Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipović u Vatikanu

Papa Benedikt XVI.: Vjerojatno ću posjetiti Hrvatsku 2011. godine

josipović kod pape
AFP
09.10.2010.
u 15:08

Posjet pape bilo kojoj zemlji znači poruku mira, rekao je Jospović koji je s papom proveo 33 minute u razgovoru u četiri oka.

Papa Benedikt XVI., odgovarajući na pitanje Večernjakova dopisnika nakon sastanka s predsjednikom RH Ivom Josipovićem, kazao je da će Hrvatsku vjerojatno pohoditi 2011. godine. Na pitanje hoće li doći u Hrvatsku, Sveti je Otac prije nekoliko mjeseci odgovorio: “Ako Bog da.” I hrvatski je predsjednik Ivo Josipović, nakon današnjeg 33-minutnog razgovora s papom, potvrdio da se taj posjet priprema.

– U Vatikanu se upravo priprema kalendar papinih putovanja za 2011. godinu pa ćemo uskoro znati kada će Benedikt XVI. doći u Hrvatsku – kazao je Josipović, no nije nam znao reći koja će mjesta u Hrvatskoj Sveti Otac pohoditi te koliko bi to putovanje moglo stajati.

Razgovarali 33 minute

– Papin posjet Hrvatskoj važan je i za međunarodnu poziciju zemlje, ali i za unutarnje odnose. Posjet pape bilo kojoj zemlji znači poruku mira – rekao je Josipović, koji u svom agnosticizmu ne vidi nikakvu prepreku.

– Ne vidim nikakvu zapreku u odnosima s Crkvom jer svi znamo da imamo kršćanske korijene – dodao je Josipović, koji je prvi put u posjetu Vatikanu.

Na ulasku u privatnu biblioteku Sveti je Otac predsjednika Josipovića dočekao dobrodošlicom na engleskom jeziku te mu potom zahvalio na posjetu.

Papa Benedikt XVI. i predsjednik Ivo Josipović razgovarali su točno 33 minute. Papa se zanimao za stanje u regiji, kazao je novinarima poslije Josipović, te je podržao ulazak Hrvatske u EU, u koju bi trebale ući i ostale balkanske zemlje. Posebno se pak raspitivao o stanju u Bosni i Hercegovini te o povratku hrvatskih građana srpske nacionalnosti u Hrvatsku.

Glede pregovora o ulasku Hrvatske u EU, Josipović je papi rekao da je u tome vrlo važna borba protiv korupcije te reforme koje Hrvatska provodi. Potom je predsjednik Ivo Josipović položio vijenac na grob pape Ivana Pavla II. u podzemlju bazilike svetog Petra.

Odlične veze s Vatikanom

Odnose između Vatikana i Hrvatske Josipović je ocijenio odličnima, kao i ispunjavanje obveza Republike Hrvatske prema Katoličkoj crkvi. Usto, izrazio je zadovoljstvo razgovorima u Vatikanu, gdje je razmijenio mišljenja i s državnim tajnikom kardinalom Tarcisijem Bertoneom. Nakon razgovora u četiri oka u biblioteku su ušli predsjednikova supruga i pratnja radi zajedničkog slikanja.

Josipović je večeras pohodijo hrvatsku crkvu sv. Jeronima u Rimu. Rektor zavoda sv. Jeronima Jure Bogdan upoznao je hrvatsko predsjednika s poviješću crkve i zavoda. Josipović se zadržao u razgovoru s domaćinima a prisutan je bio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić .

Komentara 176

UK
Ugo Kajvez
00:56 10.10.2010.

Pardon, .. tipfeler ... . \" .... poživio vas sve Hrvatski Bog SVAROG .............\"

KU
kukuriku
01:05 10.10.2010.

prvo se rijes\'i : Svojih neprijatelja u Sebi---.., Sumnje, Straha, i Jasnoc\'e-(quazi jasnoc\'e-logike u glavi),..a posli ti se \"Vrata sama otvaraju\"..., (naravno, ako imas -muda) !!

OB
-obrisani-
23:04 09.10.2010.

Bavi li se papa egzorcizmom? Pozitivan bi odgovor ulio barem malo nade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije