutro Ravasi će voditi duhovne vježbe za Benedikta XVI.

Od nedjelje u 18 sati do subote ujutro Ravasi će voditi duhovne vježbe za Benedikta XVI. Kada mu je Papa povjerio zadaću da pripremi duhovne vježbe, a bilo je to prije Božića, kazao mu je kako ga baš zanima na koji će način razviti raspravu u 17 etapa. A, tema je "Lice Boga i lice čovjeka u molitvi psalama".

Ravasi kaže kako će govoriti o šest lica Božjih koji proizlaze iz psalama, te o licima ljudi uključujući i onih koji ne vjeruju, a što je u psalmu 14.

>>Da je papa samo ovo učinio, bilo bi dosta za kanonizaciju

>>Konklave počinju ranije: Novi papa bit će izabran prije 15. ožujka?

Komentara 1

QW
qwerty
21:47 17.02.2013.

pa gdje, možda kod patera linica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije