Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEATIFIKACIJA
Povratak na članak

Papa se prisjetio svojih mračnih vremena u nacističkoj Njemačkoj

Sedamdeset godina poslije, posramljeni i užasnuti, prisjećamo se zastrašujuće količine smrti i uništenja koje rat donosi sa sobom, rekao je papa.

Komentari 17

SI
sinaj
16:12 21.09.2010.

orisis je napisao/la: Sinaj je LAZHLJIVAC jer Palestincima nije bilo zabranjen uvoz pomochi nego se ta pomoch trebala PREKONTROLIRATI _______________________________________ Daj ti prvo pogledaj tko je što napisao, to uopće nije moj komentar

VL
TR
trckaralo
18:40 19.09.2010.

Njemu je bilo teško u nacističkoj Njemačkoj???? Pa bio je hitlerjugend!!! http://kill-more-people.de/2006/09/ Kaj laže!!!

VL
AG
Agramer198
22:55 19.09.2010.

Ti si budala, kratko i jasno... O Alojziju Stepincu sve najbolje pričaju stotine Židova koje je pomogao spasiti, a koliko ja znam papa je bio mobiliziran sa 16 godina i sumnjam da je posijao strah i trepet budući da a) halo, imao je 16.. b)zarobili su ga amerikanci.. c)tko bi odbio pristupiti nacistima u tim kasnim danima Trećeg Reicha bi bio streljan- dreka bi ti sa 16 godina dao da te ubiju..) Stoga ti si budala.

VL
OB
-obrisani-
09:51 20.09.2010.

lojzije Stepinac je rođen 8. maja 1898. godine u Krašiću, blizu Zagreba, u veoma imućnoj seljačkoj porodici. Njegov otac Josip imao je dvanaestoro dece i to četvoro iz prvog i osmoro iz drugog braka. Alojzije je osnovnu školu završio u rodnom mestu, gimnaziju u Zagrebu. Kad je završio šesti razred gimnazije, stupio je u nadbiskupijski licej s ozbiljnom namerom da se posveti svešteničkom zvanju. Vrlo brzo je pozvan u vojsku 1916. godine. U skraćenom roku je mogao položiti osmi razred i maturu, pa je zatim otputovao u Rijeku u svešteničku školu. Ubrzo se, kao novopečeni oficir našao na italijanskom frontu, ali njegova vojnička karijera ubrzo je privedena kraju ranjavanjem u borbama na Soči i Pijavi. Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac je od prvih dana zdušno blagoslovio stvaranje \"katoličke države\", kako je on često nazivao NDH. 12. aprila 1941. godine sastaje se sa generalom Slavkom Kvaternikom, po proglašenju NDH. Nadbiskup Stepinac se prvi put sastao sa Antom Pavelićem odmah po njegovom povratku 16. aprila 1941, četiri dana nakon proglašenja NDH. i izrazio punu podršku U.taškoj novooformljenoj državi. Zagrebački nadbiskup dr Alojzije Stepinac je na Uskrs 1941. godine ponovo objavio formiranje NDH i tom prilikom je u ime Vatikana blagoslovio u.taškog poglavnika Antu Pavelića. Tada je, između ostalog, rekao: „Dok Vas mi srdačno pozdravljamo kao glavu NDH, mi molimo Boga Zvezda da da svoj nebeski blagoslov Vama, vođi našeg naroda“. Već 28. aprila 1941. godine Stepinac je napisao \"pastoralno pismo\" u kome je pozvao svoje sveštenstvo da podržava i brani novu katoličku državu Hrvatsku. Stepinčevo obraćanje povodom u.taških pokolja dogodilo se početkom 1943. Tada su za odmazdu u.taše streljale 30 seljaka iz njegovog rodnog sela Krašić, među kojima i njegovog brata Maksima, a da to Stepinac nije znao. Stepinac je govorio na propovedi u zagrebačkoj katedrali i podigao glas protiv ovakvih zločina. Ovi protesti su prema dokumentima bili pod pritiskom Vatikana koji je 1943. već pretpostavljao ishod rata, tj. poraz sila osovine. Iz Vatikana se preko Stepinca gurala ideja da se u Hrvatskoj kasnije smeni u.taška vlast i dovede na vlast Mačekov HSS, i da tako Hrvatska (kao navodno antifašistička zemlja) zadrži granice NDH. Suđenje Alojziju Stepincu i ostaloj petnaestorici, među kojima su bili i Erih Lisak i Ivan Šalić, održano je Pred Većem Vrhovnog suda NR Hrvatske od 9. septembra do 11. oktobra 1946. u dvorani fiskulturnog učilišta u današnjoj Tkačićevoj ulici u Zagrebu.Posle izricanja presude, Alojzije Stepinac je odveden na izdržavanje kazne u zatvor Lepoglava. Tu je ostao sve do 6. decembra 1951. Glasovi ogorčenja stizali su sa različitih strana. Za puštanje na slobodu Stepinca najviše su agitovali rimokatolički velikodostojnici, hrvatski pisci i književnici. U takvim okolnostima Titova vlast je popustila. Umro je 10. februara 1960. u svom porodičnom domu.

VL
ML
mladazemlja
10:34 20.09.2010.

Zar su danas svjetlia vremena,što je to danas tako dobro,pošteno i pravedno da nas toliko kljukaju sa nekakvim mračnim nacizmom. Taj sistem je odavno propao,štoviše nikada nije imao niti prilike profunkcionirati,zar nam je sada puno bolje Palestince se kolje,humanitarci se ubijaju i zatvaraju samo zato što žele donjeti hranu izgladnjeloj djeci,kakvo je to svijetlo?? Nacizam je danas samo bajka za plašiti malu djecu i naravno instrument industrije holokausta.

VL
VI
VisAVis2
11:16 20.09.2010.

Papa je sa 16 godina regrutiran, a ostao je živ samo zahvaljujući činjenici da nije, po završetku neprijateljstava, zarobljen ili predan u ruke jugo partizana, koji bi ga zaklali dok bi rekao keks, tako da mu niti taj engleski svetac ne bi mogao pomoći, sad da se spustio sa nebesa! Što se Stepinca tiće, i to je izdajnik sa \"Solunskog fronta\", (vjerski) dužnosnik koji je tako mlako podržao hrvatsku nezavisnost (za razliku od bosanskih vjerskih dužnostnika), da nikakve patnje kojima ga je naknadno podvrgnuo zločinački partizanski režim, a koje je svojim mlakim i srbofilskim, solunaškim stavom i zaslužio, ne mogu oprati ljagu sa njegovog imena i djela. Ipak, ako može Jelačić (koji je u Mađarskoj branio interese Austrije umjesto da se je (iz)borio za nezavisnu hrvatsku) biti bard hrvatstva, onda se to mora priznati i bidnom Stepincu!

VL
DU
Dugopamti
11:59 20.09.2010.

Zapravo je NDH pod bila najveća veleizdaja u hrvatskoj povijesti. Prodali su Musoliniju cijeli Split, kolijevku hrvatske pismenosti, skupa sa Splićanima.

VL
VI
VisAVis2
12:46 20.09.2010.

Ma kakva koljevka hrvatske pismenosti, što lupetaš. U Splitu se do pada gradonačelnika Bajamontija govorilo isključivo talijanski. Svi zapisnici Gradskog vijeća su na talijanskome. Normalno, u gradu višetisutljetne povijesti, bizantinsko stanovništvo bilo je povezano sa Venecijom, a hrvati su bili sluge, čistili ulice, pružali razne fizičke usluge, te kasnije branili grad i tvrđave od turaka. Što se tiće \"koljevke\" pismenosti, tu koljevku najbolje pokazuje pirst Grgura Ninskoga koji upravo zbog toga što Split NIJE BIO NIKAKVA KOLJEVKA, prijeti gradu zbog nekorištenja narodnog jezika. Ipak, Pavelić (osobno jer ni njegovi najbliži suradnici za to nisu znali) nije imao nikakvog prava da ga \"proda\" talijanima, što je on sam shvatio te kazao kako su \"Rimski ugovori kamen u cipeli Hrvatske\" koji će morati biti izbaćen. To ga međutim naravno ne opravdava za izdaju. Pavelić je kriv osobno, ne NDH, država i društvo nisu krivi, krivnja je uvijek na pojedincu i onda i u domovinskom ratu i danas!

VL
SI
sinaj
14:12 20.09.2010.

VisAVis2 je napisao/la: Što se Stepinca tiće, i to je izdajnik sa \"Solunskog fronta\", ________________________________________________- Samo se iskreno nadam da nisi Hrvat jer ako jesi onda si popušio srpsku propagandu. A ako si popušio srpsku propagandu, onda im slobodno popuši i srpsku kitu. Nisi dostojan ni da Stepinca poljubiš u dupe, prokleti izdajnici

VL
Avatar jura-100
jura-100
14:20 20.09.2010.

\"Za mene, koji sam živio i patio u mračnim danima nacističkog režima u Njemačkoj\" Kakav licemjer!!! Pa upravo je on, Papa, bio u Hitlerovoj mladeži. A sad nam tu prodaje fore kako je PATIO !!!! Odvratni licemjer...

VL
SI
sinaj
14:37 20.09.2010.

VisAVis2 je napisao/la: Pavelić je kriv osobno, ne NDH, država i društvo nisu krivi, krivnja je uvijek na pojedincu i onda i u domovinskom ratu i danas! _______________________________________________ Da te nije možda Mesić školovao? Šta ti znaš o Domovinskom ratuu i o krivnji za njega?.Šta je s onih 90% Srba koji su ideološki podržali spodobu Miloševića u njegovoj ideji. Bez njihove potpore taj monstrum ne bi bio u stanju ubiti jednog čovjeka, a ne desetke tisuća. Svih 90% su krivi, isključuju se samo oni koji su mu se već tada oduprijeli. I zato ne seri

VL
SI
sinaj
14:43 20.09.2010.

mladazemlja je napisao/la: Zar su danas svjetlia vremena,što je to danas tako dobro,pošteno i pravedno da nas toliko kljukaju sa nekakvim mračnim nacizmom. Taj sistem je odavno propao,štoviše nikada nije imao niti prilike profunkcionirati,zar nam je sada puno bolje Palestince se kolje,humanitarci se ubijaju i zatvaraju samo zato što žele donjeti hranu izgladnjeloj djeci,kakvo je to svijetlo?? Nacizam je danas samo bajka za plašiti malu djecu i naravno instrument industrije holokausta. _____________________________________ Upravo tako, holokaust je danas postao vrlo produktivna industrija koja nas stalno uvjerava da niti jedan narod osim Židova kroz povijest nije patio. Svaka čast njihovom holokaustu, žao mi je ljudi koji su pomrli zbog nečijih bolesnih ideja, ali ja ovdje u Vukovaru imam svoj osobni holokaust kojeg nitko u Izraelu ne obilježava

VL
VE
veki
14:45 20.09.2010.

Ovaj papa-k je očito skroz ishlapio do te mjere da se ne sjeća svojih omladinskofašističkih dana,a sad izražava žaljenje za zlostavljanu djecu,a i sam je prikrivao zlostavljače za dobrobit svoje najmnogobrojnije sekte,čiji sljedbenici u RH plaču za Ndh.Iskreno vjerujem daa će mu uskoro rasti vrba iz guzice dok bude gledao travu odozdo.

VL
VI
VisAVis2
17:05 20.09.2010.

E dobri SINAJ, sad si u svojoj sljepoći zabasao i u rezultate srpskih izbora. Naravno da nisu srbi krivi za domovinski rat. To su gluposti, srbi su narod kao i svaki drugi, žive, rade, rađaju se i umiru. Za domovinski rat, za hrvatsko stradanje kriva je jugoslovenska politika, jna i nitko drugi! Ta politika na čelu koje je bio Tito startala je hrvatskim stratištima pa je normalno i završila hrvatskim stratištima! Mi koji smo na to upozoravali bili smo zatvarani, bijeni i progonjeni za vrijeme juge, a danas se mnogi (pa i ti) javljaju kao bidni iznenađeni pogromom koji nas je zatekao. Slijepi jugofili i ti i svi slični. Nema to veze sa izborima, Milošević je rezultat jugoslovenske politike isto kao Kadijević i Mladić i svi ostali. Stoga molim čkomi i nadalje ka i do sada!

VL
OB
-obrisani-
19:46 20.09.2010.

patio je ko vojvođani za vreme II sv.rata taman se najeli šunke i kobaje kad ono švabe na bunaru,jako smo to teško izdržali,cela pola sata

VL
SI
sinaj
22:40 20.09.2010.

VisAVis2 je napisao/la: E dobri SINAJ, sad si u svojoj sljepoći zabasao i u rezultate srpskih izbora. Naravno da nisu srbi krivi za domovinski rat. To su gluposti, srbi su narod kao i svaki drugi, žive, rade, rađaju se i umiru. Za domovinski rat, za hrvatsko stradanje kriva je jugoslovenska politika, jna i nitko drugi! Ta politika na čelu koje je bio Tito startala je hrvatskim stratištima pa je normalno i završila hrvatskim stratištima! Mi koji smo na to upozoravali bili smo zatvarani, bijeni i progonjeni za vrijeme juge, a danas se mnogi (pa i ti) javljaju kao bidni iznenađeni pogromom koji nas je zatekao. Slijepi jugofili i ti i svi slični. Nema to veze sa izborima, Milošević je rezultat jugoslovenske politike isto kao Kadijević i Mladić i svi ostali. Stoga molim čkomi i nadalje ka i do sada! ______________________________________ Da je tebe bilo tko proganjao u Jugi, ne bi ti sada govorio to što govoriš, a pogotovo bi znao malo više o Stepincu. Koja jbn politika, nije to neki apstraktan pojam, politiku su vodili neki ljudi i onda i sada. A te neke ljude je netko doveo na vlast. Pa ako su takve bakterije da ne mogu snositi odgovornost za one koje dovedu na vlast, onda na dan izbora trebaju ostat zatvoreni u svojim rupama. A ja sam sve samo ne iznenađena razvojem događaja.I ubuduće možeš izreći bili koju uvredu samo me, molim te, odmakni barem jednu riječ od jugofila. Hvala

VL
OR
orisis
23:28 20.09.2010.

Sinaj je LAZHLJIVAC jer Palestincima nije bilo zabranjen uvoz pomochi nego se ta pomoch trebala PREKONTROLIRATI ,e to njima Turcima nije pasalo jer su bili prljavshtine. i uvozili su oruzhje..Ja bi lichno svaki konvoj koji se odbije pregledati torpedirao pa nek se hebu...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.