Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Molite se za Crkvu'

Papa posebno pozdravio Hrvate: Prijatelji, u korizmi jačajte vjeru

papa (1)
Reuters/PIXSELL
13.02.2013.
u 10:37

Papa je vjernicima zahvalio na njihovoj "ljubavi i molitvama". Poručio im je da se "mole za Crkvu, njega i novog papu".

Dirljiva je atmosfera bila danas na općoj audijenciji u prepunoj dvorani Pavla VI. u Vatikanu gdje se okupilo 8 tisuća ljudi. Vjernici su Benedikta XVI. pozdravili sa "Hvala Svetosti“. Papa je odgovorio: "Hvala na vašoj srdačnosti".

Papa je u 10.40 sati počeo redovitu audijenciju s vjernicima u dvorani Pavla VI., a misa je predviđena u 17 sati. Na audijenciji se čitalo Evanđelje po Luki. Po ulasku u dvoranu papa je dobio veliki pljesak okupljenih vjernika. Potom su čitani dijelovi euharistije. Dvoranom se drugi put prolomio dugačak pljesak kada je papa počeo govoriti.

Vjernicima je zahvalio na njihovoj "ljubavi i molitvama". U govoru je ponovio da se povlači zato što je svjestan svoje duševne i psihičke snage. Poručio je vjernicima da se "mole za Crkvu, njega i novog papu". 

"Gotovo sam fizički osjetio vaše molitve"

– Odlučio sam otići s funkcije koju mi je Bog povjerio 19. travnja 2005. godine. Odlučio sam potpuno slobodno – rekao je papa i dodao da je bio potpuno svjestan važnosti te odluke, ali ju je donio "za dobrobit Crkve i nakon duge molitve i ispitivanja svoje savjesti pred Bogom".

– Potpuno sam svjestan da više ne mogu obavljati dužnost Petrova savjetnika sa snagom koja je za to potrebna – rekao je papa i dodao da ga ohrabruje činjenica što Crkva pripada Kristu čije pažnje i vođenja "nikada neće nedostajati".

Još jednom su vjernici pljeskom prekinuli papu što ga je vidljivo dirnulo. 

– Osjetio sam, gotovo fizički, vaše molitve posljednjih dana što nije lako za mene. Ljubav Crkve i vaše molitve dali su mi snagu – rekao je papa i poručio vjernicima da se mole za njega i budućeg papu te da će ih Bog voditi.

Posebno pozdravio hrvatske hodočasnike

Papa je pozdravio i okupljene hrvatske hodočasnike, a "posebno krizmanike iz Esslingena". 

– Dragi prijatelji, neka vam ova korizma bude milosno vrijeme jačanja vjere i nade u uskrsnuće. Hvaljen Isus i Marija – kazao je papa Benedikt XVI na hrvatskom jeziku u pretposljednjoj audijenciji u svom mandatu.

Potom se preusmjerio na propovijed u kojoj se osvrnuo na poruke korizme kada su vjernici pozvani da naprave "više mjesta za Boga u svojim životima". Istu poruku napisao je i na Twitteru.

Posljednju audijenciju papa Benedikt XVI. će održati 27. veljače na Trgu sv. Petra i očekuje se dolazak oko 150.000 vjernika.

Papa je u ponedjeljak objasnio da se povlači krajem veljače zbog starosti i manjka snage za daljnje obnašanje funkcije. Osamdesetpetogodišnji papa nastavit će normalno obavljati svoje dužnosti do 28. veljače u 20 sati.

>>Papino obrazloženje: Kurija se ne da promijeniti... Onda idem ja!

Ključne riječi

Komentara 10

CA
cannibal
13:05 13.02.2013.

odlazi jedan veliki čovjek

CV
crna vrana
13:39 13.02.2013.

– Dragi prijatelji, neka vam ova korizma bude milosno vrijeme jačanja vjere i nade u uskrsnuće. Hvaljen Isus i Marija – kazao je papa Benedikt XVI na hrvatskom jeziku. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Papa nas još jednom jača u vjeri, svjestan mrkline boljševičkog jednoumlja koje se na nas hrvatske katolike nadvilo. Ali mi znamo da nam poslije ovoga progona dolazi uskrsnuće ! Molimo za Te Benedikte, moli za nas, našu katoličku vjeru i našu hrvatsku Domovinu.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
11:25 13.02.2013.

Moze biti i da su reformatorske snage u Vatikanu ojacale i da misle da je vrijeme zrelo za promjene? Uostalom,...zasto da ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije