Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
patrijarh irinej

'Papa ne može u Srbiju zbog svježih sjećanja na 2. svjetski rat'

'06.06.2012., Zagreb - Srpski patrijarh Irinej odrzao je liturgijsko slavlje u pravoslavnoj crkvi Svetog Preobrazenja Gospodnjeg u sklopu svog posjeta Zagrebu i mitropoliji zagrebako-ljubljanskoj. Pho
Jurica Galoić/PIXSELL
13.07.2012.
u 09:35

Patrijarh ipak smatra kako bi dolazak Pape u Niš "bio vrlo koristan za Srbiju, srpski narod i srpske države"

Patrijarh srpski Irinej u intervjuu agenciji Srna rekao je kako nema ništa protiv posjeta pape Benedikta XVI Srbiji, ali bi mu teško mogli jamčiti sigurnost "jer ovdje živi mnogo izbjeglica" pa bi bila "tragedija za zemlju i Crkvu ako bi se nešto dogodilo poglavaru Rimokatoličke crkve i zbog toga je stav Crkve da još nije sazrelo vrijeme za jedan takav posjet".

– Papa je i prije izražavao želju da posjeti Srbiju, pa i države bivše Jugoslavije, a opravdanja za njegov nedolazak bila su i dalje svježa sjećanja na posljedice Drugog svjetskog rata, a posebice posljednjih ratova i tragedija – rekao je patrijarh Irinej.

Govoreći o obilježavanju 17 stoljeća Milanskog edikta 2013. godine, patrijarh Irinej ocijenio je kako bi dolazak pape u Niš "bio veoma koristan za Srbiju, srpski narod i srpske države", podsjećajući da bi taj susret bio prvi nakon 11. stoljeća kada se dogodio tragični raskol Istočne i Zapadne crkve, a to bi, drži patrijarh, možda bila prilika za povratak pitanju kršćanstva i jedinstvu.

– To bi bila nova stranica povijesti odnosa Pravoslavne i Katoličke crkve – rekao je patrijarh Irinej i podsjetio kako "postoje neka mišljenja, među kojima je i mišljenje ruskog patrijarha Kirila, a do čega je Srpskoj pravoslavnoj crkvi jako stalo, koji kaže da ne bi mogao doći u Niš ako bi onamo došao i Papa. Zbog toga je crkva donijela odluku da pozove poglavare svih pravoslavnih crkava, a drugim će crkvama uputiti poziv za nazočnost s izaslanstvima na najvišoj razini – objasnio je patrijarh.

Ključne riječi

Komentara 208

OB
-obrisani-
15:53 13.07.2012.

kobra11 Ma nema veze. Vidjet ce ga onda kada postane drugi najveci grad Republike Kosove.

OB
-obrisani-
18:57 13.07.2012.

cidea Javi se hitno vladici Kacavendi. Jel to on sjedio u istoj klupi s Irinejom ?

OB
-obrisani-
15:40 13.07.2012.

kobra11 je napisao/la: :-))))))))))))))) Samo se ti smij bre ! Bolje to, nego, da nam tu places. A imao bi razloga, od stida.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije