Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je na potezu?

Pantovčak: Zar ćemo šefa države slati na burzu?!

'28.12.2009., Zagreb - Izborni stozer predsjednickog kandidata Ive Josipovica nakon objave rezultata predsjednickih izbora. Slavlje. Zoran Milanovic.  Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
23.01.2012.
u 10:00

Ukidanje povlaštenih mirovina ozbiljno narušilo odnos Josipović – Milanović

Zbog ukidanja povlaštenih mirovina za dužnosnike posljednjih je dana došlo do ozbiljnog zatezanja odnosa na relaciji Pantovčak – Markov trg. U vladi Zorana Milanovića smatraju da bi i predsjednika republike trebalo uključiti u krug dužnosnika kojima će se izbrisati privilegirani status, ali u Uredu predsjednika ne misle tako.

Dok Zoran Milanović očekuje da se Josipović sam izjasni kako ne želi zadržati povlašteni status, predsjednik Ivo Josipović, doznajemo, ne želi reagirati na brojne pozive i različite intervencije iz Vlade. Prema našim informacijama, predsjednik smatra da se Vlada sama uvalila u problem te da joj on ne treba pomagati u realizaciji ideje koja u konačnici znači da “postajemo jedina zemlja koja će svoje ustavne suce i predsjednika države nakon isteka mandata slati na burzu”.

Usporedba s kamatama

Problem je nastao iz činjenice da je Vlada na posljednjoj sjednici povlaštene mirovine zastupnika, ustavnih sudaca i glavnog državnog revizora dokinula predloživši Saboru izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru. Kako taj Zakon ne regulira mirovinu predsjednika republike, njegov je mirovinski status zasad ostao netaknut. U javnosti se, međutim, odmah nametnulo pitanje što je s privilegijama Ive Josipovića, odnosno zašto njemu ostaju prava o kojima obični građani mogu samo sanjati. Dok se zastupnicima i ustavnim sucima ukida pravo da prije idu u mirovinu (muškarci sa 60, a žene sa 55 godina starosti), te pravo da njihova mirovina bude dvostruko veća od maksimalno dopuštene mirovine za ostale građane (zastupnici mogu imati mirovinu do 17.000 kuna, a ostalima ona maksimalno može iznositi 8800 kuna), predsjedniku Republike i dalje bi ostalo pravo da nakon prestanka obnašanja dužnosti ima mirovinu u visini 90 posto svoje plaće. Predsjednička je privilegija, naime, regulirana drugim propisom – Zakonom o obavezama i pravima državnih dužnosnika.

– Sustav u kojemu su dužnosnici u privilegiranom odnosu prema ostalim građanima nije u redu – mišljenje je koje je Milanović prezentirao na posljednjoj sjednici Vlade. Povlaštene mirovine, prepričava osoba bliska premijeru, Milanović uspoređuje s podizanjem dugoročnoga kredita. Privilegirani model znači da za isti kredit dužnosnici sebi ugovaraju fiksnu i nisku kamatu, a za sve ostale vrijedi varijabilna kamata. Prema informacijama koje su došle do nas, premijer smatra da bi Josipović, koji je za predsjednika izabran kao kandidat SDP-a, trebao dijeliti iste vrijednosti i javno izraziti svoj decidirani stav o mirovini.

A neovisnost sudaca?

S druge strane, doznajemo, šef države misli da su se u Vladi zaletjeli i kako će njihov potez značiti da će Hrvatska biti prva država u kojoj će suci Ustavnog suda i predsjednik Republike nakon isteka mandata biti poslani na burzu. Predsjednik navodno polazi od načelnog stava prema kojemu sucima (ali i dužnosnicima) treba osigurati neovisnost u njihovu radu, a to podrazumijeva i to da imaju osiguranu egzistenciju ako im sa 60 godina starosti prestane dužnost. – Zar bi si ustavni sudac star 60 godina, kojemu je istekao mandat, trebao tražiti posao u osiguravajućoj kući – pita naš sugovornik blizak predsjedniku. Navodno je Josipovićevo razmišljanje da je ukidanje povlaštenih mirovina potez koji ima i negativne posljedice razlog relativno suzdržane izjave da je “na Saboru rješavanje pitanja mirovine predsjednika”.

Milanović, doznajemo, to ne smatra fer potezom jer “predsjednik svakodnevno komentira poteze Sabora, podnosi ustavne tužbe zbog saborskih odluka, a sada, kad je riječ o njegovoj privilegiji, odjednom ne želi govoriti o pitanju iz ovlasti Sabora”. Ne izjasni li se ubrzo, javnost će mu to, uvjereni su u Vladi, ozbiljno uzeti za zlo.

Komentara 243

MA
marko53
10:48 23.01.2012.

darko9-Pitanje na mjestu. Zanima me što bi na to napisao Hortator.

MA
marko53
11:55 23.01.2012.

Django- ne piši gluposti prije no provjeriš. U Njemačkoj zastupnici poslije isteka mandata idu na burzu rada ukoliko ne nađu posao. To je istina a ne laprdanje što ti pišeš.I što to znači ,,ulica\"?Mali čovjek nema pravo glasa ili...

Avatar jocker-3
jocker-3
11:11 23.01.2012.

za 20 godina bumo imali 5 predsjednika i nekoliko stotina saborskih zastupnika sa povlaštenom mirovinom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije