Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet kubi

Papa i Fidel Castro proveli su pola sata razgovarajući

Papa i Fidel susreli su se na Kubi (1)
Reuters/PIXSELL
28.03.2012.
u 10:19

Fidel Castro je došao na susret s Benediktom XVI. u apostolsku nuncijaturu u Havani u 19,30 sati po europskom vremenu

Razgovor u četiri oka između pape Benedikta XVI. i kubanskog čelnika Fidela Castra trajao je 30 minuta, kazao je novinarima šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Fidel Castro je došao na susret s Benediktom XVI. u apostolsku nuncijaturu u Havani u 19,30 sati po europskom vremenu.

- Star sam, ali još mogu obavljati svoju dužnost - kazao je Benedikt XVI. lideru kubanske revolucije.

Fidel Castro se zahvalio Papi na dvijema beatifikacijama. Na tome što je beatificirana Majka Tereza od Kalkute koja je pripomagala Kubi i koju kubanski čelnik obožava, te za beatifikaciju Ivana Pavla II. Do povijesnog susreta je došlo na koncu trodenvnog boravka Pape na Kubi, koji je poslije razgovora s Fidelom Castrom otišao na zračnu luku i napustio Karibski otok odakle će u Rim stići u četvrtak ujutro oko 10 sati. Papa je Fidelu Castru izrazio zadovoljstvo time što je imao prilike posjetiti Kubu. Fidel Castro je, kako je novinare obavijstio otac Lombardi, kazao Papi kako je cijeli njegov posijet pratio preko televizije.

„Pozdravit ću u srijedu s velikom radošću papu Benedikta XVI. kao što sam to učinio s Ivanom Pavlom II.“, obznanio je čelnik kubanske revolucije Fidel Castro na sajtu Cubadebate.

- Odlučio sam zatražiti od Pape koji minut vrlo zauzetog vremena nakon što sam se čuo s našim kancelarom Brunom Rodriguezom koji je kazao kako bi sa zadovoljstvom pozdravio taj skroman i iskren susret - napisao je Fidel Castro.

Tako se danas doznalo da će do susreta ipak doći, nakon što se proteklih dana samo nagađalo o takvoj mogućnosti. Poslije mise koju je održao danas na Trgu Revolucije, Papa je otišao u nuncijaturu gdje se odmorio, nakon čega se susreo s Fidelom Castrom.

- Kuba i svijet trebaju promijene, ali do njih će doći samo ako će svatko u svojim uvjetima preispitati se glede istine i odluči se krenuti putem ljubavi sijući pomirenje i bratstvo - rekao je Benedikt XVI. u homiliji tijekom mise na trgu Plaza de la Revolucion u Havani. Papa je zatražio više vjerskih sloboda na Kubi.

To je bio drugi susret Fidela Castra na Kubi s jednim poglavarom Katoličke crkve. Ivan Pavao II. je na Karibskom otoku bio prije 14 godina, ali je Fidel Castro bio u Vatikanu 1996. Treba spomenuti kako je papa Ivan XXIII. izopćio Castra 3. siječnja 1962., odnosno izopćenje je bilo automatsko pošto je nakon revolucije 1959. zastupao komunističku ideologiju.

Papa se sastao s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom, bratom lidera maximaidelom, u Palači Revolucije (Palacio de la Revolucion) u Havani. Ipak je susret lidera revolucije iz 1959. postao glavnom viješću s ovoga 23. putovanja Benedikta XVI. izvan Italije.

Dvojica lidera, gotovo vršnjaka, Fidel je navršio 85 godina i stariji je osam mjeseci od pape Ratzingera koji će svoj 85. rođendan proslaviti 16. travnja, razgovarali su, dakle, 30 minuta. Nije se doznalo je li Papa pričestito komunističkog lidera. Vjerojatno se to ni neće doznati, jer se ne želi dati materijal u ruke “kršćanskoj propagandi”. Rukovanje poglavara Katoličke crkve i starog revolucionara je i simbolička slika pohoda Benedikta XVI. ne samo za Karibske otoke, već i za cijelu Južnu Ameriku.

Hoće li Benedikt XVI. uči u povijest kao papa koji je srušio Karibski zid, posljednju barijeru komunizma? To će se vidjeti u budućnosti. Za sada ostaje slika Benedikta XVI., Isusova vikara na Zemlji, i Fidela oca kubanske revolucije, koji je pohađao škole Jezuita, ali koji je tijekom pola stoljeća izbacio Boga s tog Karibskog otoka starih kršćanskih korijena. Na Kubi neće doći do političkih promjena, ali će se ekonomija prilagoditi novim uvjetima. To je, ukratko, kubanski odgovor na Papinu primjedbu kako je marksistička ideologija prevladana.

- Benedikt XVI. ne želi davati lekcije. Njegovi govori na Kubi imaju bratski smisao i saznanje o dugom i teškom putu koji treba proči na postepeni način - objasnio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi i naglasio kako u papinim riječima ima mnogo realizma, ali skromnosti i želje da Crkva na Kubi, što je i sama istaknula, sudjeluje u društvenim promjenama. Kubanski narod je već prije više godina započeo hod prema novome, a Crkva znade kako političke promijene idu teškom cestom. U tome smislu su i Papini govori.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Dančo
Dančo
11:41 28.03.2012.

primitivizam

OB
-obrisani-
11:57 28.03.2012.

Nda, crkva i bog nikako ne stanu u istu recenicu, ni da hoce. A sto se tice pape, taj lovi u mutnom kao i u Hrvatskoj! FUJ!

OB
-obrisani-
10:41 28.03.2012.

:-)))))))))))))))))))))))) a koliko si tražio da ti plati što si dolazio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije