Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SKUPŠTINI SAMO JEDNA OSOBA

Panenić izbio milijardu kuna iz proračuna, odlučio da HEP ne mora uplatiti dobit

Tomislav Panenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.07.2016.
u 14:49

Ni u Ministarstvu financija na ovu odluku ne gledaju blagonaklono jer rupu od milijardu kuna nije lako začepiti ostalim prihodima

Skupština Hrvatske elektroprivrede odlučila je da će svu ostvarenu dobit iz 2015. godine zadržati u tvrtki i time se oglušila o odluku Vlade po kojoj bi 60 posto zarađenog novca morala uplatiti u proračun.

Skupštinu HEP-a čini samo jedna osoba, ministar gospodarstva Tomislav Panenić, što znači da je kao ministar prekršio odluku za koju je i sam glasao. Panenić je tako samostalno odlučio proračun ostaviti bez milijardu kuna prihoda.

Naime, HEP je lani ostvario sveukupnu dobit od 1,62 milijarde kuna, a prema odlukama Panenića umjesto da u proračun uplati 455 milijuna kuna poreza na dobit i 60 posto ostvarene dobiti, odnosno milijardu kuna, uplatit će se samo porezna obveza.

Tih 1,62 milijarde kuna zarade HEP će raspodijeliti tako da će u zakonske rezerve izdvojiti 81 milijun kuna, s 20 milijuna kuna pokrit će se preneseni gubitak, HOPS će zadržati 265 milijuna kuna reinvestirane dobiti, a ostale tvrtke 1,1 milijardu kuna.

U ostalim državnim tvrtkama na odluku Panenića i HEP-a reagiraju burno jer ni njima nije u interesu smanjiti investicije i puniti proračun novcem koji su zaradili već bi ih, poput HEP-a, htjeli ostaviti za sebe.

Ni u Ministarstvu financija na ovu odluku ne gledaju blagonaklono jer rupu od milijardu kuna nije lako začepiti ostalim prihodima pa planiraju poduzeti radnje kojima bi ipak od HEP-a namaknuli sredstva.

Ministar Panenić već dva dana ne odgovara na upit Večernjeg lista o spornoj odluci.

Ključne riječi

Komentara 61

MA
MarioG
15:08 06.07.2016.

Hoće li Petrov sad smijeniti Panenića zbog političke odgovornosti? Ipak je to samo milijarda kuna..

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
15:08 06.07.2016.

Most i sve njegove treba totalno eliminirati. Narode, probudi se vidi što rade polupismeni idioti skupljeni s brda!!!!!!!!

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
15:05 06.07.2016.

Eto, tako do biva kad za ministra gospodarstva postaviš seoskog kradljivca stiropora. Nema do naših ćuprijaša, nema pa nema, samo pošteno, pola Braunsbergeru, pola Grizliju, pola Boži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije