Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polariziranje društva

Papa Franjo: Virus neprijateljstva je među nama

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
19.11.2016.
u 14:05

- Vidimo kako brzo oni koji su pokraj nas ne samo što imaju status nepoznatog ili izbjeglice ili imigranta nego poprimaju status neprijatelja. Neprijatelj jer dolazi iz daleke zemlje ili zato što ima druge običaje ili zbog boje kože, zbog njegova jezika ili društvenog položaja - kazao je papa Franjo

Vrisu neprijateljstva je među nama, među narodima i našim zajednicama, te sije patnje i nesigurnosti, kazao je papa Franjo u homiliji tijekom današnje svečane mise u bazilici sv. Petra kojom je prilikom proglasio 17 novih kardinala iz 11 država sa svih pet kontinenata, među kojima je i jedan hrvatskih korijena Blase Joseph Cupich, nadbiskup Chicaga.  

Papa Franjo je kazao kako “virus polarizacije i neprtijateljstva postoji i među presbiterima, unutar naših zajednica i prožima naš način mišljenja, osjećanja i djelovanja. Nismo imuni na sve to i ne smijemo dopustiti da nam zauzme naše srce”.

Nakon svećane mise novoimenovani kardinali su zajedno s papom Franjom iz bazilike sv. Petra odišli u dva autobusa do zgrade Mater Ecclesiae unutar Vatikana pozdraviti papu emeritusa Benedikta XVI. 

Prvi na popisu novih kardinala je talijanski nadbiskup, Mario Zenari, apostolski nuncij u Siriji, koji je govorio o strahotama u toj zemlji, srušenim školama i bolnicama, te ženama i djeci koja su poginula pod ruševinama.

Drugi je Dieudonné Nzapalainga, nadbiskup Banguija (Srednjoafrička Republika), pa Carlos Osoro Sierra, nadbiskup Madrida (Španjolska), Sérgio Da Rocha, nadbiskup Brasilije (Brazil), Blase Joseph Cupich, nadbiskup Chicaga (SAD), Patrick D’Rozario, nadbiskup Dake (Bangladeš), Baltazar Enrique Porras Cardozo, nadbiskup Méride (Venecuela), Jozef De Kesel, nadbiskup Malines-Bruxellesa (Belgija), Maurice Piat, biskup Port-Louisa (Mauricijus), Kevin Joseph Farrell, pročelnik dikasterija za laike i obitelj (SAD), Carlos Aguiar Retes, nadbiskup Tlalnepantla (Meksiko), John Ribat, nadbiskup Port Moresbya (Papua Nova Gvineja), Joseph William Tobin, nadbiskup Newarka (SAD), Antony Soter Fernandez, umirovljeni nadbiskup Kuala Lumpura (Malezija), Renato Corti, umirovljeni nadbiskup Novare (Italija), Sebastian Koto Khoarai, umirovljeni biskup Mohale’s Hoek (Lesoto) i don Ernst Simoni, svećenik župe Shkodrë-Pult (Albanija).

Samo jedan od 17 novih kardinala, Afrikanac Koto Khoarai, nije došao u Rim po kardinalsku kapicu, koju će mu narednih dana predati apostolski nunciju u Južnoafričkoj Republici  Peter Brian Wells.

Franjo je nove kardinale, nadahnut Isusovim govorom dvanaestorici apostola, pozvao da budu milosrdni, kao “što je vaš Otac milosrdan”, da ljube bližnjega i neprijatelja, jer u Božje srce nema neprijatelja, već samo sinove. 

“Mi podižemo zidove, stvaramo barijere i klasificiramo osobe. Bog ima djecu i ne zato da ih odstrani. Naš Otac ne čeka da ljubi svijet kada budemo dobri, ne čeka da nas voli kada budemo manje nepravedni ili kada budemo perfektni. Ljubi nas jer je izabrano voliti nas, voli nas jer nam je dao status sinova. Volio nas je i kada smo bili njegovi neprijatelji”, kazao je Franjo. A, u današnje vrijeme ponovno se bude polariziranja i isključivanja kao jedini način riješavanja sukoba.  

“Vidimo kako brzo oni koji su pokraj nas ne samo što imaju status nepoznatog ili izbjeglice ili imigranta nego poprimaju status neprijatelja. Neprijatelj jer dolazi iz daleke zemlje ili zato što ima druge običaje ili zbog boje kože, zbog njegova jezika ili društvenog položaja. Ili zato što misli drugačije ili zato što je druge vjere”, kazao je Franjo i dodao kako se te razlike pretvaraju otpore, neprijateljstva i nasilja. 

“Koliko se rana širi zbog te epidemije neprijateljstva i nasilja”, kazao je Franjo i spočitao indiferentnost na te pojave koje siju neprijateljstva među narodima.  No, neprijateljstva nisu samo među narodima, već “ih ima i među nama, unutar naših zajednica, među presbiterima, na našim sastancima. Virus polarizacije i neprijateljstva prožima naš način promišljanja, osjećanja i djelovanja. Nismo imuni na to i trebamo paziti da takvo držanje ne zauzme naše srce, jer bi išlo protiv bogatstva i univerzalnosti Crkve što možemo rukom dodirnuti u ovom kardinalskom zboru”. U kardinalskom zboru su stvarno kardinali iz cijeloga svijeta, različitih običaja, boje kože i jezika, a to, prema riječima Franje, je “jedno od naših najvećih bogatstava”. 

Papa Franjo je podjelio novim kardinalima kapicu, kardinalski prsten i titulu, a tijekom toga obreda jedino se naklonio Ernstu Simoniju, svećeniku koji je bio proganjan tijekom komunističke diktature u Albaniji. 

>> Novi brak za Crkvu je život u preljubu i smrtni grijeh

Komentara 8

DU
Deleted user
14:54 19.11.2016.

I crkva nas napušta u borbi protiv islamizacije koja je u velikom stilu u toku.... E moj Franjo, da nije pretužno bilo bi smiješno... Da je toliko slijep nisam vjerovao!

IB
ivica.barac.62
16:47 19.11.2016.

Upravu ste potpuno. Vrag je na dopustu a ostavio je komuniste da ga zamjene.

VL
????
21:57 19.11.2016.

Žao mi što to moram reći ali Crkvena hijerarhija je odavna napustila načelo "extra Ecclesiam nulla salus". Slijedom toga najviši oblik ljubavi prema bližnjemu bi bila uvjeriti ga da postane kršćaninom i tako ga spasiti od vječne smrti. Nažalost Crkva čini suprotno i priznaje i ostale vjere kao put k spasenju. I tu ne mislim samo na katoličku. Na žalost samo nas Bog još nije napustio i nadam se da je sve ovo samo kušnja da se odvoji žito od kukolja. ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije