Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIM

Papa: Srušiti granice sa susjedima preduvjet je za ulazak u Božji život

papa
Reuters
06.06.2010.
u 10:39

"Pozvani smo prevladati naše različitosti, donositi mir i pomirenje tamo gdje postoje sukobi, ponuditi svijetu poruku nade", kazao je Benedikt XVI.

RIM – "Srušiti granice između nas i naših susjeda prvi je preduvjet za ulazak u Božji život", rekao je papa Benedikt XVI. u homiliji tijekom mise u nedjelju u Nicosiji trećeg i posljednjeg dana svoga posjeta Cipru.

Ratzinger je prvi papa koji je posjetio Cipar, podjeljeni otok na grčki i turski dio poslije invazije turske vojske 1974. godine. Papa je predvodio misu u sportskoj dvorani u Nicosiji u povodu objavljivanja dokumenta "Instrumentum Laboris" za biskupsku sinodu Srednjeg istoka, koja će se održati u Vatikanu od 10. do 24. listopada 2010. na temu "Katolička crkva na Srednjem istoku: zajednica i svjedočanstva".

Benedikt XVI. je, dakle, pozvao na prevladavanje granica između naroda, ljudi, susjeda.

"Imamo potrebu da budemo oslobođeni od svega onoga što nas blokira i izolira", rekao je Papa, te je nabrojio ono što nas odvaja jedne od drugih, odnosno "strah i nepovjerenje jednih prema drugima, pohlepa i egoizam, nedostatak volje za prihvaćanje opasnosti od ranjivosti kojoj se izlažemo kada se otvaramo ljubavi".

Na Cipru, otoku koji je na putu za Rim pohodio i pokrstio sveti Pavle (Benedikt XVI. je ove godine u travnju posjetio i Maltu, drugi otok na kojem je bio sveti Pavle), Papa je pozvao na prevladavanje straha od različitosti za dolazak do mira.

"Pozvani smo prevladati naše različitosti, donositi mir i pomirenje tamo gdje postoje sukobi, ponuditi svijetu poruku nade", kazao je Benedikt XVI. u homiliji i naglasio kako kršćani trebaju pružiti pomoć osobama koje je potrebuju, "dijeleći velikodušno naša zemaljska dobra s onima koji su manje sretni od nas".

Premda je to govorio na Cipru, otoku koji, kako je kazao, pripada Srednjem istoku, odnosno Svetoj zemlji, riječi Benedikta XVI. imaju univerzalnu vrijednost.

Na koncu nedjeljne mise, glavni tajnik biskupske sinode mons. Nikola Eterović se zahvalio Papi koji je predao radne instrumente za izvanrednu skupštinu biskupske sinode Srednjeg istoka. Benedikt XVI. je kazao kako je Srednji istok u srcima svih kršćana, te je pozvao na molitvu za uspješan rad specijalne skupštine kako bi ona privokla pažnju međunarodne zajednice glede uvjeta u kojima na Srednjem istoku žive kršćani koji pate zbog njihove vjere. Papa je izrazio nadu u prevladavanje nesuglasja na Srednjem istoku, posebno u Svetoj zemlji, koji dovode do krvoprolića.

"S tolikom mislima predajem vam tekst Instrumentum laboris specoijalne skupštine Biskupske sinode za Srednji istok", rekao je papa Ratzinger.

Papa je u subotu poslije podne u crkvi Svetog Križa u Nicosiji, pozvao kršćane da ne emigriraju sa Srednjeg istoka. "Njihova prisutnost je znak nade u regiji", rekao je Benedikt XVI. naglasivši kako su oni stalno u njegovim mislima i molitvama.

"Tamo gdje su kršćani u manjini, gdje pate zbog oduzimanja im prava i zbog napetosti kako etničke tako i religijske, mnoge obitelji donose odluku o napuštanju toga prostora, a to često čine i pastori", kazao je Papa i dodao kako u takvim situacijama svećenici i vjerska zajednica koja ostane svjedočiti Krista je izvanredni znak nade ne samo za sve kršćane, već i za sve koji žive u regiji.

Na zelenoj crti koja razdvaja Nicosiju i pokraj koje se nalaz nuncijatura, Papa se trebao sastati s Velikim Muftijem islamske zajednice na Cipru. No, Veliki Mufti nije došao na dogovoreni sastanak. Došao je međutim čelnik ciparskih Sufija, jedne od islamskih struja, šeik Mahmet Nazi Adil Al-Haquani (89), koji je zagrlio Benedikta XVI.

Ključne riječi

Komentara 5

OR
orisis
08:29 07.06.2010.

Srušiti granice između nas i naših susjeda prvi je preduvjet za ulazak u Božji život NWO...Iluminat

H9
H99
12:44 06.06.2010.

Silvije, iz tebe još progovara udba. Nije Pavle nego Pavao.

OB
-obrisani-
02:46 07.06.2010.

A da malo Vatikan odrijesi kesu i podjeli svoja dobra katolickom puku...pa gdje god bio...kao primjer drugima.!? Cijeli svijet prepun materijalista. Zato cemo svi otici k vragu. Samo se grabi i unistava. Kao da ce Sudnji Dan. A mozda i hoce?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije