Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicionalna misa

Papa Franjo oprat će noge zatvorenicima na Veliki četvrtak

papa franjo
Reuters/PIXSELL
21.03.2013.
u 16:14

Odlukom da misu na Veliki četvrtak održi među maloljetnim gostima ustanove Casal del Marmo, Sveti Otac je lansirao veliki znak pažnje prema onima koje društvo drži na marginama, izjavio je jamac zatvorenika regije Lazio Angiolo Marroni

Papa Franjo će misu i obred pranja nogu na Veliki četvrtak održati 28. ožujka u kaznenoj ustanovi (zatvoru) za maloljetnike Casal del Marmo na periferiji Rima, obznanio je danas ured za tisak Svete Stolice. 

Korizmenu misu na Veliku četvrtak Franjo će održati ujutro u bazilici sv. Petra. Istog dana poslije podne u 17,30 sati misu Večere Gospodnje kojom je Isus ostavio zapovijed ljubavi i obred pranja nogu, papa Franjo će održati u maloljetničkom zatvoru. Kao nadbiskup Buenos Airesa, kardinal Bergoglio je misu na Veliki četvrtak održavao ili u zatvorima ili u bolnicama ili u domovima za siromašne. Misom u Casal del Marmo, papa Franjo nastavlja s tim običajem.

Dvanaestorici maloljetnih zatvorenika, Papa će prati noge. Njegovi prethodnici su mise s obredom pranja nogu 12-orici svećenika održavali po tradiciji u rimskoj bazilici sv. Ivana Lateranskog. Franjo još nije kao papa preuzeo u posijed tu i još dvije rimske bazilike (sv. Pavla i sv. Marije Velike), pa se pretpostavljalo kako će obred pranja nogu obaviti u bazilici sv. Petra. Očito je htio nastaviti običaj koji je uveo u Buenos Airesu, pa će obered pranja nogu obaviti u maloljetničkom zatvoru. Inače, papa Benedikt XVI. je posijetio ustanovu u Casal del Marmu 18. ožujka 2007. godine i predvodio misu u zatvorskoj kapeli "Padre Misericordioso" (Milosrdnog Oca).

- Odlukom da misu na Veliki četvrtak održi među maloljetnim gostima ustanove Casal del Marmo, Sveti Otac je lansirao veliki znak pažnje prema onima koje današnje društvo drži na marginama - izjavio je jamac zatvorenika regije Lazio Angiolo Marroni.

>>'S Franjom na čelu ekumenski će razgovori zasigurno napredovati'

 

Komentara 5

PI
prava istina
17:10 21.03.2013.

papa ovom gestom isto tako pokazuje da u zatvorima leži najmanje 20 % nezakonito osuđen a nemoćnih da dokažu svoju nevinost. U zatvorima također leži mnogo onih koje je društvo ili močni kriminalni suci smjestili iza rešetaka da bi ih ušutkali ili im onemogućili da dokažu kako su nevini. Čovjek na slobodi ne može niti pretpostaviti koliko zaista nedužnim ima u zatvorima. Društvo prema zatvoreniku gleda isključivo negativno, što je krivo i nekorektno. Isto tako zatvorenik kad izađe iz zatvora (da li krivo osuđen ili ne) nema nikakve šanse stvoriti normalan život i uklopiti se. Zato mi je ova gesta Pape iznad svega čovječna.

OB
-obrisani-
21:00 21.03.2013.

Papa Franjo oprat će noge zatvorenicima na Veliki četvrtak >>>>> Eeeeeeeeeeeeeeee moj Papa, ovaj put si pretjerao . Nisi li mogao naci nesto pametnije i svrsdishodnije ?!

Avatar kajbuštimeni
kajbuštimeni
21:37 21.03.2013.

.....he he .. Franjo-Fetiš ... stalno bi nešto ljubio , prao , noge.. ..faciniraju ga stopala , od gležnja do tabana ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije