Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova verzija

Papa srušio mit: Židovi nisu krivi za Isusovu smrt!

\'Pope Benedict XVI walks during a meeting with members of Neocatechumenal Way in the Paul VI Hall at the Vatican January 17, 2011. REUTERS/Max Rossi(VATICAN - Tags: RELIGION)\'
Reuters/Pixsell
03.03.2011.
u 22:10

Kako je cijeli narod mogao biti prisutan u tome trenutku 
i tražiti njegovu smrt – pita se poglavar Katoličke crkve.

Papa Benedikt XVI. još je jednom produbio dobre odnose između Katoličke crkve i Židova i potvrdio da mu je osobno i te kako stalo da se sa židovskog naroda skine dvijetisućljetna "krivnja" za smrt Isusa Krista. Štoviše, mediji javljaju kako je Benedikt XVI. "oslobodio Židove krivnje" u svojoj najnovijoj knjizi "Isus iz Nazareta", iz koje su izvaci u srijedu objavljeni u Vatikanu.

Riječ je o drugome dijelu knjige "Isus iz Nazareta", koji obuhvaća dio Kristova života od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća (prvi je objavljen 2007. na Ratzingerov 80. rođendan i dostigao je 420.000 primjeraka) u kojemu se papa pita tko su točno bili Kristovi tužitelji, podsjećajući da ih se u Evanđelju po Ivanu navodi tek kao – Židove.

Židovski miljenik
Međutim, tim nazivom ni na koji način nije obuhvaćen izraelski narod općenito, tvrdi Benedikt XVI. "Još manje je 'rasistički' jer je i Ivan bio Izraelićanin, kao i Isus i njegovi sljedbenici", tvrdi papa i dodaje on ima "precizno i strogo ograničeno značenje" te da se isključivo odnosi na "aristokraciju u hramu", koja je željela Isusovu smrt zato što se proglasio židovskim kraljem i prekršio židovske vjerske zakone. "Kako je cijeli narod mogao biti prisutan u tome trenutku i tražiti Isusovu smrt", pita papa u knjizi.

– Mi u židovskoj zajednici jako smo zadovoljni iskazanim stavovima pape Benedikta XVI., koji će sigurno pridonijeti još boljim odnosima Židova i kršćana širom svijeta – rekao nam je glavni rabin za Hrvatsku dr. Kotel Da Don. Upravo su židovske zajednice najsnažnije pozdravile njegov izbor za 265. poglavara Katoličke crkve. Primjerice, Israel Singer tadašnji predsjednik Svjetskoga židovskog kongresa rekao je da je Joseph Ratzinger, još kao predstojnik Kongregacije za nauk vjere, pozitivno "promijenio dvije tisuće godina dugu povijest odnosa između židovstva i kršćanstva".

Benedikt XVI. prvi je papa koji je pozvao jednog rabina da govori pred biskupskom sinodom, a zaustavio je proces za proglašenje blaženim jednoga francuskog svećenika kojemu su se predbacivali antisemitski govori te je posjetio više sinagoga nego svi pape prije njega. Praktički, njegov prvi službeni čin kao Petrova nasljednika bilo je pismo jednoj židovskoj zajednici u Rimu.

Stav u bestseleru
"Moram reći da mi je na neki način od prvoga dana moga studija teologije odmah postalo jasnim nutarnje jedinstvo Staroga i Novoga zavjeta, dvaju dijelova našega Svetog pisma. Shvatio sam da Novi zavjet možemo čitati samo zajedno s onim što mu je prethodilo, inače ga uopće ne bismo razumjeli. Potom je, dakako, nas kao Nijemce pogodilo ono što se dogodilo u Trećemu Reichu i tek nas je to potaknulo da ponizno, sa stidom i ljubavlju promatramo židovski narod. Ove su se stvari, kako je rečeno, povezale već za vrijeme moga teološkog obrazovanja i oblikovale moj put u teološkomu mišljenju", objasnio je papa svoj stav prema Židovima u bestseleru Svjetlo svijeta.

Inače, Drugi vatikanski sabor oslobodio je židovski narod svake odgovornosti za razapinjanje i smrt Isusa Krista. Nova knjiga Benedikta XVI. bit će predstavljena 10. ožujka istodobno na sedam jezika.

Komentara 195

NV
Ne_vjernik
23:58 03.03.2011.

I ja sam sin Božji, mesija.

DO
doktorica
11:55 04.03.2011.

šteta da tada nisu imali referendum.....

OB
-obrisani-
22:42 03.03.2011.

hehe! Samo ... papa nezna da su hrvati pametniji i veći katolici od njega! Neće on njima objašnjavati što oni znaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije