Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MRLJA NA CRKVU U IRSKOJ

Papa: Pedofilija je strašan zločin

irski biskupi
Reuters
16.02.2010.
u 15:11

Seksualno iskorištavanje djece nije samo strašan zločin, već je i veliki grijeh koji vrijeđa Boga i ranjava dostojanstvo osobe, rekao je papa Benedikt XVI. irskim biskupima u Vatikanu.

VATIKAN – Seksualno iskorištavanje djece nije samo strašan zločin, već je i veliki grijeh koji vrijeđa Boga i ranjava dostojanstvo osobe, rekao je papa Benedikt XVI. irskim biskupima koji su se okupili u Vatikanu na dvodnevnom (ponedjeljak i utorak) sastanku s poglavarom Katoličke crkve u povodu pedofilskih slučajeva u irskoj crkvi. Benedikt XVI. pozvao je irske biskupe u Vatikan na razgovor o slučajevima pedofilije, kojih je bilo oko 300 u 30 godina (od 1975. do 2004.), kako su utvrdile dvije istrage, i koji su bacili tešku mrlju na na katoličku crkvu u Irskoj. Irski biskupi, kojih je na sastanku u Vatikanu bilo 24 i svi su iznijeli svoje viđenje skandala, obećali su suradnju sa sudskim vlastima. To je glavna novost sa sastanka u Vatikanu – biskupi su preuzeli obvezu da će surađivati sa sudskim vlastima u Irskoj.

Benedikt XVI. priprema i pastoralno pismo irskim katolicima, koje će biti spremno za ožujak, odnosno prije sastanka irske biskupske konferencije. Najavljene su oštre mjere protiv svećenika pedofila, ali put će biti dugačak do otklanjanja ljage koju su ti kriminalci bacili na crkvu u Irskoj, a posebno dublinsku nadbiskupiju. Papa je pozvao irske biskupe na "odlučno, hrabro i pošteno“ djelovanje za izlazak iz krize i ohrabrio ih je u obnovi u vjeri i nalaženju duhovne i moralne vjerodostojnosti. Benedikt XVI. je izrazio nadu, kako je rečeno vatikanskim novinarima akreditiranima u Svetoj Stolici, da će ovaj sastanak ujediniti irske biskupe i učiniti ih sposobnima u pronalaženju konkretnih koraka u olakšavanju boli onima koji su bili žrtve svećenika pedofila. Papa je naglasio potrebu dubokog analiziranja slučaja svećenika pedofila i na veće pripreme onih koji će ubuduće biti svećenici kako se ne bi ponovili ovakvi slučajevi.

Benedikt XVI. upozorio je i na opću krizu vjere i pomanjkanje poštovanja ljudske osobe. Upravo je slabljenje u vjeri bilo jedan od čimbenika koji su doveli do seksualnog iskorištavanja djece.

Na sastanku s irskim biskupima sudjelovao je vatikanski vrh, od papina državnog tajnika kardinala Tarcisija Bertonea do pročelnika Kongregacije za biskupe kardinala Giovannija Battiste Rea i drugih. Bertone je istaknuo kako su za crkvenu zajednicu najteže kušnje, i koje najviše ponižavaju, one koje dolaze iz njezine unutrašnjosti, posebno kada su neki njezini ljudi uključeni u sramna djela. Iz bolne kušnje može se doći do obnove, milosti obraćenja i veće vjere, osnovna je poruka vatikanskog sastanka s irskim biskupima.

Komentara 11

SO
Soraja
12:05 17.02.2010.

odlično! sada kada je došao do te spoznaje, neka počne sa \"čišćenjem\"...najprije unutar crkve.

OB
-obrisani-
18:51 16.02.2010.

cvrk dali je odsecanje klitorisa malim muslimankama zlostavljanje ili religiski ritual ?????

Avatar Ledeni
Ledeni
15:54 16.02.2010.

I baš će srbende nama govoriti jel biskupi trebaju u ispovjedaonici ili ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije